Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

tija faktycznie gdy pogoda deszczowa zbyt długo trwa potrafi narobić szkód.
U mnie 2 dalie karłowe też w środku czyściłam bo niezbyt mi się podobało.
Mąż opryskiwał róże więc pokazałam mu obie do oprysku.
Reszta spraw poszła w PW

basia_1987
dziękuję Barbaro w imieniu dalii.
Do Hibiskusów zraziłam się ... bardzo szczególna pielęgnacja , prośby, groźby ... nic nie daje skoro nasz klimat ostrzejszy to przecież do domu na zimę krzaczorków nie da się wziąć ... :;230
Żyją i niby rosną ale co to za rośnięcie - dam im jeszcze jedna szanse czyli kolejny sezon.

basjak obiecałam i jest,
Dość dawno już kwitnie ale ja ze zdjęciami nie nadążam i pewnie z 40% pokazuję tego co zrobię i co mam.
Jejmość dalia Helena Różyczkowa ma tak ze 130 cm.
Propozycja nie do odrzucenia - Honey za H.Róźiczkową.
Wstępnie już mi obiecałaś wiec czekamy do jesieni - czy tak ?

Anna Guba wiem wiem ... oby tylko było co dzielić ale u mnie raczej z tym kłopotu nie ma. Boje się o niektóre bo po ostatnich opadach mają zbyt mokro.
Wyobraź sobie,że z tych 2 odmian, które przy Tobie zamawiałam jedna jest pomyłką czyli jak by nie liczył 50 % ... :;230
Chyba,że jeszcze się naprawi bo takie zmienno-kolorowe rożnie zakwitają.

korzo_m mnie akurat w tej odmianie nie przeszkadza bo w realu rzeczywiście z daleka odmian H. Różiczkowa w ostatniej fazie kwitnienia wygląda jak małe żarzące się słoneczko. Kwiaty ma spore bo dochodzą do 15 cm.
A tak przyglądając sie dokładnie kwiatuszkowi to on w środku nie jest pusty ... :;230 tam są maleńkie rurkowe płatki i kwiaty o takiej budowie uwielbiane są przez owady.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sama nie uprawiam dalii, ale Twoje piękne. Wróciłam już i do wysyłki szykuję się we wtorek :D Jeszcze nie wiem, jak zapakować, bo to nie będą patyczki, ale pewnie coś wymyślę.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Biały ślaz już zapisałem dla Ciebie. Mam nadzieję, że nasionka wzejdą :)
Dalie piękne :!: A moje zaczęły gnić w pełni kwitnienia. Wykopałem już dwie karpy i osuszam je. Krysiu, co mam robić? Czy da je się jeszcze uratować? Widzę, że kolejna więdnie, czyli zagniwa. Czuję się bezradny, bo pierwszy raz mam taką sytuację :(
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 aha ... czyli po powrocie nie odpuszczasz tylko od razu plany na przyszły tydzień.
W takim razie będę wypatrywać przesyłki i dziękuję w imieniu dalii.

JacekP bardzo współczuję bo przerabiałam to chyba 2 lata temu jak rzeka Drwęca miała tak wysoki poziom ,że weszła trochę na nasza działkę a w tym pasie rosło kilka dalii. Choć i reszta działki tez była bardzo mokra ale tam najgorzej.
Niektóre dalie jak wykopałam z ziemi to był fetor nie do zniesienia ... od gnijących kłaczy. Te , które się dało przeglądałam, porządnie płukałam w kilku wodach a potem dokładny przegląd i wycinanie ostrym nożem nadgniłych części.
Jeśli zostaną maleńkie fragmenty dające nadzieje na uratowanie odmiany zamocz je w jakimś środku grzybobójczym, lekko osusz a cięte miejsca posyp węglem drzewnym. Tak przygotowane resztki kłączy zasypałam suchym piaskiem i trzymałam w cieniu do końca sezonu oczywiście zaglądałam od czasu do czasu.

Inne wyżej rosnące zabezpieczyłam przez takie ala "osuszające korki z piasku " czyli zruszyłam ziemie dla dojścia powietrza i przyrządem do sadzenia cebul porobiłam wkoło głębokie otwory , potem nasypałam tam suchego piasku i poskutkowało.
Od tamtej pory zawsze mam piasek pod ręką.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli nie będzie padało, wykopię Ci trochę roślin i wyślę :D W razie niepogody, dopiero w następny wtorek.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo nawet wolałabym w następny tydzień bo nie zdążyłam przygotować miejsca pod te rośliny.
Muszę wreszcie uporządkować moje maluszki na ala skalniak bo są rozrzucone po całej działce na podwyższonych rabatach.
Nadrobiłam zaległości po deszczowym lipcu w pieleniu więc teraz będzie czas na zmiany itp
Oby tylko pogoda mi pozwoliła.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze :D Nie teraz, tylko za tydzień. Też mam parę przeprowadzek roślin w planie :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu dziękuję za małe przesuniecie terminu i życzę miłego weekendu.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A wiesz, ze nawet mam chyba Red Pygmy? A ja od roku zastanawiałam się jak może się nazywać :-)
Cudnie Ci kwitną!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko z tego co pamiętam to miałaś ja juz w ub roku - widziałam w albumie (na Garnku) ale bez podpisu.
Odmiana wyjątkowo silnie krzewiąca, liscie gęste i ciemno zielone, obficie kwitnie, kwiaty w intensywnej czerwieni ( szkarłatnej chyba ...) tak ciężko te czerwienie określać.
Wysokość ok 60 cm i kwitnie na krótkich pędach.
Świetnie nadaje sie do kompozycji z dalii bo może rosnąć z przodu a jest tak zwarta,że podtrzymuje rosnące za nią, które potrafią sie lekko pokładać bez podwiązywania

Obrazek

Właśnie na tej rabacie rośnie i miała być kompozycja czerwono-biało-żólta ale Krokosmie z przodu pomyliły mi się i są pomarańczowe... Dalie rosną w ogromnej oponie bo to teren zagrożony wodą rzeki Drwęcy.
Z tyłu rośnie Słoneczniczek szorstki - wiatr go przechylił i cała kompozycja lekko koślawa ... :;230 juz przywiązany do płotu i stoi tam gdzie trzeba.

