Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 2

Post »

Aguniado, Twoja Geisha jest przepiękna, taka delikatna i w takich ciepłych barwach.
Co do listy różanej, na 9 wymienionych mam 7, mogę powiedzieć, że tylko Abraham Darby jest u mnie dość wątły, co roku atakuje go plamistość, mimo zabiegów p/ grzybowych, pędy ma cienkie i wiotkie, nie utrzymują ogromnych i pięknych kwiatów, teraz jest już prawie łysy, nie kwitnie i raczej w tym roku już z niego pociechy nie będzie. Jenak u innych krzewy te są okazałe i zdrowe, więc może tylko u mnie coś mu nie pasuje.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
borowina
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 23:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Geisha przepiękna, dobrze, że nadmiar wody z nieba jej nie zaszkodził. Cudne są Twoje róże. Hm, juz pomalutku planuję, gdzie by zasadzić co nieco u siebie ;:224 ;:224 ;:224
Zapraszam do mnie
Powstający ogród
Celina
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

witaj Agnieszko,

Okazała lista różanych celów zakupowych. Niestety nie znam się na różach więc trudno mnie cokolwiek oceniać.
Widziałem jednak w forumowym ogrodzie ogromną różę odm. lykkefund, która zrobiła na mnie spore wrażenie.
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

:wit Aguniu widzę że choroba różana na całego Cię pochłonęła ale to dobrze będę mogła nacieszyć się pięknymi kwiatami u Ciebie a nóż może na coś się skuszę ;:196
słonecznego i miłego dnia :D
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

witam wszystkich w kolejny słoneczny dzień :) aż chce się wstać o poranku i szczególnie w taki piękny dzień żałuję, że nie jestem emerytką ;) za mną już 20 lat pracy, i jak dobrze pójdzie, drugie tyle przede mną... zycie nie jest sprawiedliwe!

gorąco dziękuję za różane porady - są dla mnie, dopiero zdobywającej doświadczenie, niezwykle ważne i cenne...

Małgosiu, rozmawiałysmy wczoraj dość długo o różach... zależy mi na tym, by odmiany, które już posadziłam i te kolejne, jak najdłużej kwitły i były zdrowe... nie chcę płakać, że troskliwie się nimi zajmowałam, a i tak padły. Geisha jest wspaniała, nie spodziewałam się, że tak cudnie będzie się prezentować :) co do Twoich rabat - nie mam wątpliwości, że niedługo przybędzie kolejna różana :)
Majko, piękne dzięki za fachowy rzut okiem na moją listę... zweryfikuję dwie odmiany, które zidentyfikowałaś, jako te trudne... może zakupię je w kolejnym rzucie, jak już moje doświadczenie będzie ciut większe i będę wiedziała jak z tymi okazami postępować. Róże zamierzam zamówić w R. A na wiosnę zbadamy temat renesansowych :)
Juluś, dzięki ;:196 ... pamiętam, że pisałaś mi o Ch.A. - tym bardziej po potwierdzeniu przez Maję, zastanowię się nad jego zakupem.
Heniu, liczyłam że się odezwiesz - bardzo Ci dziękuję... Twoją różankę szczególnie podziwiam i liczę się z Twoją opinią... poczytam więcej o Abrahamie, ale nie chciałabym z niego rezygnować... chyba, że polecisz mi coś w zastępstwie - za co z góry dziękuję...
x-ag-a
---

Post »

Borowinko, dzięki :)fajnie, że podoba Ci się Geisha, ja też jestem nią zachwycona?
Życzę dobrych różanych przemyśleń ;)
Marcinie, cieszę się, że się odezwałeś, mimo, że jak piszesz, nie masz doświadczenia z różami? Lykkefund to jest jakaś opcja na kolejny sezon? muszę zrobić trochę porządku przy ogrodzeniu i niewykluczone, że za kilka miesięcy zacznie się i u mnie piąć, bo faktycznie robi wrażenie ogromną ilością kwiatów ;) dzięki!
Bożenko, sama widzisz jak to jest z tymi różami? 'człek by je łyżkami jadł' :) Ty też się skusisz ;) dobrego dnia!
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Piękna Geisha na poprzedniej stronie ;:108
Agusiu, zastanawiam się od jakiegoś czasu nad Twoją Limonką, - po obejrzeniu iluś na forum w różnych ogrodach jakoś mi na nią nie wygląda, swojej nie moge porównać bo jeszcze nie zakwitła ;:14 (dziś przeczytałam u Jule, że masz podobne wątpliwości). Za mało limonkowa jest. Może to Phantom? Albo jakaś inna? :/
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
x-ag-a
---

