Trawy w pytaniach i odpowiedziach
Re: Trawy w pytaniach i odpowiedziach
Potwierdzam! Moja Rubrum wykopana przed zimą i przechowywana w garażu też padła... To taka jednoroczna trawka (ale piękna!)

- 
				Erik
- 100p 
- Od: 30 sty 2010, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za odpowiedź,nie dzieliłem posadziłem na zimę wykopię jak bedzie większa karpa spróbuje podzielić i jedna przezimować.
PS.
Tej zimy (była dość łagodna ale STRASZNIE KAPRYŚNA,najgorszy ciepły styczeń który rozhartował wszystkie "wrażliwce" a potem luty z min tem -12C zaatakował i dobił najsłabszych)udało mi sie przezimować len nowozelandzki odm. czerwono-listną jak na razie pięknie sie rozrasta

PS.
Tej zimy (była dość łagodna ale STRASZNIE KAPRYŚNA,najgorszy ciepły styczeń który rozhartował wszystkie "wrażliwce" a potem luty z min tem -12C zaatakował i dobił najsłabszych)udało mi sie przezimować len nowozelandzki odm. czerwono-listną jak na razie pięknie sie rozrasta

Festuca glauca, której wielkość i kolor bardzo mi pasuje do pewnego założenia - nie rośnie dobrze w mojej ciężkiej i wilgotnej glebie. Gdy przygotowałem dołki z ziemią lekką, zmieszaną z piaskiem, nie był też efektu. Sądzę nawet, ze tam zbierało się jeszcze więcej wody.
Moje pytanie i prośba: jaką trawę czy turzycę dać zamiast owej Festuca glauca, aby przypominała jej wielkość i kolor?

Moje pytanie i prośba: jaką trawę czy turzycę dać zamiast owej Festuca glauca, aby przypominała jej wielkość i kolor?
Pozdrawiam - Jean

- igielka78
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja osobiście właśnie pozbywam się wszystkich kostrzew sinych. Niestety ładnie wygląda tylko w młodym wieku, a co z tego wynika bardzo często trzeba ją dzielić. Po zimie niestety straszy, po wyczesaniu i pojawieniu się młodych liści przez chwilę nawet jest atrakcyjna, potem niestety kwitnie, a po kwitnieniu wygląda jeszcze gorzej. No i co najgorsze sieje się bez opamiętania. Jednym słowem - mam jej dość!
Jeżeli zależy ci na trawie w podobnym kolorze to musisz wiedzieć, że wszystkie trawy tego typu wolą podłoże suche. Spróbuj jeszcze ze strzęplicą siną. Nie starzeje się tak szybko, no i nie sieje się (przynajmniej na razie nie zauważyłam).

Jeżeli zależy ci na trawie w podobnym kolorze to musisz wiedzieć, że wszystkie trawy tego typu wolą podłoże suche. Spróbuj jeszcze ze strzęplicą siną. Nie starzeje się tak szybko, no i nie sieje się (przynajmniej na razie nie zauważyłam).
Dziękuję Igiełka78  za poradę. Chyba będę musiał wyszukać coś całkiem innego, jako, ze o strzęplicy piszą: wymaga stanowiska suchego. Innych niskich traw nie widzę bo to pełne słońce o wystawie południowej. Ale jeszcze zobaczę tę strzeplicę w punktach sprzedażny.

Pozdrawiam - Jean

Witam
To ja się trochę udzielę
Strzęplicę odradzam, bo jeśli kostrzewa sobie nie radzi to strzęplica tym bardziej. Co ciekawe strzęplice rozsiewają się u mnie dość silnie, natomiast siewki kostrzewy nie widziałem !
Jeśli gleba rzeczywiście jest bardzo żyzna i wilgotna to ja polecam seslerie, np Sesleria caerulea, która wprawdzie nie jest całkiem niebieska ale niebieskawa. Jest to trawa bardzo trwała i kępowa (jak wszystkie seslerie).
Jeśli to nie musi być niebieska trawa, to super będą : Carex montana, Sesleria autumnalis oraz turzyce C. albula, comans, conica
Igiełka78 - spróbuj z odmianowymi kostrzewami - one się raczej nie rozsiewają.
Tomek

