Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski

Post »

Hortensje zawojowały forum :) pięknie będzie jak wszystkie zakwitną :) a bergenia i krzewuszka też u mnie zakwitły... :)
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

U mnie jakiś zastój ogrodowy się zrobił... po deszczu smutnawo... nie bardzo mam czym się chwalić w swoim wątku to i pisać się nie chce :oops: ;:14 - wolę Wasze wątki podglądać ;); łażę, oglądam starty, robię opryski (ostatnio przeciw przędziorkom - zaatakowały łubin - standard :roll: - i jedna z róż, co gorsza na medinilli w domu też już je dziś zauważyłam :evil: ). Czekam też na przesyłkę, żeby mi już kompletnie smutno nie było, pewnie jutro dojdzie, to pokażę ;).

Klaryso, bodziszek korzeniasty był jednym z tych, które kupiłam, ale dziękuję za ofertę ;:196
Jagusiu, bergenia standard, aparat przekłamał ;).
Ewuniu, tak, zakręciły mnie hortensje, mam jeszcze kilka marzeń ;)
Kasiu, ten bodziszek to G. pratense 'Midnight Reiter', ja dopiero zaczynam je zbierać, oprócz ładnego wyglądu mają piękny moim zdaniem zapach liści ;). Musze poszukać u Ciebie bodziszkowych zdjęć, cóż to masz w swojej kolekcji ;).
Aniu, na pewno pokażę Bobo, kiedy zakwitnie :D.
Joasiu, bodziszki na pewno by pasowały do Twojego wiejskiego domku. A co do hortensji, cóż, pewnie nie miałabym tylu zachcianek, gdybym ich nie oglądała na forum ;).
Maryniu, witam u siebie :wit . Widzę, że jesteś nieporównywalnie bardziej wdrożoną ogrodniczką niż ja, z przyjemnością obejrzę Twój tajemniczy ogród (chyba działka ROD?) i będę korzystać z Twojego doświadczenia ;:180 :).
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Już jestem ciekawa, co przyjdzie w paczce :D Cieszę się, jakby to do mnie szła. Na razie oglądałam róże na allegro, ale przede wszystkim czekam na ofertę z R. Łapię się na tym, że myślę o przyszłym sezonie. Przez tą pogodę :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Agatko, dziękuję za miłe słowa po moim powrocie ;:196 ;:167
Gratuluję wspaniałych zakupów!! O Bobo jeszcze nie słyszałam, o Phantomie myślę od jakiegoś czasu :lol: :lol: Muszę odwiedzić hortensjowe miejsce i coś nowego kupić :lol: :roll: Czy dobrze czytam, że bodziszek o ciemnych liściach to G. praetense? Nie mam tej odmiany, a łąkowe są piękne i bardzo długo kwitną.
O asperze napisałam u siebie.
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Francesco, hortensje masz cudne. U mnie w ogrodniczych raczej te zwykłe, trzeba polować.
Czekam razem z tobą na przesyłkę, a może już jest? Pochwal się, uraduj oczy i serducho ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło mi< Moniko, że pomimo tylu zajęć po podróży zajrzałaś do mnie ;:196 Tak, ten bodziszek to B. łąkowy :).

Ewo, Justynko, przesyłka przyszła wczoraj, kurier zadzwonił kiedy pani fryzjerka myła mi włosy, musieliśmy tam się umówić :lol: . Wysłana została we wtorek (pomimo informacji, że będzie powiadomienie o wysyłce pani go nie wysłała :roll: ), chyba gdzieś się zawieruszyła w magazynie nadawcy, bo do Warszawy doszła dopiero wczoraj. Rośliny wymęczone, miały już pędy zgięte pod kątem 90 stopni, bo w paczce były ułożone na płasko :evil: . Kupiłam: Geranium wlassovianum, G. versicolor, G. Samobor, G. Espresso (maleństwo :roll: ), dwie jeżówki, eomecon, tojeść orszelinową (podpatrzyłam ją u Justynki ;)), mały hibiskus bylinowy. tak wyglądały około godziny po rozpakowaniu (zdjęcie podlądowe dla sprzedawcy):evil: :

Obrazek

Poza tym byłam w ogrodniczym po ziemię i nie mogłam oprzeć się krzewuszce Bristol Snowflake i niedużej Anabelce, obie po 10 złotych ;:224

