Aster krzaczasty /karłowy (Symphyotrichum dumosum)
Re: CO TO ZA KRZEW????
Wygląda na jakiś aster krzaczasty.Często robi się z nich żywopłociki np. wzdłuż ogrodzeń.
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Selli ma rację,to astry"marcinki",rzeczywiście świetnie nadają się na żywopłoty,tylko,że sezonowe,jesienią trzeba je ścinać bo zasychają,ale wiosną szybko lecą w górę.Trzeba też pilnować żeby się nie rozłaziły,ale to jest łatwe.
Twije niedługo zakwitną,ciekawe jaki kolor?
Twije niedługo zakwitną,ciekawe jaki kolor?

Kwiaty to resztki Raju.
Można też ścinać wiosną
Jeżeli będzie miał dużo słońca, będzie piękny. W cieniu może łapać mączniaka.

- -JERRY-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 lip 2011, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rosło to w kupie pod ścianą i zrobiłem z niego żywopłot wzdłóż chodnika. U dołu troszkę mi podeschło ale góra jest zielona. Mam nadzieję że mi diabli go nie wezmą.

Juto postaram się pokazać wam foto jak to teraz wygląda.

Juto postaram się pokazać wam foto jak to teraz wygląda.
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Ale marcinki w zimie nie będą żywopłotem tylko szpalerem suchych badyli.
Halina
Re: Co to za roślina????
halina - zależy od gustu. Żywopłoty z liściastych też można zimą nazwać patykami. Ja zaschnięte łodygi i kwiatostany pozostawiam w ogrodzie do wiosny, zimą gdy spadnie śnieg wyglądają bardzo malowniczo.
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Nie ładnie te suche listki wyglądają. Ja bym wszystko suche oderwała. Od razu lepiej będą rośliny wyglądać, nawet jeżeli liście mają od połowy do góry.
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Ja też bym oberwała,to im nie zaszkodzi,one tak mają,że zasychają od dołu,moje też tak łysieją.
A co do zimowej urody suchych badylków,to ja moje po przekwitnięciu zawiązuję w chochołki i tak sobie zimują,nawet ciekawie wyglądają no i nie rozklapciają się pod śniegiem
A co do zimowej urody suchych badylków,to ja moje po przekwitnięciu zawiązuję w chochołki i tak sobie zimują,nawet ciekawie wyglądają no i nie rozklapciają się pod śniegiem

Kwiaty to resztki Raju.
- -JERRY-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 lip 2011, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
i tak też zrobię, dziękuję za radę 

O ile dobrze zrozumiałam to zostały przesadzone teraz, już takie wyrośnięte.Nic im nie będzie, straciły trochę na urodzie, ale w przyszły sezonie będą ładne.Nie wszystkie odmiany zasychają od dołu, niektóre są podatne. Trochę pomagają opryski latem p. grzybowe pod warunkiem jednak, że rosną na wilgotnym stanowisku, albo są podlewane.Mączniak najczęściej atakuje rośliny posadzone na suchym stanowisku.Posadzone jednak pod murkiem wychylają się najczęsciej w drugą stronę i nie widać suchych podstaw