Post »

Agatko, mam dwa okazałe krzaki, które rosną u mnie już kilka lat... kupione jako Limelighty. Zaczynają od limonkowej barwy, następnie bieleją, by na jesieni się zaróżowić... zaróżowiły się teraz i zaczęłam mieć wątpliwości, czy na pewno to limonki :/
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Może to przez tę pogodę... Przecież nie zmieniła odmiany ;). Zmyliło mnie to, że w innych ogrodach Limonki mają ciągle zielonkawe kwiaty, a u Ciebie białe. Bardzo szybko się rozjaśniły.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
x-ag-a
---

Post »

rozmawiałam właśnie z koleżanką, u której Limelight ciagle ma barwę limonkową... zwątpiłam więc do reszty.
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06

Post »

Piękny Twój ogród w promieniach słońca. ;:63
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Jestem u Ciebie 1 raz i wątek przejrzałam od deski do deski.
Mogę przyłączyć się do wszystkich achów i ochów zachwytu nad Twoim ogrodem.
Ogród w moim guście - szkoda tylko, że mi marnie idzie dobranie takich zestawień.
Zazdroszczę takich brzóz. W tym roku wsadziłam 2 : brzozę brodawkowatą 'Purpurea'
i karłową Youngii. Jeszcze przyjdzie mi poczekać na ich rozrośnięcie.
A modrzew na pniu to mistrzostwo jest piękny.

Jak często przycinasz derenie i kiedy?

Współczuje podtopień, ja mam to szczęście, że u mnie wszystko spływa.
Ogródek EdytyB

zapraszam
x-ag-a
---

Post »

Jule, Francesko - mam podejrzenie, że moja Limelight to Pink Diamond... możecie rzucić okiem na zdjęcia mojej i powiedzieć co o tym sądzicie? w tej chwili nabiera lekko różowego zabarwienia...

Obrazek

Obrazek

Haszko, witam Cię słonecznie i zapraszam jak najczęściej :)
Edyto, dziękuję, że zadałaś sobie trudn przebrnięcia przez mój ogrodowy wątek :) cieszy mnie bardzo, że Ci się podoba... muszę Ci powiedzieć, że ja w otoczeniu brzóz czuję się fantastycznie, wspaniale odpoczywam, te widoki bardzo mnie relaksują... zresztą, ja kocham wieś, nie mogłabym teraz mieszkać w mieście... brakuje mi purpurowej brzozy oraz Youngii, która szalenie mi się podoba - fajnie, że je u siebie posadziłaś. Derenie przycinam dwa razy w roku, na wiosnę i latem...
skoro u Ciebie woda spływa, to musisz mieć bardziej piaszczystą glebę... u mnie po tak dużych opadach, jakie były ostatnio, niestety robi się jezioro :( pozdrawiam Cię serdecznie...

jeśli ktoś miałby jeszcze ochotę skomentować moją jesienną listę zakupową, różaną, to będę wdzięczna :)

raz jeszcze ją tu wkleję:

Pilgrim
Augusta Louise
Charles Austin
Chippendale
Abraham Darby
Pomponella
Eden Rose
Bernstein Rose
Graham Thomas
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aga,widzę,że różana pasja pochłonęła cię zupełnie,podziwiam,podziwiam...Ja chyba nie miałabym cierpliwości do róż,zwłaszcza po tym roku.Wszystkie kwitna po kilka dni i klapią,jedynie 2 białe od frontu z brico są piękne cały sezon,nawet w te ulewy sobie radziły.Pnące mam 4 sztuki i trochę wczesna wiosna pokazały swojego piekna,teraz od kilku miesięcy mogę oglądać ich bujne listowie.
Hortensję limelight też mam od wczesnej wiosny,dopiero dostaje pąki,ale chyba inaczej wygląda niż twoja.Kupowałam u Szmita.
x-ag-a
---

Post »

Małgosiu, różana pasja została obudzona i rozwija się ze zdwojoną siłą :) nic jej już nie powstrzyma :D
nie wiem, jakie masz odmiany różyc w swoim pięknym ogrodzie, ale ja staram się dużo czytać na ich temat i wybierać te, które kwitną cały sezon... zobaczymy, czy odmiany, które kupię jesienią zaspokoją moje oczekiwania :)
Co do hortensji, to moją Limelight podejrzewam o bycie Pink Diamond ;) co mnie nie zasmuci, jeśli okaże się prawdą... Pink Diamond cudna również, a Limelight będę musiała natychmiast dokupić :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”