Osłona na drzewo przeciw kotom (wspinanie się)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
andrew9
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Osłona na drzewo przeciw kotom (wspinanie się)

Post »

Witam,

To mój pierwszy post na forum, więc przepraszam, jeżeli taki temat już się kiedyś przewinął (w wyszukiwarce nic nie udało mi się znaleźć).

Szukam czegoś, co mogłoby spełniać rolę osłony zakładanej na drzewa (nie przy ziemi, ale na jakiejś wysokości) uniemożliwiającej kotom wspinanie się na nie. Mam ogródek ogrodzony specjalnie po to, żeby koty nie mogły z niego wyjść i spełnia to dobrze swoją rolę, ale są jeszcze trzy drzewa, na które lubią się wspinać, a od pewnej wysokości (potrafią wejść na sam czubek) robi się to niebezpieczne (raz z racji wysokości, dwa że z dwóch dałoby się już wyjść ponad siatką, co zresztą raz się zdarzyło).

W tym momencie rolę osłony spełnia kawałek siatki, który został po ogrodzeniu, czy ogranicznik do trawnika, co w sumie działa, ale nie wygląda dobrze (typowa prowizorka, z braku lepszego w tym momencie pomysłu). Zastanawiam się nad kołnierzem takim, jak dla psów, ale to (choć powinno być skuteczne) też raczej zbyt dobrze prezentować się nie będzie.

Może macie jakieś pomysły, co jeszcze można by w tym celu zastosować? Najchętniej jakiś gotowiec (patrzyłem na różne osłony w sklepach, ale nie znalazłem nic sensownego), ale nie widzę problemu, żeby przygotować coś samemu, mając tylko jakiś pomysł.

Pozdrawiam,
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19

Re: Osłona na drzewo przeciw kotom (wspinanie się)

Post »

Założyć na pień drzewa kawałek siatki, arkusza grubej folii, czy nawet sklejki uformowany w stożek (mniej wiecej taki kształt jak np. kołnierz ochronny dla psa :) ): Obrazek
andrew9
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

O takim właśnie kołnierzu wspominałem i to jest jedna z opcji. Owinięcie w ten sposób siatki też próbowałem już zrobić, ale nie jest to proste, bo siatka generalnie jest innego kształtu i trudno zrobić z tego coś, co sensownie wygląda, a jednocześnie dobrze się trzyma. Niemniej pewnie na czymś takim się skończy, jeśli nie znajdę lepszego rozwiązania. Na jednym drzewie zresztą siatka właśnie jest (choć trochę inaczej umieszczona).
Rayy
200p
200p

Post »

O takim właśnie kołnierzu wspominałem i to jest jedna z opcji.
No, tego nie doczytałem :oops:
Myślę, że kiedy wzięło by się to od strony matematycznej :) to dało by się to zrobić, bo rzeczywiście, ścięty stożek dosyć ciężko zrobić na oko.
Siatka winna wygadać tak:
Obrazek
Gdzie interesują nas tylko proste i łuki C M, M D, D B, B C.
I długość łuku M D musi być równa obwodowi pnia drzewa.
A resztę wziąć albo na oko albo poobliczać wykorzystując wzór na długość tworzącej (http://pl.wikipedia.org/wiki/Sto%C5%BCe ... ci%C4%99ty ) i wzór na promień- promień=obwód/3,28
:D
john_clock
50p
50p
Od: 16 paź 2009, o 15:33

Post »

Rayy pisze:promień=obwód/3,28
Masz chyba na myśli 6,28 :idea:
Rayy
200p
200p

Post »

no tak, oczywiście :)
andrew9
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Problem z dobraniem danego kształtu jest taki, że siatkę jednak trudno uformować. A już zwłaszcza jeśli jest mowa o skosach. Trzeba by wtedy myśleć nad jakimś innym materiałem, lub drobniejszą siatką, a ta jednak jest mniej stabilna. Niemniej jest to pomysł.
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Inspiracji możesz poszukać tutaj. Tam stosują rodzaj obręczy ze szprychami - jest to mniej widoczne z dołu, a jeśli szprychy są wystarczająco gęsto to kot się nie przeciśnie.
andrew9
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Z tej strony czerpałem inspirację przy robieniu ogrodzenia do ogrodu ;)
Awatar użytkownika
AdamJas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2011, o 19:17
Kontakt:

Post »

Pozwolę sobie zaproponować:
Najprościej i najtaniej jest naciąć około 0,5m (minimum) długich gałęzi jakiegoś iglaka, ale koniecznie o ostrych i twardych igłach.
Takie gałęzie mocujemy igłami do dołu (odwrotnie niż kierunek wzrostu) około 1m nad ziemią. Jak damy gęsto, wymiana jeden raz do roku.
Żaden kot więcej nie wpadnie na głupi pomyślunek zabawy na takim drzewie, w łapanie ptaków.
Polecam.
andrew9
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie wiem, czy widziałeś na co stać koty norweskie leśne ;) (jeden widziałem, jak przeskoczył taki duży fragment owinięty plastikowym ogranicznikiem do trawy - jak można w pionie odbić się od drzewa, przeskoczyć wyżej i z powrotem się go chwycić nie łamiąc praw grawitacji tego nie wiem, ale widziałem to ;) ).

Ale jest to pomysł, a ponieważ cały czas nie mogę niczego znaleźć, to pomyślę nad czymś takim. Dzięki :)
Awatar użytkownika
AdamJas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2011, o 19:17
Kontakt:

Post »

No nie wiem czy norweskie, ale widziałem coś podobnego. Wystarczy mu tylko zwiększyć z 1 metra na, na przykład 2 metry zabezpieczonego pnia, nie ma szans przeskoczyć, no chyba że to już jakiś tygrys jest ;). "Moim" sposobem, można robić dowolnie duże zabezpieczenia, bo jest je łatwo zrobić i wychodzi bardzo tanio. Trzeba mieć sekator, las niedaleko (bądź własne iglaki) i kawał drutu, stary miedziany jest najlepszy.
andrew9
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

I może się to fajnie komponować z drzewem, co też jest zaletą, bo większość potencjalnych rozwiązań, które do tej pory rozważałem, odrzuciłem z powodu tego, jakby na drzewie wyglądały. Tak więc pomyślę nad takim sposobem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”