Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c

Post »

Kozulu dzięki za wyjaśnienia i melduję, że rudy skonsumowany. W sałatce z innymi, ale smakowało, więc chyba dobry.
Sebapila fotkę pomidorów z nr 133 wstawiłam na 44 stronie tego watku. Każdy owoc z innego krzaka i każdy ma inny kolor i kształt. Dzisiaj wypatrzyłam na krzakach, ale jeszcze nie w pełni dojrzałe choć już wyraźnie widać kolory, pomidorki jak ze zdjęć Kozuli (paseczki i dzióbek), oraz w takich samych kolorach ale bez dzióbka.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit zjadłam Rudego...pycha. Pierwszy pomidor,którego zjadłam ze smakiem ze swojej uprawy.Naprawdę smaczny.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

nikt nie pisze więc mam nadzieję, że to tylko u mnie i u mojej sąsiadki.
Mam jakąś zarazę na liściach, systematycznie zrywam porażone liście ale w tym tempie za tydzień niektóre krzaczki będą łyse
patrzyłam fotki w necie i wygląda mi to niestety na zarazę ziemniaka :(
czy jeszcze mogę jakoś uratować pomidorki? na razie tylko na liściach widać na owocach nic nie zauważyłam (sąsiadce nawet owoce już czarnieją).

nasionek chyba też już nie ma sensu zbierać z takich krzaczków, co?

Pelasia u nas Rudego przebił Black Japanese trifele, cream sausage i snow white właśnie w tej kolejności. Zeberki chyba trafiły mi się z tych mniej smacznych bo nie powaliły nas smakiem :(

Tula u mnie po tych deszczach też błoto na działce, ale na szczęście tylko w radlinach które obkopałam naokoło ogródka. Jeszcze gumakowego nożnego osprzetu ;) nie wyciągałam. A niezły miałaś trening ;)
Warzywo wyżej a folia to nawet sporo wyżej., Mokro mają tylko te pomidorki to są przy ścianakach, bo im z folii deszczówka spływa.
11krzych

Post »

agaM pisze:nikt nie pisze więc mam nadzieję, że to tylko u mnie i u mojej sąsiadki.
Mam jakąś zarazę na liściach, systematycznie zrywam porażone liście ale w tym tempie za tydzień niektóre krzaczki będą łyse
patrzyłam fotki w necie i wygląda mi to niestety na zarazę ziemniaka :(
czy jeszcze mogę jakoś uratować pomidorki? na razie tylko na liściach widać na owocach nic nie zauważyłam (sąsiadce nawet owoce już czarnieją).
Nie siedź przy kompie, tylko jedź na zakupy. Zanim skończy padać masz mieć w ręku systemiczny interwencyjny fugnicyd przeciwko zarazie. Jest niedziela, ale jakieś Obi/Castorama albo targowisko. Czytaj ulotki, bo sprzedawcy lubią wcisnąć byle co i nie znają się na tym co sprzedają.
Uratujesz.
Powodzenia.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Moje Kozulki w gruncie.
Mam tylko pomidory z akcji.Może ktoś z Was też tak ma.Pierwsze grono ma po kilka owoców i to niektóre bardzo duże.Natomiast drugiego grona praktycznie nie ma.Były kwiatki ale po trzy dniowych opadach deszczu odpadły.A te które miały zalążki poczerniały.Pogoda na razie nie sprzyja dojrzewaniu,chociaż niektóre owoce pomału zaczynają czerwienieć.Czy też tak macie?
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A my trafiliśmy na pomidora, który powalił smakiem. Nie wiem jak go określić. Nie był kwaśny, ale też nie był mdło słodki. Hm. Miał wyraźny, orzeźwiający smak ale nie było czuć kwasu. I taka charakterystyczna nutka w tym smaku była, której nie umiem określić. Mąż zrobił sałatkę: pokroił pomidory lokalne + jeden malinowy na przeciery + właśnie ten smaczny. I normalnie, sól, ocet, oliwa, oregano, bazylia. I jak tylko się trafił kawałek TEGO pomidora, to po smaku poznawaliśmy. No i co to było teraz ? Ano kozulkowy nr 68 albo 100. Nie jestem pewna który, bo obok siebie rosły, a mąż przytargał całe grono (zielone, tylko 1 pomidor był dojrzały) bo "się odłamało pod ciężarem owoców" (a ja podejrzewam, że podwiązywał i jak zwykle mu się spieszyło :twisted: ). Spojrzał na etykietki na obu krzakach, ale już nie dochodził z którego to "się" odłamało. Mam zdjęcie tego grona, ale bez tego dojrzałego pomidora, który zjedliśmy. Był żółty na zewnątrz i w środku. Ładny, mocny kolor, nie jaskrawy.

Obrazek
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To na pewno był Ożarowski Złoty on jest żółty a 68 to Dyno x Orange Strawberry pomidor czerwony.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli to nie może być nr 68 bo daje czerwone, to będzie w takim razie nr 100 z listy Kozuli. Bo "czystego" Ożarowskiego Złotego nie mam.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

O tym myślałam , a to jest krzyżówka z Dyno x Orange Str.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Tula pisze:Sakiewka Chudziak - Kobitko Kochana, jaki on ma mieć docelowy kolor ? U mnie pęknie rośnie, pomidorasy ma apetyczne i zaczyna dojrzewać. Pierwszy dzisiaj już prawie a bym zerwała, ale ma jeszcze zielonkawe smugi, więc zostawiłam. One mają być ciemne czy nie bardzo ? Raczej czerwone czy raczej w stronę koloru malinowych ?
Tulo - Kochana Kobitko z Apeninów :D Docelowy kolor sakiewek to kolor pomidorowy - nie czerwony, nie malinowy , na pewno bez zielonych smug .Tu jest zdjęcie jednego z pierwszych owoców tej odmiany w tym roku.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2399231
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

agaM pisze: nasionek chyba też już nie ma sensu zbierać z takich krzaczków, co?
Można zebrać, nie zbiera się tylko z zawirusowanych i porażonych bakteryjnie :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chudziak pisze: Docelowy kolor sakiewek to kolor pomidorowy
Załapałam, dzięki :lol: A fotkę widziałam, tylko mi uciekło że widziałam. Waga.. hmm... duuży. Moje mniejsze, ale nie malutkie :) W jakiejś zebrze mam giganta na pierwszym gronie, ale nie pamiętam już w której. Się pochwalę kiedy dojrzeje.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

A ja nie wiem czemu..
ale moje pomidory RUDY ma kolor przypominający czarne pomidory...
Obrazek
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Na 5 krzaków rudego tylko jeden jest ładny baaaardzo ciemno malinowy i super smakuje ,reszta jest bardziej lub mniej ale czarnym pomidorem i smakuje jak czarny .Jeden nawet jest tak wędzony jak dobra wiejska kiełbasa.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

One są do siebie podobne w kolorze, ale zauważyłam że różnią się w początkowej fazie dojrzewania, rudy jest od razu bardziej ciemny a czarny z lekkim różem.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”