Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Orientujecie się może czy nasiona wykształcone ale z nie do końca dojrzałej dyni będą dobre do rozmnażania? Zrobię sobie testy we własnym zakresie, ale chciałabym wiedzieć czy ktoś już próbował.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Urwalam dzisiaj przez przypadek jedna dynke i teraz mam zonka co z nia zrobic. Nie jest jeszcze dojrzala, bo jest zielona (odmiana bezlupinowa). Wazy 4 kg. Czy jak polezy w domu to dojrzeje, czy teraz juz bedzie zdatna do jedzenia? Pomozcie pierwszaczkowi 

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
Ja bym jej jak cukinii użyła, smak plus minus porównywalny, może będzie słodsza. Nie ma na co czekać, bezłupinowe źle się przechowują, przynajmniej te co miałam [Miranda i ta druga polska, nazwy teraz nie pamiętam], a miąższ nie jest żadną rewelacją w stanie dojrzałym. Jak młoda może chociaż mniej włóknista będzie.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj zmartwilas mnie z tym smakiem
W przyszlym roku musze sie zaopatrzyc w inne odmiany.

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Rybka ja też mam dynię bezłupinową i nie wiem kiedy mogę ją zerwać. Jak pukam w nią, to jest fajny odgłos, jakby już można było zerwać. No ale nie wiem, cały czas się wstrzymuję:

A tu dynia olbrzymia mojej teściowej, na tym samym ogródku
. Nie mogę oka nacieszyć
.

A tu dynia olbrzymia mojej teściowej, na tym samym ogródku

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba twoja dynia bezłupinowa jest dojrzała bo już ma ładny kolorek i jej liście usychają to oznaka że jest dojrzała
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
Ja bym ta bezłupinową już zerwała, to Miranda? Czy mnie oko myli? W zeszłym roku czekałam za długo, przyszły chłody i dynia..wybuchła :} sfermentowała w środku. Druga odstrzeliła ten sam numer juz po zerwaniu. Zawsze może postać trochę jak już zerwiesz.
Chyba Miranda, na 100% nie powiem, bo nie mam juz opakowania i nie mogę sprawdzić. Ale zerwę ją, moja córka będzie szczęśliwa, bo codziennie mnie męczy pytaniami, czy już jest dojrzała i można ja zerwaćloeb pisze:Ja bym ta bezłupinową już zerwała, to Miranda? Czy mnie oko myli? W zeszłym roku czekałam za długo, przyszły chłody i dynia..wybuchła :} sfermentowała w środku. Druga odstrzeliła ten sam numer już po zerwaniu. Zawsze może postać trochę jak już zerwiesz.

- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Dzisiaj zerwałam Hokkaido. 350 gram, ale ciemna pomarańczowa i od 2 tygodni nie rośnie wcale a ogonek staje się jakby mniej zielony. No i co ja mam z tym maleństwem zrobić ? Na tej samej roślinie jest jeszcze jedna dyńka wielkości prawie tej, co zerwałam, ale jasna żółta. I trochę kwiatków.
Jedna Atlantic Giant zawiązała 7 dyniek, 3 brązowieją więc zerwałam, 4 jakby mają zamiar rosnąć.
Druga Atlantic ma dyńkę 60 cm długości, w obwodzie nie wiem ile, pękata. I ma mączniaka... Oberwałam dzisiaj z 10 liści, bardzo białych. Kolejnych ze 20 ma plamy. Rozważam opryskanie czymś... Czy upały zatrzymają mączniaka ? Bo może bym nie pryskała, jeśli on się zatrzyma jak mu słoneczko przygrzeje...
Jedna Atlantic Giant zawiązała 7 dyniek, 3 brązowieją więc zerwałam, 4 jakby mają zamiar rosnąć.
Druga Atlantic ma dyńkę 60 cm długości, w obwodzie nie wiem ile, pękata. I ma mączniaka... Oberwałam dzisiaj z 10 liści, bardzo białych. Kolejnych ze 20 ma plamy. Rozważam opryskanie czymś... Czy upały zatrzymają mączniaka ? Bo może bym nie pryskała, jeśli on się zatrzyma jak mu słoneczko przygrzeje...
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Tula , może hokkaido upiecz. Pokrój na części, posmaruj oliwa z czosnkiem i ulubionymi ziołami/przyprawami i do piekarnika.Smacznego 

Forumowiczka Kasia...;)
Pieczona hokkaido jest super, ale trochę jak dla mnie ,,za sucha". Ostatnio duszę na patelni, na maśle klarowanym z plasterkami imbiru, odrobiną soli, pieprzu i cukru brązowego (szczypta na koniec duszenia) 

Kasia
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Moja Atlantic Giant z mączniakiem (na zdjęciu widać te mało porażone liście).

I moja "wyrośnięta" Hokkaido. Mam ochotę spróbować pieczonej dyni, ale na takie małe cuś to mi szkoda prądu. Zostawię chyba dla ozdoby kuchni. A upiekę jak zbiorę jakąś większą, może dwie.

I moja "wyrośnięta" Hokkaido. Mam ochotę spróbować pieczonej dyni, ale na takie małe cuś to mi szkoda prądu. Zostawię chyba dla ozdoby kuchni. A upiekę jak zbiorę jakąś większą, może dwie.

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam problem z Hokkaido zerwałam już (i zjadłam) dwie dyńki niby pomarańczowe jedna mała zerwana przez przypadek (kolor i wygląd jak u Tuli) druga duża...i obie nie były pomarańczowe w środku tylko żółto kremowe w smaku Ok ale bez rewelacji.
Doszłam do wniosku, że zerwałam zbyt wcześnie (dużą oczywiście).
Czytałam, że Hokkaido można rwać jak się wybarwi na pomarańczowo ale sama nie wiem.
Czekają w polu dwie duże i kilka małych...tak sobie myślę
1. Czy zerwać duże aby małe dojrzały?
2. Czy zostawić niech leżą do jesieni?
Doszłam do wniosku, że zerwałam zbyt wcześnie (dużą oczywiście).
Czytałam, że Hokkaido można rwać jak się wybarwi na pomarańczowo ale sama nie wiem.
Czekają w polu dwie duże i kilka małych...tak sobie myślę
1. Czy zerwać duże aby małe dojrzały?
2. Czy zostawić niech leżą do jesieni?
Aśka
-
Poczekaj aż będą prawie czerwone.