Twoja prezentacja bieli zachwycająca i zdjęcia piękne. Rozwar aż wychodzi z fotki ....cudo....a i pozostałe obrazy przepiękne
Nowy ogród Jacka 2010/11
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010/11
Jacku ja jestem zakochana w makro....te detale niewidoczne z daleka są zachwycające, możemy zobaczyć kwiat z dużo większą dokładnością niż na żywo, bo nie zawsze chce nam się pochylić i dokładnie przyjrzeć każdemu maluszkowi.....ale uwielbiam też oglądać ogólne widoki....więc mi łatwo dogodzić, podobają mi się ogrody pokazane w każdy sposób
Twoja prezentacja bieli zachwycająca i zdjęcia piękne. Rozwar aż wychodzi z fotki ....cudo....a i pozostałe obrazy przepiękne
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacuś, nie wiem z jakiej półki masz aparat, ale Twoje zdjęcia, czy to macro czy panoramiczne, są z najwyższej półki! Wprawdzie ja wolę te drugie, bo lubię oglądać cudze ogrody, ich rozplanowanie i kompozycje, a rośliny to rośliny ;) Nie znaczy to jednak, że nie doceniam zdjęć macro, szczególnie, jak są dobre. Twoje są!
Wydaje mi się, że biel jest wyjątkowo trudno sfotografować, a Tobie się to świetnie udało

- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Agnieszko, dziękuję
Nad białą rabatą czeka mnie jeszcze sporo pracy, by była taką naprawdę a nie tylko zlepkiem białych kwiatów
Ale roślin mam już dużo więc teraz trzeba pomyśleć o dodatkach i kompozycji
Rozwar, ładny jest - niski, zwarty i fotogeniczny
Izo, tyle pochwał, że aż mi głupio
Ale jednocześnie miło, że ktoś to docenia. No właśnie - rozplanowanie i kompozycja wciąż u mnie kuleją i może dlatego nadrabiam macro?
Biały trudny do fotografowania
To chyba zależy od aparatu. U mnie aparat często nie radzi sobie z niebieskim, ale większy problem to ostrość drobnych kwiatków. To już kwestia jakości sprzętu i nic na to nie poradzę 
Rozwar, ładny jest - niski, zwarty i fotogeniczny
Izo, tyle pochwał, że aż mi głupio
Biały trudny do fotografowania
- JacekP

Powrócę do kwiatów żółtych, które zastępują trochę kapryśne słońce tego lata:
Na początku dzieci Heliosa - boga słońca, bo nazwy ich zostały utworzone właśnie od niego

i jedyny nieżółty wyjątek ale pasujący do serii

Iza słusznie zauważyła literówkę. Powinno być var. scabra. Dzięki Iza

pozostałe równie słoneczne kwiaty

Na początku dzieci Heliosa - boga słońca, bo nazwy ich zostały utworzone właśnie od niego

i jedyny nieżółty wyjątek ale pasujący do serii

Iza słusznie zauważyła literówkę. Powinno być var. scabra. Dzięki Iza

pozostałe równie słoneczne kwiaty

- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Aż się ciepło i radośnie robi patrząc na Twoją żółtą serię
Szczególnie po tych ciągłych ostatnio opadach
Podoba mi się słoneczniczek podobny do kwiatu gerbery
Fajne te ciemne dzielżany, ja nie mam do nich szczęścia jakoś
Jacku podwiązujesz dzielżany, czy same sobie radzą ?
Aż się ciepło i radośnie robi patrząc na Twoją żółtą serię
Szczególnie po tych ciągłych ostatnio opadach
Podoba mi się słoneczniczek podobny do kwiatu gerbery
Fajne te ciemne dzielżany, ja nie mam do nich szczęścia jakoś
Jacku podwiązujesz dzielżany, czy same sobie radzą ?
- JacekP

Witaj Agnieszko
Spotykam na forum osoby, które mówią, że nie lubią żółtych kwiatów lub że nie widzą ich u siebie w ogrodzie. A mi sobie trudno wyobrazić ogród bez nich
Dzielżany podwiązane. Czekam jeszcze na kwitnienie dwóch odmian.
U mnie większość kwiatów powyżej metra ma podpory. Nie lubię pokładających się roślin.
Dzielżany podwiązane. Czekam jeszcze na kwitnienie dwóch odmian.
U mnie większość kwiatów powyżej metra ma podpory. Nie lubię pokładających się roślin.
- mateola
- 200p