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Faktycznie, smutne trochę. Na pewno się podniosą po przesadzeniu i podlaniu. Na zdjęciu nie wyglądają na uszkodzone czy połamane-a mogło tak się zdarzyć. Ot-i znalazłam powód do radości :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Super zakupy, pomimo wymęczenia w transporcie wyglądają na zdrowe i ładne egzemplarze ;:63 chyba nic nie sprawia nam tyle frajdy co zakupy ogrodowe. Nie dziwię się że nie mogłaś się oprzeć krzewuszce i Anabelce, takie okazy po takiej cenie to u mnie rzadkość. :shock:
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Francesko, szkoda roslinek, ale patrząc na nie jestem prawie pewna, że wszystkie, mimo trudów podróży, odżyją w ogrodzie... ciekawa jestem jak się będzie sprawował hibiscus bylinowy... mój powoli przerasta mnie, a ilość pąków powoduje, że nie mogę się doczekać jego kwitnienia :)
gratuluję zakupów ;:196
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Francesco, zakupy świetne. Pogoda sprzyja roślinnym przesadzeniom, więc myślę, ze twoje wrócą do pierwotnej kondycji.
Badziszkomania cię opanowała :?:
Widziałaś, jakie rarytasy pokazywała u siebie Oliwka?
Też już kilka mam z wiosennej i letniej "zaraz' :;230
Cena Annabellki i krzewuszki rewelacyjna ;:224 Nie dziwię się, że są już twoje.
Tojeść orszelinowa bardzo mi się podoba. Jest u mnie 2 rok. Ładnie przyrasta i trzyma pędy, ale jeszcze nie jest ekspansywna. U niektórych czytałam, że to jej wada. Podobają mi się te białe kwiatki, jak z dziecięcych rysuneczków.
Hibka bylinowego jeszcze nie mam, ale w coraz więcej forumowych ogródkach go widuję. Muszę się przyjrzeć temu przystojniakowi ;:108
Nie mogę się zebrać, żeby iść do ogrodu, co chwila pada ;:223
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, mam gości, kompletnie nie mam czasu na komputer, napiszę tylko, że jadę do Szmita 20 :tan
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Agatko, szkoda, że nie napisałaś o swoim zainteresowaniu bodziszkami... Wszystkie, które kupiłaś, mam i dużo więcej :lol: Nie wiem, jak robią inni, ale ja- jak się "uprę " na jakąś roślinę, staram się posadzić jak najwięcej odmian, zwłaszcza jeśli dobrze w moim lesie rośnie :lol: Chyba trzy lata temu wiosną padło na bodziszki- kupiłam kilkanaście odmian, a potem sporo dostałam od zaprzyjaźnionych Forumowiczów. W tej chwili rozrosły się bardzo, zwłaszcza korzeniaste wyrzucam co dwa tygodnie na kompost, bo zagłuszają hosty i rh :twisted: Napisz, jakie już masz i jakimi ewentualnie byłabyś zaintertesowana :)
Miłych chwil z gośćmi ;:196 ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Francesko, bardzo się cieszę na nasze spotkanie :)
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

:wit Agatko zakupy widzę super, bodziszki, hortensje i inne wspaniałości chciałabym zobaczyć posadzone :wink: a spotkania wam zazdroszczę ja też chcę ja też ;:223
miłego dnia ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sto lat mnie chyba nie było :oops: ;:14

Czas mi przez palce przecieka potwornie, a wieczorem ostatnio padam "jak betka", niby mam czas na komputer, ale nie mam siły normalnie :lol: :lol: :lol:

Roślinki z feralnego transportu odżyły i mają się całkiem dobrze :) Bardzo miłe wrażenie zrobił na mnie sprzedawca, który - po moim mailu z opisem dostawy - zadzwonił i zapytał, czy wszystko w porządku, podobno tej firmie kurierskiej zdarzają się wpadki :roll: .

Aguniu, mój zakup hibiskusa był niewątpliwie inspirowany Twoim cudownym okazem :oops:
Justynko, do Oliwki nie zaglądałam, nie wiem, czy w stanie mojej pasji to najlepszy moment :lol: . Wczoraj słyszałam od Georginii, że ta tojeść jest ekspansywna, ciągle jej nie wysadziłam i zastanawiam się, jak ją ulokować, czy przypadkiem nie w donicy.
Moniko, dziękuję za propozycję, wyślę Ci wiadomość prywatną ;:196

Poza tym - mieliśmy gości, których ambitnie chcieliśmy do Centrum nauki "Kopernik" zaciągnąć, niestety kolejka na kilka godzin nas odwiodła od tych planów, za to poszliśmy na dach BUW, żeby zobaczyć ogród.

Obrazek

Niewiele się u mnie w ogrodzie dzieje, jakiś przestój ma w kwitnieniu :lol:
Pokażę tylko Anitę - urzeka mnie, że swoje maleńkie kwiatuszki wiąże w takie bucieciki

Obrazek

No i... byłam wczoraj u Szmita, spędziłam kilka godzin w towarzystwie wspaniałych ludzi ;:196, zapakowałam cały bagażnik różnymi zdobyczami: brzoza Doorandii, jabłoń Royalty, H. Vanilla Fraise, perovskia, dwie budleje Minpap - niebieska i różowa, tawlina Sem, hibiskus, perukowiec podolski (zielony), róża historyczna Comte de Chambord i hortenska piłkowana Forget Mi Not. Weszły jeszcze dwie ogromniaste hortensje dla Aguni. Ponieważ okazało się, że podczas mojej nieobecności rodzinka teleportowała się do dziadków kilkadziesiąt kilometrów dalej, pojechałam tam zamiast prosto do domu skutkiem czego Jaś przegrał konkurencję z brzozą i jabłonią i musiał zostać u babci na noc :;230 .

Szmitowie gród mają cu-dow-ny :shock:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec dla cioć ;:167 zdjęcie Frania ogrodnika

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”