Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 2

Post »

witajcie w nowym tygodniu :) trochę się przejasnia po wczorajszej burzy i ulewnym deszczu, może jeszcze będzie ładny dzień. Miłego wszystkim!

Iwonko, ja też nie chcę myśleć o jesieni... zauważalne jednak przebarwianie się krzewów i mnóstwo spadających z brzóz liści daje znak, że lato wkracza w drugą fazę :) która ma niezaprzeczalnie dużo uroku, pod warunkiem, że nie pada non stop :evil:
wiedziałam, że Muzykant Ci się spodoba :)
Bożenko, burza od Ciebie przyszła do mnie i do późnej nocy szalała...
Małgosiu, mój hibiscus bylinowy ma już 4 lata i co roku wspaniale kwitnie... na jesieni ścinam mu pędy i robię kopczyk z kory. A jak Ty ze swoim postępowałaś?
Kasiu, polało i to mocno... olbrzymie kałuże wody były rano wokół. Widziałam Twój modrzew, ładnie go przycięłaś... ale nie powtarzaj już cięcia w tym sezonie, bo nie zdąży zdrewnieć.
Su, u Ciebie też była ulewa? widać burze szalały nad całą PL.
Ewuniu, skoro przemarzają Ci krzewuszki, to jak radzą sobie róże? to mnie zastanowiło...
Gosiu, moja Limelight (bo mimo wszystko tak o niej myślę) zaczyna w kolorze limonkowym, potem bieleje, by na jesieni się zaróżowić... w tym roku to różowienie przyszło dość szybko. Zapytam Babopielkę co sądzi o tej mojej hortensji.
Wracając do tematu róż, na pewno historyczne mnie interesują... szalenie podobają mi się Louise Odier, La Reine Victoria, Comte de Chambord. Będę chciała o nich pomyśleć wiosną i mam wielką nadzięję, że znajdę na nie miejsce w ogrodzie. Sprawdziłam też Mary Rose - co za cudeńko! dzięki Gosiu, muszę ją mieć... dodałam do kajetu ;:196
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje limonki sa caly czas limonkowe, tak od miesiaca juz. Zaczynaja rozowiec stare kwiaty ale nowe sa limonkowe. Agi hortensja nie wyglada mi na limonke - moja nigdy nie miala takich jasno waniliowych kwiatow przy rozkwicie.
Kazda hortensja na poczatku jest zielonkawa, dopiero jak sie rozkwitnie hihi to widac wlasciwy kolor. Moja byla zielonkawa i po rozkwitnieciu zielonkawa zostala. Do tego pokroj kwiatu jest nie koniecznie taki sam.

ps na Mary Rose mialam juz chrapke od dawna ale jak zobaczylam w obi-ku ze 98 zl za taka chca, to dalam sobie na wstrzymanie.... u mnie nie bylo w ogrodniczych. Ja mam slabosc do burbonskich och i ach.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Po przekwitnieniu ścięłam i zrobiłam kopczyk z ziemi.Już nie bedę eksperymentować,bo szkoda 30 zł,wolę je wydać na hortensje.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Aguś, u nas nocka bez burzy i na razie pogodnie, ale się chmurzy ;:223
Moja tegoroczna Mary Rose właśnie zaczęła ponowne kwitnienie. Dzisiaj wstawiłam fotkę. Ma 9 pąków. Zdrowiutka i śliczna. Chociaż kupowałam Winchester Kathedrale :;230 Pogodziłam się z tą piękną pomyłką , a WK kupię wiosną. Płaciłam 1/4 ceny z OB ( na targach, więc też nie najtaniej). W moich okolicach trudno o jakieś różane odmiany.
x-ag-a
---

Post »

Julka, wcześniej czy później, z czystej ciekawości, moje hortensjowe krzaki zidentyfikuję :) na pewno w ubiegłym roku dłużej pozostawały limonkowe. Co nie zmienia faktu, czy to Limelight, czy inna odmiana, że pozostaję w nich zakochana ;)
100zł za różę to sporo... chociaż za odmianę, którą bardzo chciałabym mieć i byłaby trudna do zdobycia, jestem w stanie bez mrugnięcia okiem zapłacić :) Mary jest cudowna - widziałam ją właśnie u Justyny.
Małgosiu, to faktycznie szkoda czasu i pieniędzy na kolejne podejście do hibiscusa.
Justyno, ale fajnie się złożyło, że akurat wkleiłaś u siebie Mary :) wspaniały kwiat w cudnym różu... R. powinno ją mieć jesienią, może nie czekając do wiosny skuszę się na nią :)
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, to czekamy na jesienną ofertę R.
Mary warta zakupu, polecam. Co prawda u mnie dopiero w tym roku posadzona, ale deszcze, wiatry i choróbska jej niestraszne. Rośnie i kwitnie. Zuch dziewczynka ;:108 .
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

