Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c
Dziś w/w Copie i śliwke z rumieńcem skonsumowałam..
poza tym że różniły się wyglądem zewnętrznym różniły się i wewnętrznym kolorkiem..
i tu pytanie do Kozuli..
Aniu.. jak powinna wyglądać w środku COPIA
Miałam 2 różne.. jedna żółtawa z zaczerwienieniem..
2 zółta a w środku po prostu czerwona - po zdjęciu skórki.. z tej 2 zebrałam ziarenka bo była smaczniejsza..i słodsza..
Ziarenka duże-nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.ale takich jeszcze nie spotkałam..chyba do tej pory największe -ale i owoc był duży..
a..
i czy ziarenka które są ze zdrowych pomidorów a posiadają jakieś kropki (szt 1 na 1 ziarenku) czarne czy brązowe na sobie -ciężko mi to stwierdzić, za ślepa jestem ;)- czy to normalne czy jakiś defekt.. bo je usuwałam..
poza tym że różniły się wyglądem zewnętrznym różniły się i wewnętrznym kolorkiem..
i tu pytanie do Kozuli..
Aniu.. jak powinna wyglądać w środku COPIA
Miałam 2 różne.. jedna żółtawa z zaczerwienieniem..
2 zółta a w środku po prostu czerwona - po zdjęciu skórki.. z tej 2 zebrałam ziarenka bo była smaczniejsza..i słodsza..
Ziarenka duże-nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.ale takich jeszcze nie spotkałam..chyba do tej pory największe -ale i owoc był duży..
a..
i czy ziarenka które są ze zdrowych pomidorów a posiadają jakieś kropki (szt 1 na 1 ziarenku) czarne czy brązowe na sobie -ciężko mi to stwierdzić, za ślepa jestem ;)- czy to normalne czy jakiś defekt.. bo je usuwałam..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
u mnie też na niektórych nasionkach są przebarwienia, Przyglądałam się i raczej nie są czarne tylko takie ciemno bordowe. Na 131 na przeciery to pomyślałam ze to może gen barwy miąższu tak się ujawnił.. ale na innych okazało się że też są. Pomidorki- owoce były ok, nie porażone, całe
ale tez ciekawa jestem czy to defekt?
może pousuwać z torebek te nasionka?
ale tez ciekawa jestem czy to defekt?
może pousuwać z torebek te nasionka?
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje Kozulowe wyglądają tak, smakują wyśmienicie. Zastanawiam się czy to 133, czy 135?

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
Pamiętajcie o ogrodach...
- ewkapaw
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje 133 wyglądają prawie tak samo
.
Megagroniaste smakują wyśmienicie
.

Megagroniaste smakują wyśmienicie

Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
-
- 50p
- Od: 12 sty 2011, o 20:51
Witam
Czy może ktoś mi opisać jak wygląda dojrzała Fiolet Zebra od Smoniki?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Czy może ktoś mi opisać jak wygląda dojrzała Fiolet Zebra od Smoniki?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Przemek
Przemek
-
- 50p
- Od: 26 sty 2011, o 19:50
A może ktoś zna sposob na opóżnienie dojrzewania pomidorów?tak bym chciała jak najdłużej cieszyć się ich smakiem.W związku z zarazą musiałam zerwac,a krzaki spalic ,teraz bardzo szybko dojrzewają.
Babcia360
Babcia360
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Temperatura w pobliżu 10 oC powoduje ,że pomidory wolno dojrzewają .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:

Black Pear, to jedno z rodziców rudego, więc nic dziwnego, że w kolejnych pokoleniach pojawia się podobny pomidor. Japanese Trifele jest bardzo podobny do Black Pear. Wczesną wersję rudego na pewno warto zachować, nawet jeśli jest tylko średnio jadalny. To jest jeszcze wczesny etap selekcjii, więc w następnym pokoleniu mogą się trafiać smaczniejsze pomidory. Z późniejszych rudych tylko bardzo smaczne jest sens rozmnażać, reszta do kasacji.
Copia nie jest jednolita, chociaż to niby ustalona odmiana. Nie wiem czy tak łatwo mutuje, czy taka jej uroda.
Zebry mają jeszcze prawo wyglądać i smakować różnie, bo do ustalenia daleka droga. Nasiona warto zbierać tylko z najsmaczniejszych.
Przebarwione nasiona lepiej wyrzucać, bo nigdy nie wiadomo co się może przyplątać.
Megagroniasty prawdziwie słodki jest, jak sobie powisi na krzaczku ze dwa tygodnie po wybarwieniu. W tunelu można sobie na takie coś pozwolić, w gruncie nie bardzo.
U mnie wreszcie końcówka wysypu pomidorów, kondycja pod zdechłym Azorem, a tu trzeba łowić na nasiona wyjątkowe okazy malinowego 36 i 37. Ze strachu żeby nie stracić bezpowrotnie jakiegoś wartościowego pomidora, nazbieram chyba ze 30 pozycji. W 6 pokoleniu nr 37, rośliny z nasion niektórych owoców zachowują się jak już ustalona odmiana.
Pozdrawiam, kozula
- Alina-277
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 12:53
U mnie Rudy miałam dwa gatunki jeden z liśćmi kartoflanymi owoce miał spłaszczone bardzo ciemny brąz skórkę mięciutką bardzo słodki (wspaniały )nasionka zebrałam .Drugi z liśćmi normalnymi owoce miał kształtu gruszeczki małe zaliczyła bym do koktajlowych o grubszej skórce smaczny ale nie taki jak poprzedni..Co do Albengi xCopia 141 jest bardzo smaczny mam w szklarni i na grządce piękne duże pomidory , na grządce większe jak w szklarni.tak samo Albenga x Kosowo 142 też smaczna odmiana owoce smaczne duże co mi odpowiada bo ja nie lubię owoców małych te odmiany zostają u mnie ...bardzo smaczny mięsisty jest Orange Stawberry 177.. Malinowe zebra 137 i z dzióbkiem 133 są smaczne ale mają już twardszą skórkę ale nie tak twardą jak 125 czarna zebra malinowa ...jak na razie kilka pomidorów złapało mi zaraza ale po oprysku zatrzymało a reszta ma się dobrze..
To jest Albenga xKosowo 142 -i w przekroju dzisiaj wydłubałam nasionka.

Jeszcze inne też Kozulowe

i taki dziwaczek pomidorek z zeberki133

mam jeszcze inne odmiany Kozulowe ale innym razem..Aniu dziękuję pomidorki są wspaniałe.
.
To jest Albenga xKosowo 142 -i w przekroju dzisiaj wydłubałam nasionka.

Jeszcze inne też Kozulowe

i taki dziwaczek pomidorek z zeberki133

mam jeszcze inne odmiany Kozulowe ale innym razem..Aniu dziękuję pomidorki są wspaniałe.

Pozdrawiam... Alina .
- anka93
- Od: 5 paź 2008, o 17:40

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Anka 93!
Przykro mi bardzo,że Twoje pomidorki w tunelu dopadła zaraza.Moim zdaniem te nasiona jak już są zarażone to nie nadają się do uprawy.Chyba coś robiłaś nie tak.Nie zniechęcaj się szybko.
Pozdrawiam.
Przykro mi bardzo,że Twoje pomidorki w tunelu dopadła zaraza.Moim zdaniem te nasiona jak już są zarażone to nie nadają się do uprawy.Chyba coś robiłaś nie tak.Nie zniechęcaj się szybko.
Pozdrawiam.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Do tego jest zaprawianie nasion, aby pozbyć się chorób grzybowych, bo w glebie jest tak dużo różnych grzybów, że nie uniknie się, ważne aby była równowaga między chorobotwórczymi ,a pożytecznymi i dlatego możemy temu pomóc, jak różne EMy, czy bardziej profesjonalne np.trianum ,Polyversum.
pozdrawiam Ludwik
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Ekopom, czy Twoim zdaniem, gdyby odpowiednio wzbogacić środowisko o szczepy równoważące te chorobotwórcze, możliwa byłaby uprawa pomidorów w gruncie bez osłony chemicznej (w postaci środków aktywnie zwalczających grzyby i bakterie chorobotwórcze)? Również w warunkach zwiększonego ryzyka zachorowania - np gdy naprzeciwko naszej działki jest pole ziemniaków niczym nie pryskanych? Przy założeniu, że w podłożu oczywiście dostarczamy wszystkich składników odżywczych jakich wymaga pomidor.