Ogród Oli , sezon 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli , sezon 2011

Post »

Pięknie ukwiecony taras ..cudniaste begonie.....jak je przechowujesz zimą?
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Basieńko, to tak samo jak u mnie :;230 Teraz już łatwo się śmiać, ale wcześniej ręce załamywałam. Kapustkęozdobną siąlam kilkakrotnie. Ostatni raz tej wiosny na parapecie. Powyciągała się doświatła i już w gruncie nie przeżyła :cry: A tak bardzo mi się podoba. Cóż w następnym roku też będę siała. Tak z uporem maniaka, aż do skutku :D
Miałam już nie wstawiać fotek liliowych, ale nie mogłam się oprzeć. No i różyczkom także. Pomarańczowa begonia widoczna z daleka. Taka drogowo odblaskowa :lol:

Dalu, begonie obecnie trzymają się sztywno. W ubiegłym roku łamały się. Mają jescze miesiąc dobrego kwitnienia i wzrostu. Dam im podpory w razie czego. W tym roku posadziłam je w koszyczkach. A koszyczki w skrzyni. Bulwy znajdują się dość głęboko i stabilnie. Może to będzie dobre wyjście i nie połamią się tak szybko pod podmuchem wiatru i pod ciężarem kwiecia.

Halinko, begonie bardzo łatwo się przechowuje. Po zakończeniu sezonuwyjmę koszyczki i może dokończą kwitnienie w domu. Potem ciachnę część nadziemną i pozwolę zaschnąć bulwom. Tak z końcem marca można je na nowo posadzić do doniczek i zacząć podlewać. W maju już są gotowe do (czasem kwitnące) do dekoracji tarasu.

Dla przypomnienia , mój taras w zeszłym roku. Ligustr pstolistny całkowicie przemarzł po tej zimie. Miał ok 7 lat. Rozpoczyna od początku. Odbija maleńkimi odrostami od korzenia :
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Mama Ani
1000p
1000p
Od: 17 cze 2009, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu tez bardzo lubie begonie i mam ich sporo tylko w kolorze białym, czerwonym i zoltym musze sobie dokupic w pomaranczowym :wit
Pozdrawiam Stasia Stasi ogród
Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje begonie siedzą na podwórku do pierwszego przymrozku, potem ciacham zwarzone pędy i doniczki wnoszę do piwnicy. Na początku marca sadzę do nowej ziemi i dokupuję następne :D Jeszcze dużo się zmieści.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Wszystko co napisałaś to się zgadza - "że ogrody powiększają się w miarę sadzenia roślin :D Niby już nie ma miejsca, a jednak zakupione roślinki i tak znajdą swój kawałek ziemi".
Patrzyłam na Twoją budleję i wspominam swoją, która mi padła po tej zimie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Co wy macie z tą jesienią... :evil:
...a potem wklejacie zdjęcia aromatycznych lilii i róż, dorodnych begonii, kwitnących budlei...no kochana sporo masz tego dobra :uszy
Ja kurczowo trzymam się kalendarza i dla mnie jest jeszcze lato :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moje miłe :wit
Coś ostatnio miałam kiepskie dni, ale zaglądam na forum choć zaległości mam już spore :wink:

Stasiu, mnie begonie podobają się w różnistych kolorkach :D

Ewa, gdybym posadziłabegonie do swojej ogrodowej ziemi, to miałabym begońki krasnoludki - liliputki. Tak właśnie w tym roku wyglądają pelargonie. Są takiej samej wielkości w jakiej zostały posadzone :|Moja ziemia to jałowizna VI klasy .U Ciebie z pewnością wyglądają bajecznie. Muszę je obejrzeć :D
imwsz pisze:Patrzyłam na Twoją budleję i wspominam swoją, która mi padła po tej zimie
Ilonko, a na pewno padła? Moja mi zrobiła numer. Posadziłam w zeszłym roku i nawet nie kopczykowała (bo nie wiedziałam, że trzeba :oops: ). Wiosną wystawały z ziemi suche patyki przez dłuższy czas. Myslałam, że już po niej, a pewnego razu zobaczyłam zielone listeczki wyłażące nieopodal. Teraz jest dużym, kwitnącym krzaczorkiem (jak na odbicie od zera) :heja
heliofitka pisze:Co wy macie z tą jesienią...
Iwonko, a jaką mamy tego lata pogodę hę :wink: Istna jesień. Nawt roślinom poniektórym się trochę pokićkało. Już nie pamietam ile dni i wieczorówtego "lata" było właściwych dla tej pory roku. Nawet komary gdzieś się pochowały. Już straciłam nadzieję na ciepłe wieczory w ogrodzie przy świetle latarenek czy świec. Nic dziwnego, że przygotowania do zimy już zaprzątają myśli :)

Moje dalie:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I inne :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Begonie może i siedzą na podwórku, ale w donicach :D Łatwo je przenosić.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Szkodnik wyjątkowo fotogeniczny i elegancki... Co zjada?
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, w donicach to inna sprawa :;230

Daga, coś Ty ... elegancki ;:78 Taka paskudna wielka gąsiennica. Ciekawe w co się toto przeobrazi. Wcina całe liście z bzu jak perszing. Dobrze, że ją dzisiaj zoczyłam. Jutro pewnie zostały by tylko gałęzie. Długa gdzieś na ok 7cm, a średnicę miała chyba z 1,5 cm. Gruba jakaś ... pierwszy raz widzę takiego wielkoluda. Jakby się tak bliżej przyjrzeć ... ma coś na kształt ogona. Entomologia nie jest moją mocną stroną, ale może ktoś rozpozna tego stwora ?

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Oleńko ależ majestatyczny ten zawisak tawulec :shock:
Świetną fotkę mu zrobiłaś ;:63 Zresztą nie tylko jemu ;:63
Widzę, że też masz słabość do dalii i begonii. Choć muszę przyznać, że czasami mam dość wykopywania bulw,
ale kiedy pomyślę, jaki smutny byłby bez nich ogród, to praca wydaje się lżejsza :uszy
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Spodobały mi się te roślinki o obrzeżonych liściach , znasz ich nazwy?
Czy ta zilona paskuda merda czasem tym ogonkiem? :lol:
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Olu, widzę, że Twoje kolekcje m.in. róż, dalii, lilii szybko się powiększają. ;:138
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
x-d-a

Post »

Olu, narzekasz na tegoroczne lato, a Twoje fotki to kwintesencja pięknego, kolorowego, kwiecistego lata :P
Zwłaszcza te, gdzie kwiaty są wspaniale sfotografowane na tle błekitnego, jak we Włoszech, nieba :D
Dzisiaj rzeczywiście sie ochłodziło, ale jutro ma już być cieplutko - słoneczko i 23 stopnie ;:3
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Olu, przepiękne kolory!!! U ciebie pełnia lata!!! Ja zaczęłam przygodę z begonią i nie żałuję, spróbuję ją przechować do następnego roku :)
Dzisiaj zauważyłam zeżarte liście derenia i byłam w szoku, nie wiem czy to ślimaki czy może gąsienice , które ciągle zjadają mi miętę :( Niestety tak wietrznie,że nie ma jak pryskać :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”