Burzenie betonowego chodnika.
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Burzenie betonowego chodnika.
Witam, w jaki sposób najłatwiej i najszybciej mogę wyburzyć 15metrowy chodnik o grubości 30x30cm wykonany z betonu? Planuję zmianę wizerunku ogródka, a chodnik jest stary i niefunkcjonalny, założony przez dziadków.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Burzenie betonowego chodnika.
Młotek udarowy?
-
- 200p
- Kontakt:
Aha, wielkie dzięki, w sumie to może być, najłatwiejszy sposób.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Proponuje jeszcze jakis sprzet do ciecia zbrojenia... i lepiej jakis ciezki mlot reczny. Mloty udarowe zwlaszcza te z marketu moga nie dotrwac do konca pracy, przerabialem to u siebie, nawet poczciwa Celma nie dala rady... Dobrze jest tez wybrac ziemie pod chodnikiem zeby stracil podparcie a wtedy go mlotem i tak po kawalku...powodzenia.
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Mój M potraktował coś takiego młotem udarowym. Szło szybko i sprawnie, chociaż było trochę kurzu
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja użyłem b. ciężkiego łupaka (jest metalowy drąg zakończony tępym grotem). Czasem używałem wieelkiego mlota i przecinaka. Kilka godzin i poszło :]
Ministerstwo Książki
-
- 200p
- Kontakt:
Przepraszam za wprowadzenie was w błąd, dzisiaj dokładnie przeglądnąłem chodnik okazało się, że jest z cementu, jednak ten młot udarowy powinien dać rade.
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wątpię, żeby był z samego cementu, a cement z kruszywem (piaskiem) to właśnie beton 

-
- 200p
- Kontakt:
Masz rację, jest to cement z piaskiem, ale bez zbrojenia. No nic, czekam na dalsze podpowiedzi, jeżeli nie posłużę się młotem udarowym.
-
- 100p
- Od: 19 gru 2005, o 11:37
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem; " 15 metrowy chodnik o grubości 30x30cm wykonany z betonu?".
Ja rozumiem, że 15m długi, grubości 30cm i szerokości 30cm.
Jeżeli tak, to w którymś końcu chodnika podkop tak, aby łomem, albo długim drewnianym drągiem, unieść go w górę, chociaż kilka milimetrów, aby nie leżał, (nie przylegał ściśle do gruntu). Wystarczy młotem 5 kg uderzać z góry. Normalny chłop, nie powinien mieć z tym problemu. Beton użyty do tego chodnika, zapewne nie jest za twardy (wysokiej marki), więc normalny chłop, nie powinien mieć z tym problemu. Nie zapomnij o okularach ochronnych i rękawicach. Uważam, że młot udarowy, oprócz wielu problemów z jego pozyskaniem, podłączeniem, itp, niewiele pomoże.
Ja rozumiem, że 15m długi, grubości 30cm i szerokości 30cm.
Jeżeli tak, to w którymś końcu chodnika podkop tak, aby łomem, albo długim drewnianym drągiem, unieść go w górę, chociaż kilka milimetrów, aby nie leżał, (nie przylegał ściśle do gruntu). Wystarczy młotem 5 kg uderzać z góry. Normalny chłop, nie powinien mieć z tym problemu. Beton użyty do tego chodnika, zapewne nie jest za twardy (wysokiej marki), więc normalny chłop, nie powinien mieć z tym problemu. Nie zapomnij o okularach ochronnych i rękawicach. Uważam, że młot udarowy, oprócz wielu problemów z jego pozyskaniem, podłączeniem, itp, niewiele pomoże.
Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
Krakus ma sporo racji. Niemalże w identyczny sposób pozbyłem sie w zeszłym roku 30 metrów takiego chodnika. U mnie było o tyle łatwiej że nie był lany cały ale składał się z półtora metrowych fragmentów. Podkopywałem, wsadzałem w powstałą dziurę 3 metrową żeliwną rurę i robiłem na niej dzwignię. Wypychając chodnik do góry brat uderzał kilofem. Nawet nie najgorzej to szło ale pracy i wysiłku trzeba było nieco włożyć. Nie wiem co planujesz zamiast betonowego chodnika, ale u mnie te pokruszone płyty posłużyły jako podwalina pod kostkę brukową na tym samym miejscu.
-
- 200p
- Kontakt:
Po konsultacji z ojcem postanowiłem jednak użyć zwykłego młota, będzie miał ponad 5kg. Dzięki za wszystkie rady, muszę wyburzyć ten chodnik, gdyż psuje on symetrię całego ogródka, a dokładniej części z warzywami.