Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych

Post »

rafik_ptp pisze:Dlatego w ogóle nie pryskam kontaktowymi tylko same układowe/systemiczne lub wgłębne.
I o to chodzi. To ma być skuteczne. Stosowanie środków kontaktowych / poza miedziowymi przy bakteriozach/przypomina mi leczenie kiły przy pomocy pudru.
A poza tym, większość fungicydów jest dwuskładnikowych : środek wgłębny + środek kontaktowy

Pozdrawiam
11krzych

Post »

forumowicz pisze: I o to chodzi. To ma być skuteczne. Stosowanie środków kontaktowych / poza miedziowymi przy bakteriozach/przypomina mi leczenie kiły przy pomocy pudru.
A poza tym, większość fungicydów jest dwuskładnikowych : środek wgłębny + środek kontaktowy

Pozdrawiam
Ale pryskanie miedzianem w sadach po opadnięciu liści jest chyba na choroby grzybowe. Czy to też fotomontaż, czy po prostu drzewka to inna bajka niż pomidory.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Krzychu

Nie mam nic przeciw temu, byś pomidory swoje chronił i... ochronił stosując wyłącznie Miedzian. Ale gdyby to robił rafik_ptp poszedłby pewnikiem z torbami.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

forumowicz!
Tez jestem ciekawa co z tymi drzewkami?Proszę o odpowiedż.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Dzisiejsze zbiory:
Bawole Serce (2)
Złoty Ożarowski (?, z ziemi)
Koralik (2 prawie dojrzałe z krzaku)
Nie jestem pewien co do Złotego Ożarowskiego, bo tego samego dnia (6. czerwca) kupiłem i sadziłem Płomień i Polbig F1, które wyglądają podobnie.
pozdrawiam, Gunnar
11krzych

Post »

forumowicz pisze:Krzychu

Nie mam nic przeciw temu, byś pomidory swoje chronił i... ochronił stosując wyłącznie Miedzian. Ale gdyby to robił rafik_ptp poszedłby pewnikiem z torbami.

Pozdrawiam
Ani przez głowę mi nie przeszło stosowanie wyłącznie miedzianu. Pryskałem w tym roku tylko ciężką artylerią. Zapytałem o miedzian, bo napisałeś że miedź chroni pomidory wyłącznie przed bakteriozami a ja noszę się z zamiarem opryskania drzewek jesienią przeciwko chorobom grzybowym. Ale po Twoim poście zacząłem się zastanawiać czy taki miedziowy oprysk drzewek ma sens skoro żadnych bakterioz nie mam, tylko głównie walczę z chorobami grzybowymi (kędzierzawość brzoskwini i rdza gruszy/jabłoni).
Sorka za offtopa
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

11krzych pisze: Ale po Twoim poście zacząłem się zastanawiać czy taki miedziowy oprysk drzewek ma sens skoro żadnych bakterioz nie mam, tylko głównie walczę z chorobami grzybowymi (kędzierzawość brzoskwini i rdza gruszy/jabłoni).
Sorka za offtopa
Ja też przepraszam za offtopa, ale.... wiosną moje brzoskwinie opryskałam EM-5 z pozytywnym skutkiem: wszystkie chore liście opadły, pozostały zdrowe. Teraz kilka się pojawiło i ponowię oprysk.
Pozdrawiam Krystyna
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

11krzych pisze:napisałeś że miedź chroni pomidory wyłącznie przed bakteriozami
a co ja napisałem ?
forumowicz pisze:Stosowanie środków kontaktowych / poza miedziowymi przy bakteriozach/
Widzisz Krzychu na czym polega Twoja manipulacja słowna.Gdyby Twoje zdanie brzmiało :
"napisałeś, że wyłącznie miedź chroni pomidory przed bakteriozami" - byłoby to zdanie prawdziwe. Tyle samo wyrazów i dokładnie takich samych a sens diametralnie inny. I taki sens był mojej wypowiedzi ,bo czy to będzie pomidor czy jabłoń nie znam innych środków bakteriobójczych poza związkami miedzi. A, że one są akurat kontaktowe- taka ich uroda.
Maraga pisze:Tez jestem ciekawa co z tymi drzewkami?Proszę o odpowiedż.
Myślę , że Twoja ciekawość wynika z czego innego , no, ale Ci odpowiem
Oto tabela ochrony chemicznej sadów:
http://ogrody-talarczyk.pl/terminarz/owocowe_1.html

Jak widać w okresie bezlistnym dla takiej np zarazy ogniowej jedynymi preparatami są preparaty miedziowe. Dlaczego ?
Ano dlatego :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zaraza_ogniowa

:wit :wit
11krzych

Post »

forumowicz pisze: Widzisz Krzychu na czym polega Twoja manipulacja słowna ...
Zaraz tam manipulacja. Manipulacja jest formą zamierzonego i intencjonalnego etc... a mnie po prostu pała się należy ze zrozumienia tekstów, a nie pałą za manipulowanie tekstami.

Pozdr:)
slipknot
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 maja 2011, o 10:33

Post »

Witam!
Moje pomidory w gruncie dopadła zaraza ziemniaczana :| W zeszłym roku wyrzuciłem krzaki,w tym postanowiłem powalczyć.Wykonałem we wtorek oprysk Curzate, chodzę codziennie po kilka razy oglądac krzaki :D i widze,że pojawiaja się nowe plamy na liściach.W zanadrzu mam jeszcze Ridomil i zastanawiam sie,kiedy go użyć.Czy muszę odczekać 7 dni do oprysku Ridomilem,czy można wcześniej (zwłaszcza,że znów mają pojawić się deszcze).Nie wiem też czy te liście/części liści z plamami usuwać? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz!
Bardzo dziękuję Ci za odp.Na pewno skorzystam z Twoich rad.
Pozdrawiam serdecznie ze ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Slipknot!
Poczytaj wątek "Pomidory-choroby i szkodniki" dowiesz się co należy robić.
Temat aktualny i "wałkowany" na bieżąco.
Pozdrawiam i życzę udanych zbiorów!
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

slipknot pisze:Witam!
Moje pomidory w gruncie dopadła zaraza ziemniaczana :| W zeszłym roku wyrzuciłem krzaki,w tym postanowiłem powalczyć.Wykonałem we wtorek oprysk Curzate, chodzę codziennie po kilka razy oglądac krzaki :D i widzę,że pojawiaja się nowe plamy na liściach.W zanadrzu mam jeszcze Ridomil i zastanawiam sie,kiedy go użyć.Czy muszę odczekać 7 dni do oprysku Ridomilem,czy można wcześniej (zwłaszcza,że znów mają pojawić się deszcze).Nie wiem też czy te liście/części liści z plamami usuwać? Pozdrawiam.
:wit Tu na forum czytałam ,że jak jest juz choroba ,to pryska się nawet po 3 dniach.. a chore liście jak najbardziej ,usuwać

Asia
slipknot
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 maja 2011, o 10:33

Post »

Dziękuję ;:180
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Post »

Co to jest na moich pomidorkach? To pojawiło sie po długich deszczach. Te 3 pierwsze zdjęcia to malinowe ożarowskie.
Dwa kolejne zdjęcia, czyli czwarte i piąte to ten sam pomidorek, podłużny żółty. Dwa dnie temu był cały zielony, a dzis ciemny. Co to może być?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”