To pnącze po prawej stronie to ... fasola szparagowa , której pędy rosną bez końca ale jest świetna, smakowita i rosnie u mnie w kilku miejscach bo wszyscy ja uwielbiamy.

Rożnik przerośnięty to kolejny egzemplarz z moich olbrzymów ( 2,5 m)
Ma śliczne kwiaty jak małe słoneczka z wąskimi promykami a do tego bardzo ciekawe liście.
Są trójkątno-owalne, do 35 cm długości, z oskrzydlonymi ogonkami, pokryte szorstkimi włoskami

Obrazek
Obrazek

Kwitnie kolejna dość wysoka bylina ( ma ponad 1,5 metra) na której kwitnienie czekałam z niecierpliwością.
Dostałam go jesienią od Dorotki (korzo_m)
Słonecznik Loddon Gold (Helianthus x multiflorus 'Loddon Gold'. ) jak przystało na słoneczniki ma wyjątkowo czysty i wysycony żółty kolor.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jeżówka purpurowa

Obrazek
Obrazek

Kwiaty Krokosmi cynobrowej
Obrazek

Iksja chińska kwitnie już od jakiegoś czasu. Siewki tegoroczne tez mają pączki kwiatowe
Obrazek

Kocanka włoska na tle 2 kolorów Liatrii kłosowej
Obrazek

Po prawej stronie widać kilka sinoniebieskich kul - to Przegorzan pospolity
To jego kuliste kwiaty w zbliżeniu .

Obrazek

Obrazek

Mikołajek płaskolistny kwitnie dośc długo a jego kwiaty wabia roje owadów.
Obrazek

Szałwia muszkatołowa zakwitła dość późno. Miała zdrowe i ogromne liście ale w okresie deszczowym jakiś szkodnik upatrzył je sobie za główne menu.
Mam ja w 3 miejscach i wszystkie maja tak dziurawe liście.
Już je usunęłam zostawiając tylko kilka młodych. Dziwne bo na młodych siewkach tego nie ma.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu, dziękuję za rady. Rozumiem, by oczyszczonych karp czy raczej ich resztek już z powrotem nie sadzić do gruntu w tym roku? Chorują kolejne dalie i będę je musiał wykopać. Tym bardziej, że znowu leje :evil: Jak tak dalej pójdzie stracę wszystkie dalie :( 'Red Pigmy' trzyma się dobrze, bo ma mniejsze bulwy. Najgorzej te o grubych bulwach.
Rożnik - ciekawa roślina. Zdjęcie liści przypomina trochę smotrawę ale chyba mniejsze są.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacek u nas też chmurzyło sie całe popołudnie a teraz pada.
Miejmy nadzieję, że długo to nie potrwa.
Rożnik ma spore liście choć moje sadzonki sa młode i do tego źle dobrałam stanowisko. Liście dochodzą do 35 cm.
Wspomniana przez Ciebie Smotrawa okazała bardziej podobna jest do Omanu wspaniałego zarówno liśćmi jak i kwiatami.
Tyle,że w mniejszym wydaniu bo Smotrawa ma zdaje się trochę ponad 1 metr a Oman ponad 2 metry.

Zagniwanie dalii to spory kłopot a tym bardziej,że jak widać objawy na wierzchu to spód już mocno uszkodzony ...
Dobrze zrozumiałeś - nie sadzić do gruntu ale zasypać piaskiem ( żwirkiem) aby po dojściu do normalności nie wyschły z kolei na wiór... :;230
Przyroda ma swoje prawa i nic na to nie poradzimy a ciągle budowanie wyższych rabat dla każdej rośliny to praca ponad siły i skąd wziąć tyle materiału na obrzeża a do tego mnóstwo wywrotek ziemi. Przyjdzie jesień i jakoś będziemy sie nawzajem ratować.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, Twój rożnik zrobił na mnie wielkie wrażenie, nie będziesz go przypadkiem dzielić? U mnie też się rozpadało, a nie zdążyłam zrobić porządku w warzywniku po poprzednich deszczach :evil: Tam jest dosyć ciężka gleba i nie od razu da się pielić.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu Rożnik kupiony wiosną - 2 malutkie sadzonki więc do dzielenia jeszcze sie nie nadaje.
Ponadto zamiast do słońca dałam go w półcień i widzę, że za mało ma słońca.
Ponoć ma kwitnąc do końca października i jest miododajna. Wysieję nasionka więc zobaczymy.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Krysiu słonecznik mnie zaskoczył, nie mogłam uwierzyć, że tak pięknie się rozrósł i tyle kwiatów w pierwszym sezonie. Mojemu coś nie pasuje tego roku ma tylko jeden kwiat. Niedawno dosadziłam obok nowe sadzonki, pojechałam do forumowej koleżanki, a tam mój- już nie mój słonecznik ogromny, rozrośnięte kępy, więc właścicielka z miłą chęcią mnie obdarowała.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”