To ja się trochę udzielę

Strzęplicę odradzam, bo jeśli kostrzewa sobie nie radzi to strzęplica tym bardziej. Co ciekawe strzęplice rozsiewają się u mnie dość silnie, natomiast siewki kostrzewy nie widziałem !
Jeśli gleba rzeczywiście jest bardzo żyzna i wilgotna to ja polecam seslerie, np Sesleria caerulea, która wprawdzie nie jest całkiem niebieska ale niebieskawa. Jest to trawa bardzo trwała i kępowa (jak wszystkie seslerie).
Jeśli to nie musi być niebieska trawa, to super będą : Carex montana, Sesleria autumnalis oraz turzyce C. albula, comans, conica
Igiełka78 - spróbuj z odmianowymi kostrzewami - one się raczej nie rozsiewają.
Tomek
- igielka78
Dzięki Tomku za podpowiedź, bo już się strasznie zniechęciłam do kostrzewy sinej. A możesz jakąś odmianę polecić szczególnie?
A co do seslerii to chyba rzeczywiście masz rację. U mnie dwie rosną na glinie, radzą sobie bardzo dobrze i mają taki lekko niebieskawy odcień. Niestety nie wiem co to za gatunek, bo to jedne z pierwszych zakupów, a wtedy nazwy nie były jeszcze ważne.

A co do seslerii to chyba rzeczywiście masz rację. U mnie dwie rosną na glinie, radzą sobie bardzo dobrze i mają taki lekko niebieskawy odcień. Niestety nie wiem co to za gatunek, bo to jedne z pierwszych zakupów, a wtedy nazwy nie były jeszcze ważne.

Najbardziej niebieska jest Sesleria nitida, która u mnie na dość wilgotnej glinie rośnie świetnie. Sesleria heuflera i S. caerulea maja liście z jednej strony niebieskie, a z drugiej zielone. Cała kępa ma odcień niebieskozielony. 
Igiełko78 - myślę że każda odmianowa będzie dobra. Ja najbardziej lubię 'Elijah Blue' (najbardziej niebieska i największa) i 'Uchte' (zdecydowanie niższa).
Z wyższych traw najlepszy niebieski mają owsy, wydmuchrzyce i proso 'Prairy Sky' (rewelacja!)
Fajnie zapowiada się Phleum alpinum, którą mam od Mariusza - ładny niebieski odcień i bardzo efektowne kwiatostany (mam pierwszy rok, więc nie wiem czy się rozsiewa)
No i jeszcze jest Pennisetum orientale 'Karley Rose' - niebieskawe liście i różowe kwiatostany !
No i "królowa" niebieskich traw - Arundo donax 'Macrophylla'
pozdrawiam
Tomek

Igiełko78 - myślę że każda odmianowa będzie dobra. Ja najbardziej lubię 'Elijah Blue' (najbardziej niebieska i największa) i 'Uchte' (zdecydowanie niższa).
Z wyższych traw najlepszy niebieski mają owsy, wydmuchrzyce i proso 'Prairy Sky' (rewelacja!)
Fajnie zapowiada się Phleum alpinum, którą mam od Mariusza - ładny niebieski odcień i bardzo efektowne kwiatostany (mam pierwszy rok, więc nie wiem czy się rozsiewa)
No i jeszcze jest Pennisetum orientale 'Karley Rose' - niebieskawe liście i różowe kwiatostany !
No i "królowa" niebieskich traw - Arundo donax 'Macrophylla'
pozdrawiam
Tomek
- igielka78
Dziękuje za podpowiedź odnośnie kostrzew.
Pooglądałam też inne niebieskie trawy - proso rzeczywiście rewelacja, szkoda tylko, że takie duże. Spodobała mi się też ta piórkówka, czy nie ma problemów z jej zimowaniem w gruncie? Chętnie bym taką kupiła, bo ten rozmiar jeszcze mi się zmieści.
Wspomniałeś też o owsach. Mam jeden egzemplarz owsa wieczniezielonego. Mało go nie utopiłam w dolnej części rabaty, ale po przeniesieniu na wyższą "półkę" daje radę nawet na mojej ciężkiej gliniastej ziemi. Może on by pasował Jean?
Tomku, a rzuciłbyś kilka wskazówek odnośnie uprawy situ Spiralis? Gdzie go nie posadzę to mi się wydaje, że się męczy. Czy on się sieje? Bo w jego poprzednim "miejscu zamieszkania" znalazłam mnóstwo maleńkich spiralek.

