Świeżo upieczony działkowicz prosi o pomoc ;)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
grabtom86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sie 2011, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Świeżo upieczony działkowicz prosi o pomoc ;)

Post »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Parę dni temu zostałem szczęśliwym posiadaczem działki o powierzchni około 310 metrów kwadratowych. Jestem jednak kompletnym laikiem w dziedzinie ogrodnictwa i ledwo odróżniam świerk od jabłoni :wink: Nie znaczy to jednak, iż nie mam zapału i chęci zrobienia z tej działki przyjemnego miejsca na spędzanie czasu dla całej rodziny :)
Działka znajduje się na obrzeżach Gdyni. Sam teren jest nieco wilgotny, ziemia torfowa, jednak sądząc po sąsiednich działkach jest to gleba dość żyzna. Wzdłuż jej krótszych boków znajdują się niewielkie rowy melioracyjne, zapobiegające zalewaniu działki. Obecnie na działce znajduje się jedynie betonowa podmurówka o wymiarach około 4 metry kwadratowe, świerk i szklarnia, z której nic już raczej nie będzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym miejscu mam ogromną prośbę: będę wdzięczny za wszelkie porady, co zrobić z tą działką i od czego w ogóle zacząć pracę. W najbliższym czasie zajmę się ogrodzeniem terenu. W przyszłym roku planuję postawić tam również jakiś mały domek drewniany, a także wymurować grilla, jednak myślę, że już teraz warto byłoby coś porobić/posadzić/etc. Z racji tego, iż mam małe pojęcie o ogrodnictwie poradźcie mi proszę co warto posadzić jeszcze w tym sezonie. Planuję posadzić na pewno parę drzew owocowych (np. czereśnia, jabłoń, śliwa, grusza), aby dawały przyjemny cień i smaczne owoce :wink: Generalnie połowę działki planuję zrobić hodowlaną, a drugą połowę wypoczynkową.
Z góry dziękuję za wszystkie porady.

Pozdrawiam serdecznie
Tomek
Awatar użytkownika
donna
200p
200p
Od: 14 sie 2008, o 21:03

Re: Świeżo upieczony działkowicz prosi o pomoc ;)

Post »

A ja uważam,że drzewka owocowe sadzi się jesienią,bo wtedy też jest największy wybór no i są w stanie uśpienia,z gołym korzeniem.Najpierw rozrysuj sobie na papierze co gdzie chciałbyś żeby rosło,uwzględnij odległości(owocowe co min 1,5 m,w zależności jak karłowe są odmiany)Jak rozplanujesz duże nasadzenia,wtedy zobaczysz ile zostało Ci miejsca i możesz zaplanować powiedzmy rabatki kwiatowe :D
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Post »

Witam,
Kupując rośliny w pojemnikach można sadzić je w dowolnym momencie okresu wegetacyjnego, natomiast październik to doskonała pora na sadzenie roślin z gołym korzeniem (w stanie bezlistnym). Na pustej działce warto jest jak najszybciej zainwestować w drzewa i większe krzewy, gdyż na efekt rozrośniętych roślin będzie trzeba poczekać min. 3-4 lata (w zależności od tego jakie gatunki wybierzemy). Tak jak to już zostało napisane - warto jest naszkicować sobie plan i opisać własne oczekiwania dotyczące zagospodarowania działki. Taki plan chętnie obejrzymy i doradzimy jakieś konkretne rośliny :).
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Ja Tobie radzę, żebyś teraz nic nie przekopywał (jeśli nie zdecydujesz co, gdzie i jak), zostawił szklarnię, kosił systematycznie trawę a przede wszystkim poobserwuj słońce i doświetlenie.I przenieś to na kartkę papieru.
Jeśli nie pomyliłam jak tam słońce operuje, to coś nabazgroliłam na Twoim zdjęciu jak ja to widzę
Obrazek
Podzieliłam twoją działkę na pół mw, bo chyba lepiej oddzielić warzywniak od reszty.
Domek i część wypoczynkową proponuję w narożniku od strony północno-wschodniej, bo jeśli ktoś obok ciebie coś zbuduje to lepiej jakbyś miał słońce. Zobacz jak sąsiedzi powyżej twojej działki mają ustawiony domek i co za nim rośnie.
Szklarnię -mimo że ci się nie podoba - zostaw, na pewno ci się przyda już na wiosnę. Teraz możesz ew przygotować w niej dobrą ziemię pod wiosenną sałatkę pomidory itp a będzie śliczna jak będziesz mieć czas.