- Od: 20 kwie 2008, o 12:47
I kolejne piękne zdjęcia
Że nie lubię - to za dużo powiedziane. Ale bardzo ostrożnie je stosuję - głównie delikatne, rozbielone, czy kremowe odcienie.
JacekP pisze:Spotykam na forum osoby, które mówią, że nie lubią żółtych kwiatów lub że nie widzą ich u siebie w ogrodzie
Że nie lubię - to za dużo powiedziane. Ale bardzo ostrożnie je stosuję - głównie delikatne, rozbielone, czy kremowe odcienie.
Pozdrawiam - Małgosia
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku, bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz!! Obiecuje poprawę w nagłówku
Piękne te słoneczne kolory na zdjęciach!! Kiedyś nie przepadałam za żółtym, teraz ta barwa coraz częściej gości w moim ogrodzie...
Piękne te słoneczne kolory na zdjęciach!! Kiedyś nie przepadałam za żółtym, teraz ta barwa coraz częściej gości w moim ogrodzie...
-
x-d-a
Jacku, ja, chociaż kocham białe kwiaty, lubię wszystkie kwietne kolory :P
A żółte są wyjątkowo energetyczne, wprowadzają w dobry nastrój i pięknie ożywiają ogród, zwłaszcza w szare, pochmurne dni
Jeśli chodzi o fotografowanie, to mojemu aparatowi nawięcej trudności sprawia ...czerwony
Rzadko mi się udaje oddać urodę żywo czerwonych róż lub begonii...
A żółte są wyjątkowo energetyczne, wprowadzają w dobry nastrój i pięknie ożywiają ogród, zwłaszcza w szare, pochmurne dni
Jeśli chodzi o fotografowanie, to mojemu aparatowi nawięcej trudności sprawia ...czerwony
- chatte
- Przyjaciel Forum

E tam, głupio!
Uważam, ze robisz bardzo ładne zdjęcia i nawet próbuję sie od Ciebie uczyć
Głównie przez podglądactwo
Z kolorami to pewnie masz rację, ze to zależy od aparatu.
Zawsze myslałam, ze w gliniastej ziemi rosliny rosną prosto i nie pokładają się, a Ty podwiązujesz dzielżan? No tak, masz rózne rodzaje ziemi ... Pewnie dzielżan trafił na piaszczystą i mniej zyzną ...
Duzo żółtków kwitnie u Ciebie o tej porze i jakie zdrowe!
Z kolorami to pewnie masz rację, ze to zależy od aparatu.
Zawsze myslałam, ze w gliniastej ziemi rosliny rosną prosto i nie pokładają się, a Ty podwiązujesz dzielżan? No tak, masz rózne rodzaje ziemi ... Pewnie dzielżan trafił na piaszczystą i mniej zyzną ...
Duzo żółtków kwitnie u Ciebie o tej porze i jakie zdrowe!
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Ależ cieplutko zrobiło się u Ciebie od słonecznego koloru.
Także nie wyobrażam sobie ogrodu bez żółtych kwiatów - często to takie małe słoneczka rozświetlające wszystkie katy naszych ogrodów.
Żółty kolor jesienią jest wyjątkowo potrzebny.
Tez mam Słonecznik "Loddon Gold" i jestem zaskoczona jego wysokością i siłą rozrostu.
Z wymiany jesiennej dziś piękna kępa i ma prawie 2 metry wysokości...
Długo szukałam czegoś takiego.
Także nie wyobrażam sobie ogrodu bez żółtych kwiatów - często to takie małe słoneczka rozświetlające wszystkie katy naszych ogrodów.
Żółty kolor jesienią jest wyjątkowo potrzebny.
Tez mam Słonecznik "Loddon Gold" i jestem zaskoczona jego wysokością i siłą rozrostu.
Z wymiany jesiennej dziś piękna kępa i ma prawie 2 metry wysokości...
Długo szukałam czegoś takiego.
- JacekP

