Miłorząb japoński ( Ginkgo biloba )
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chciałbym kupić miłorzęba - i mam dylemat - jak odróżnić w szkółce na młodych okazach, który będzie miał kwiaty męskie a który żeńskie. Przeczytałem, że nie warto sadzić okazów żeńskich gdyż jest brzydka woń po dojrzeniu owoców - czy to w ogóle prawda?
Pozdrawiam. Mirek.
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
Re: Jak odróżnić rodzaj miłorzębu?
Miłorząb to tylko 1 gatunek. Drzewo wyjątkowe - żywy relikt ery mezozoicznej.
Można odróżnić po kwiatach ;) Męskie - w kotkach . Natomiast żeńskie z dwoma zalążkami.
Nasiona cuchną ( kwas masłowy ). Sadzić należy raczej męskie egzemplarze, gdyż żeńskie zaśmiecają otoczenie cuchnącymi osnówkami .
Można odróżnić po kwiatach ;) Męskie - w kotkach . Natomiast żeńskie z dwoma zalążkami.
Nasiona cuchną ( kwas masłowy ). Sadzić należy raczej męskie egzemplarze, gdyż żeńskie zaśmiecają otoczenie cuchnącymi osnówkami .
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mirku - z czystego gatunku młodych nie idzie odróżnić - dopiero jak mają kwiaty :/ Są jednak odmiany tylko męskie i tylko żeńskie, niestety nie pamiętam ich nazw - bardzo popularne na rynku niemieckim.
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
Okazy męskie od żeńskich można odróżnić po pokroju: drzewa męskie ? mają pokrój zbliżony do nagozalążkowych, wyraźnie widać strzałę ? pokrój strzelisty, a drzewa żeńskie ? pokrój zbliżony do okrytozalążkowych.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale żeńskie chyba nie wytworzą nasion, jeśli w pobliżu nie będzie męskiego.
teoretycznie jeśli w odległości 1,5 km rośnie jakiś miłożąb to zapylą sie. Jeśli nie,to posadź raczej dwa jeden meski jeden żeński.
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
panowie wyżej mają racje ;)
Doradzam poczytanie w necie (np. ibro) o odmianach, które z nich są męskie - zdecydowana większość.
Jednak nie przesadzałbym z tymi owocami - wszystko zależy gdzie chcemy drzewo posadzić. Siewki owocują po wielu latach, odmiany po kilku. Są tez odmiany owocowe (większa pestka), a więc i pożytek z tych owoców może być - jeśli wiemy co z nimi zrobić... Ja zamierzam posadzić chyba jedyną dostępną u nas odmianę owocową a obok dwa męskie egzemplarze "fastigiata"...
Jednak nie przesadzałbym z tymi owocami - wszystko zależy gdzie chcemy drzewo posadzić. Siewki owocują po wielu latach, odmiany po kilku. Są tez odmiany owocowe (większa pestka), a więc i pożytek z tych owoców może być - jeśli wiemy co z nimi zrobić... Ja zamierzam posadzić chyba jedyną dostępną u nas odmianę owocową a obok dwa męskie egzemplarze "fastigiata"...
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
Dziękuję za podpowiedzi. Będę kupował małą sadzonkę, więc pewnie czy trafię na męską będzie loterią. Chyba, że jakoś uda się z pomocą Pań ze szkółki.
Pozdrawiam. Mirek.
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Generalnie to powiem że na terenie szkółki obsługa powinna znać czy sprzedaje osobniki męskie czy żeńskie.
Ale na ogół są to wszystko okazy męskie więc myślę że bez obaw.
Ale na ogół są to wszystko okazy męskie więc myślę że bez obaw.

Od dłuższego czasu próbuję określić jak zwie się takie drzewko, które na zimę chyba zrzuca listki
a z gałązek tworzy kulistą formę.
http://www.ogrodykruczek.pl/realizacje/02/001.JPG
Może ktoś z forumowiczów rozszyfruje te drzewko i mi powie co to jest?
Fotka zamieniona na link, ponieważ zdjęcie nie jest własnością autora postu/AN
a z gałązek tworzy kulistą formę.
http://www.ogrodykruczek.pl/realizacje/02/001.JPG
Może ktoś z forumowiczów rozszyfruje te drzewko i mi powie co to jest?
Fotka zamieniona na link, ponieważ zdjęcie nie jest własnością autora postu/AN