Miejsce na kompostownik też jest potrzebne, chociaż teraz jeśli masz takie możliwości to załatw sobie duuuużo obornika, może być śwież, niekompostowany (koński np) i składuj np w miejscu na kompostownik. Możesz tam również wyrzucać trawę po skoszeniu, ale trzeba ją z czymś luźniejszym mieszać żeby nie gniła/przesypuj w ostateczności ziemią itp
Jeżeli zdecydujesz się gdzie ma być warzywniak to ew teraz przekop trawę (nie wyrzucaj tylko odwracaj) a późną jesienią jeszcze raz z obornikiem. Na wiosnę już możesz uprawiać warzywka
Pamiętaj, że każde posadzone drzewo będzie dawać cień, ale też musi mieć jakieś optymalne warunki, żeby owocowało.

Warto zaopatrzyć się w kwasomierz np Helliga i sprawdzić ziemię, bo w kwaśnej ziemi drzewa owocowe i warzywa to chyba nie bardzo rosną.

Co do ogrodzenia - ja osobiście wolę wydać kasę na rośliny, więc może wystarczyłaby siatka leśna i obsadzenie od 'drogi' bluszczem (wolno rośnie ale jest zimozielony) albo winobluszczem (dosyć ekspansywny, trzeba ciąć). W każdym razie sadzonki możesz zdobyć pewnie bez problemu, posadź do byle jakich doniczek i wkop do ziemi obojętnie gdzie, kiedy ogrodzisz od razu obsadzasz gotowcami.

Z zakupem drzewek owocowych zdania są podzielone. Jesienią jest rzeczywiście ogromny wybór, ale często po zimie padają. Dobrym sposobem jest zakup jesienią i zadołowanie do wiosny.
Wykopuje się głębszy rowek, ustawia w po­zycji pochyłej (prawie na leżąco), przysypuje ziemią powyżej szyjki korzeniowej i podlewa. Przed zimą dobrze je zasypać chociażby liśćmi.

No i obowiązkowo gdzieś kibelek dla ukochanej, żeby nie musiała.. :D (w rejonie świerka np)
grabtom86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedź!

Co do szklarni, to nie chodziło mi o to, że mi się ona nie podoba, lecz o to, że jest w dosyć koszmarnym stanie. Przy czasie pomyślę jednak o jej odrestaurowaniu :wink:
Ogrodzić działkę planuję właśnie w postaci jakiejś taniej siatki, gdyż bardziej zależy mi na samym odgrodzeniu działki, niż na jakimś pięknym drewnianym płocie.
Narzeczona już zdążyła delikatnie wspomnieć, że "kiedyś będziemy też musieli o jakiejś toalecie pomyśleć" :wink:

Postanowiłem skorzystać z Waszej porady i naszkicować wstępny plan zagospodarowania działki. Za wszelkie porady oraz głosy krytyki będę Wam nie mniej wdzięczny niż poprzednio :) Starałem się mniej więcej zachować odwzorowanie rzeczywistych wymiarów działki. Wyszły mi takie trochę bohomazy, ale wydaje mi się, że spełniają swoje zadania poglądowe :wink:
Wcześniejsze zdjęcie działki chyba niezbyt dokładnie opisywało położenie działki względem stron świata. Może będzie łatwiej jeśli dodam, że świerk wyznacza południe.

