Małgośiu nie męczysz , pytaj ile chcesz , ile wiem tyle powiem . Sam krzak nie powinien przemarzać . Wrażliwe mogą być korzenie , wyściółkuj teraz tak żeby ziemia nie przesychała za bardzo . Na zimę w pierwszym roku zrób kopczyk. Wiosną pilnuj sie żeby nie uszkodzić gałazek , kiwi strasznie płacze , wegetacje zaczyna wcześniej niż winogron. Ciąć najlepiej , od końca lipca do końca sezonu.
małe ale do zimy podrośnie więc nie tnij wiosna tylko latem ( ja tak na wyrost, nie wiedziałam że to małe) Czy samiec i samica to zależy czy masz dwu czy jedno pienne. Jak dwupienne to musi być samiec i samica , samic może być kilka , samiec wystarczy jeden.
Witaj Tereniu. Goździki pięknie pachną. Laur kupiłam wiosną i na pewno będzie zimował w domu , cały czas korzystam zliści , więc zimą też się przyda, im mocniej oskubuję listki tym lepiej rośnie , przed zima na pewno troche przytnę. Właśnie oglądałam lampy do doświetlania roślin. żarówka sodowa 70W kosztuje ok 30 zł a lampa 170zł bez zarówki. Jeszcze nie rozkminiłam skąd taka cena , bo lampa to popielaty walec, żaden odblask ani nic takiego, ale pomału dojdę do sedna sprawy . Żarówkę mam juz zarezerwowaną.Pigwa kwitnie raz na wiosnę.
Małgosiu aż tak mądra to nie jestem, jak dwupienne kupiłaś to zakwitną i będą owocowały, jak masz jednopieną to 1 szt. nie nie będzzie owocków dopóki nie skompletujesz pary. Ja po roślince nie umiem rozpoznać która jest która, dla mnie wyglądaja tak samo. Na etykietkach powinno pisać czy to żeńska , czy męska , czy obojniak.Wiosną jak była dostawa to męskie miały kwiatki lekko seledynowe a żeńskie białe, ale nie wiem czy tak jest u wszystkich odmian.