Mateola, dziękuję
No to rzeczywiście oszczędnie, bo tych kremowożółtych jest mało. Dziś zakwitła gazania kremowożółta
Monia, nie ma sprawy
Cieszę się, że przekonujesz się do żółtego
A ja już dawno widziałem u Ciebie piękne żółte narcyzy 
Dalu, tak to już z naszymi aparatami jest; każdy w czymś jest słabszy. Nie mówię tu o aparatach dla zawodowców za kilka tys. Ale i one mają wadę - są zbyt drogie
Chatte, a ja myślałem dokładnie odwrotnie, że w piaszczystej glebie rośliny głębiej się korzenią i są bardziej stabilne
Czyli wniosek, że nie od rodzaju gleby zależy stabilność/sztywność roślin. Jaka by nie była gleba, niektóre rośliny zawsze się pokładają, np. wysokie dalie. U mnie dodatkowy czynnik - wiatr hula swobodnie, bo z jednej strony pole i jeszcze taki korytarz powietrzny na przestrzał mam.
Christinkrysiu, u mnie żółte kwiaty nie rozświetlają ale świecą jak żarówa, bo zebrane w jednym miejscu
Wiem, że masz 'Loddon Golda', bo właśnie u Ciebie podejrzałem nazwę i nareszcie wiem jak się nazywa mój "gerberowy" słonecznik
Monia, nie ma sprawy
Dalu, tak to już z naszymi aparatami jest; każdy w czymś jest słabszy. Nie mówię tu o aparatach dla zawodowców za kilka tys. Ale i one mają wadę - są zbyt drogie
Chatte, a ja myślałem dokładnie odwrotnie, że w piaszczystej glebie rośliny głębiej się korzenią i są bardziej stabilne
Christinkrysiu, u mnie żółte kwiaty nie rozświetlają ale świecą jak żarówa, bo zebrane w jednym miejscu
Wiem, że masz 'Loddon Golda', bo właśnie u Ciebie podejrzałem nazwę i nareszcie wiem jak się nazywa mój "gerberowy" słonecznik
- chatte
- Przyjaciel Forum

No dobrze, są takie, co zawsze się pokładają, bo tak lubią ;) ale niektóre u jednych rosną prosto, a u innych nie. Jeśli nie od rodzaju ziemi, to od czego to moze zależeć? Od zyzności?
Mój dzielżan stoi prosto, ale dostał dobrą porcję obornika i był podlewany w czasie suszy ... Myslisz, ze może to być przyczyna, że Twój się kładzie, a mój stoi wyprostowany? Bo wiatrów zbyt silnych chyba nie było ostatnio ...
- JacekP

Iza, wydaje mi się, że czynników może być wiele, ale tak jak piszesz zdrowa roślina (dajesz obornik) jest mocniejsza a przez to mniej pokładająca się.
Odkąd pamiętam moje wyższe byliny pokładały się od deszczu i wiatru. Tych nie brakuje. Nawet sztywne na pozór malwy zawsze wiązaliśmy, gdy deszcz trochę je podmył (spadzisty teren).
Inna sprawa - nasze podejście. Mi np. przeszkadza nawet, gdy roślina się pochyla, rozchodzi na boki, traci zwartość. Podwiązuję zatem nieustannie wszystkie, które nie są w pionie (a być powinny)
Odkąd pamiętam moje wyższe byliny pokładały się od deszczu i wiatru. Tych nie brakuje. Nawet sztywne na pozór malwy zawsze wiązaliśmy, gdy deszcz trochę je podmył (spadzisty teren).
Inna sprawa - nasze podejście. Mi np. przeszkadza nawet, gdy roślina się pochyla, rozchodzi na boki, traci zwartość. Podwiązuję zatem nieustannie wszystkie, które nie są w pionie (a być powinny)
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku, żółty zawsze był dla mnie kolorem wiosny, stąd między innymi takie narcyzy 
Jeszcze raz obejrzałam te słoneczne zdjęcia- przy tej muzyce powalają!!
http://www.youtube.com/watch?v=QI9euK4h ... re=related
Jeszcze raz obejrzałam te słoneczne zdjęcia- przy tej muzyce powalają!!
http://www.youtube.com/watch?v=QI9euK4h ... re=related