Poniżej stan obecny (te czarne linie po bokach działki, to wcześniej wspomniane rowy melioracyjne):

Obrazek

A to stan planowany/docelowy/wymarzony (niewłaściwe skreślić :wink: ):

Obrazek
x-xm-a

Post »

A obroń jakoś ten swój projekt :D zrobiłeś akurat (prawie) wszystko odwrotnie niż ja (mówię o funkcjach żeby była jasność). I jak widać ludzie bardzo się różnią potrzebami :D
grabtom86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jeżeli chodzi na przykład o położenie domku, to chciałbym skorzystać z istniejącej podbudówki betonowej, a także ustawić go przodem do ścieżki między działkami. Nie musi on być ustawiony przodem do słońca, gdyż służyć on będzie głównie jako składzik na narzędzia, krzesła itd. (do działki od domu mam około 5km, więc raczej spać w nim nikt nie będzie).
WC planuję postawić koło kompostownika - tego chyba nie trzeba tłumaczyć :wink: Będzie to taki "brudny" kącik :wink:
Rząd drzew owocowych znajduje się na moim rysunku w miejscu dobrze nasłonecznionym. Plan jest taki, aby oddzielały one część rekreacyjną od reszty działki oraz dawały cień w okolicy domku, coby można w nim znaleźć ukojenie w upalne dni :wink:
Nie wiem jeszcze jakie drzewo mógłbym posadzić obok planowanego grilla. Jakieś propozycje? Jest to miejsce nieco zacienione.
Studnię planuję wykopać obok części uprawnej, aby ułatwić podlewanie.
Wydaje mi się również, iż umieszczenie krzewów wzdłuż ogrodzenia po stronie wschodniej jest dobrym rozwiązaniem - ale jak już wspominałem, jestem laikiem, chętnie zatem wysłucham konstruktywnej krytyki oraz przyjmę wszelkie dobre propozycje :wink:
x-xm-a

Post »

No sam widzisz jak ci dobrze idzie :D
Ja akurat nie mam działki ogrodniczej i tak na twoją patrzę pod kątem powierzchni też. Szkoda by mi było ze xm2 na chodnik i ja jednak lubię patrzeć na rośliny i słońce, poopalać się bez mówienia co chwila dzień dobry a te niewiele ponad 10 m do głównej ścieżki to blisko, od domku ile tam będzie?8m?. Nie wiem czy to jest istotne, ale domek drewniany będzie w cieniu, działkę masz z wysokim poziomem wód gruntowych, nie będzie jechać pleśnią? Ja głównie dlatego proponowałam ci w tym miejscu w słońcu i przewiewie i żeby być tyłem do ludzi a przodem do słońca.Ale jak masz gotową podmurówkę to to jest argument (chyba bo ma tylko 4m2).
Kibelka koło kompostownika i szklarni bym nie dała, to trochę inny brud :wink: Jakoś jestem przewrażliwiona, może na tyłach domku w Twoim ustawieniu
Proponowałabym ci żebyś to sobie jeszcze rozrysował w skali. Świerk to chyba nieco większy jest i sporo cienia rzuca (chyba, że zdjęcie przekłamuje). A potem najlepiej wziąć sznurek i na miejscu powyznaczać mw jak to będzie. Zazwyczaj dziwnie mało miejsca się wtedy robi :D
Więcej się nie będę wymądrzać (chociaż mam takiej szerokości mw 12 m przedogródek czy jak to nazwać z pergolą 3x2 więc mogę sobie wyobrazić jaka to powierzchnia i co się zmieści), może działkowicze Ci podpowiedzą, bo mają większe doświadczenie
grabtom86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ciężko mi sobie wyobrazić dojście do domu bez jakiegoś chodnika/kostki. Od domku do ścieżki będzie jakieś 8,5-9 metrów. Faktycznie domek w takim wypadku stałby nieco w cieniu, ale żal byłoby nie skorzystać z tej podmurówki, gdyż jest solidna i dosyć mocno siedzi w ziemi. Problemu pleśni się raczej nie obawiam, gdyż domek i tak stałby na jakichś płytach/kostkach, żeby nie dotykać bezpośrednio podłoża (z tego co zaobserwowałem, to większość działkowców preferuje tam takie rozwiązanie i sprawdza się ono).
Jeżeli natomiast chodzi o opalanie, to wydaje mi się, że zawsze można rozłożyć jakiś parawan :wink:
Zastanawiałem się również nad umiejscowieniem toalety za domkiem, obok świerku. Chyba byłoby to rzeczywiście lepsze rozwiązanie :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”