A ja prostuje Agusiu :wit
U mnie wczoraj nie było burzy :heja więc nie w całej Polsce grzmiało ;:224 nawet w oddali nie było nic słychać, chociaż lać zaczęło tak po 6 wieczorem, jak zwoziliśmy ostatnią przyczepę słomy, więc plan na wczoraj wykonany ;:138 ;:138
A dzisiaj od rana świeci słoneczko ;:3 ;:3 :tan
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja znowu staram sie nie wydawac duzo kasy na rosliny ale ja nie mam po pierwsze ciagot kolekcjonerskich a po drugie i chyba najwazniejsze, nie patrze na roslinie osobniczo, tylko raczej calosciowo ogrodkowo. A przejawia sie to tym, ze jezeli pasuje mi rozowa roza, to takiej szukam. Notuje pare odmian ktore wchodzily by w rachube - wzrostem, kolorem, no parametrami hihi i jezeli na nie trafie a beda w roznych cenach, to wybiore ta tansza :wink: Dla mnie liczy sie bardziej uzyskany efekt optyczny, niz sam chabaz w sobie.

edit a jeszcze - Agus, co robisz ze swoimi Floksami jak przekwitna? Obcinasz je odrazu, czy zostawiasz i dopiero przed zima tniesz?
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Aga, piękny ogród. Majestatyczne brzozy, uporządkowane nasadzenia i śliczny trawnik robią ogromne wrażenie. ;:63 A hibiskus bylinowy zabezpieczasz na zimę? Znajoma kupiła i jej przemarzł.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule to bardzo zdrowe podejście do tematu zakupów ;:63
Ja czasami jeszcze dokładam czynnik spontanu. Kupuję, a potem dopiero zastanawiam się, gdzie to wcisnę. I stąd wychodzi, tak jak wychodzi :oops: Nie ukrywam, że , gdy cena zaporowa, odpuszczam.
x-ag-a
---

Post »

Justyno, czekamy na cennik z R. Ja mam jeszcze jedną opcję - jeśli R. bedzie mialo drogo - żeby kupic w sklepie w Jablonnej, ktory zaopatruje sie hurtowo w R. i ich ceny koncowe czesto sa nizsze niz my mozemy kupic w R., nie wspominajac o kosztach przesylki... Zobaczymy. Mojej kolezance Mary, kupiona i wsadzona wiosną, padła... przymrozki ją załatwily... dlatego m.in wolę ten własciwy zakup zrobić jesienią.
Agusiu, bardzo się cieszę że udało Wam się wykonać tyle pracy i że pogoda nie utrudniła Wam planów... słońca życzę :)
Julka, Twoje podejście do ogrodu jest bardzo pragmantyczne i imponuje mi ;) ja niestety zbyt często idę na żywioł, a potem muszę imporowizować ;)
a propos floksów, to uschnięte łodygi obcinam przy ziemi późną jesienią. Przekwitnięte kwiatostany usuwam na bieżąco.
Romku, cieszę się, że wpadłeś! Tym bardziej miło mi usłyszeć pochlebną opinię od tak doświadczonego własciciela cudnego i różnorodnego ogrodu... mam nadzieję, że kiedyś mój będzie wyglądał podobnie (kontrolowany busz). Odpowiadając na pytanie dotyczące hibiscusa - późną jesienią ścinam mu łodygi na 10cm nad ziemią i kopczykuję korą, to wszystko.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hihi ja to raczej racjonalistyczny idealizm nazywam :wink: ktory ma nie tylko zastosowanie w ogrodzie ale i w calym moim zyciu ... no tak juz mam :twisted:
A widzisz, to ja musze przekwitniete kwiatostany powycinac. Smieciuchy z tych Floksow straszne :roll: ale za zapach wybacze im to.
Kurde, zamiast cos robic, to ja na forumie siedzie a mam tylko pare dni i musze jeszcze posprzatac, spakowac sie, auto przygotowac, ogrodek zabezpieczyc, sasiadom pokazac jak podlewac maja w razie czego i takie tam.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

urlopik się komuś chyba szykuje???? :lol: Ja część floksów już ciachnęłam, bo wygląd miały delikatnie mówiąc nędzny,a kilka jeszcze kwitnie-to samo z ostróżkami.
Aga jutro wkleję moje Modrzewiątko-dzieciątko, co to dopiero czuprynki zaczyna nabierać :)
x-ag-a
---

Post »

mam gdzieś takie lato! znowu leje! ogród miejscami ponownie stoi w wodzie, rośliny ewidentnie łapie grzyb, wszystko takie smutne, przyklapnięte, zaczyna żółknąć... ślimaki i komary nie dają żyć, a słońce chyba całkowicie się zbuntowało. Gdzie jest jakieś last minute na koniec świata? :(
Awatar użytkownika
Tatia
50p
50p
Od: 20 cze 2011, o 09:57

Post »

Niestety muszę się z Tobą zgodzić,jest po prostu do bani. :( Słońce ani przez moment nie chce wyjść zza tych chmur i pada, pada, pada:( Zero radości z ogrodu!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”