Pooglądałam też inne niebieskie trawy - proso rzeczywiście rewelacja, szkoda tylko, że takie duże. Spodobała mi się też ta piórkówka, czy nie ma problemów z jej zimowaniem w gruncie? Chętnie bym taką kupiła, bo ten rozmiar jeszcze mi się zmieści.
Wspomniałeś też o owsach. Mam jeden egzemplarz owsa wieczniezielonego. Mało go nie utopiłam w dolnej części rabaty, ale po przeniesieniu na wyższą "półkę" daje radę nawet na mojej ciężkiej gliniastej ziemi. Może on by pasował Jean?
Tomku, a rzuciłbyś kilka wskazówek odnośnie uprawy situ Spiralis? Gdzie go nie posadzę to mi się wydaje, że się męczy. Czy on się sieje? Bo w jego poprzednim "miejscu zamieszkania" znalazłam mnóstwo maleńkich spiralek.
- 
				x_p-r
Pytanie wprawdzie nie do mnie ,ale może pomogę odpowiedzieć.
Najlepsze stanowisko dla situ 'Spiralis' to oczywiście oczko wodne.Corocznie z wiosną ścinam równo z donicą wszystkie pędy,po miesiącu są już nowe.Zimuje w oczku.
Pennisetum orientale 'Karley Rose' ,mam od ubiegłego roku.Zimowąła bez przykrycie i jest efektowniejsza niż się zapowiadała.Zakwitła z końcem czerwca i trzyma kwiatostany do dzisiaj ,a nawet teraz są ładniejsze.Bije na głowę rosplenice japońskie zdecydowanie .
 .
Pozdrawiam,Piotr

Najlepsze stanowisko dla situ 'Spiralis' to oczywiście oczko wodne.Corocznie z wiosną ścinam równo z donicą wszystkie pędy,po miesiącu są już nowe.Zimuje w oczku.
Pennisetum orientale 'Karley Rose' ,mam od ubiegłego roku.Zimowąła bez przykrycie i jest efektowniejsza niż się zapowiadała.Zakwitła z końcem czerwca i trzyma kwiatostany do dzisiaj ,a nawet teraz są ładniejsze.Bije na głowę rosplenice japońskie zdecydowanie
 .
 .Pozdrawiam,Piotr
- igielka78
No niestety na razie jeszcze oczka nie mam.    Może jednak da radę jeszcze troche sie pomęczyć.
  Może jednak da radę jeszcze troche sie pomęczyć.

Może jednak da radę jeszcze troche sie pomęczyć.
  Może jednak da radę jeszcze troche sie pomęczyć.- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś zna trawę o nazwie muhlenbergia?
Są szanse zimowanie w naszym klimacie, czy należy to traktować jako gatunek jednoroczny?

Są szanse zimowanie w naszym klimacie, czy należy to traktować jako gatunek jednoroczny?
Myślicie, że ten miskant Afrika ma u mnie szanse, bo od maja posadzony próbuje wyrosnąć, niewiekie listki i pada, kilka dni temu wyglądal tak

Czy on ma jeszcze szansę, czy szukać nowego?

Czy on ma jeszcze szansę, czy szukać nowego?
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad pytaniem czym w samym wygladzie  różni się miskant cukrowy (ten co się lubi rozłazić) od miskanta giganteusa ( co się w kupie trzyma)   Który wyższy? Który ma szerszy liść?
 Który wyższy? Który ma szerszy liść?

Który wyższy? Który ma szerszy liść?
 Który wyższy? Który ma szerszy liść?- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Giganteus dużo wyższy i ma szerszy liść.