Po obejrzeniu wielu wspaniałych ogrodów zdecydowałam się poprosić o pomoc. W moim ogrodzie jest rabatka usytuowana przy południowej ścianie domu. Chcialabym ją zasadzić czymś "na stałe". Pod "czymś" mam na myśli np. iglaki ,byliny. Z racji dużego nasłonecznienia, szybko przesychającego podłoża zasiewam tam aksamitki, ale jesienią i zimą ta rabatka jest taka biedna, szara ,opuszczona. Poproszę o pomoc. Dorota
SOS - rabatka od południa
SOS - rabatka od południa
Przepraszam, jeśli piszę nie tu, gdzie należy, ale nie wiem ,gdzie mogłabym uzyskać poradę tu na forum.
Po obejrzeniu wielu wspaniałych ogrodów zdecydowałam się poprosić o pomoc. W moim ogrodzie jest rabatka usytuowana przy południowej ścianie domu. Chcialabym ją zasadzić czymś "na stałe". Pod "czymś" mam na myśli np. iglaki ,byliny. Z racji dużego nasłonecznienia, szybko przesychającego podłoża zasiewam tam aksamitki, ale jesienią i zimą ta rabatka jest taka biedna, szara ,opuszczona. Poproszę o pomoc. Dorota
- Lady-r
- Przyjaciel Forum

- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też założyłam taką rabatkę,ale dopiero jesienią i co z tego wyjdzie to nie wiem.
Okaże się po lecie.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Ja natomiast mam teren piaszczysty bo mieszkam przy lesie i tą stronę zagospodarowałam w iglakach.
Po kilku latach wygląda tak jak na zdjęciu.
Jestem zadowolona bo nie muszę często podlewać a przy terenie piaszczystym woda się nie zatrzymuje no i oczywiście
dom się nie nagrzewa a jesienią zatrzymuje wiatry.

Pozdrawiam iwona
Po kilku latach wygląda tak jak na zdjęciu.
Jestem zadowolona bo nie muszę często podlewać a przy terenie piaszczystym woda się nie zatrzymuje no i oczywiście
dom się nie nagrzewa a jesienią zatrzymuje wiatry.

Pozdrawiam iwona
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A może bliżej ściany dać iglaki różnych kolorów i pokroju, a z przodu rabaty byliny, jakąś kocimiętkę, czy różne rozchodniki?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Lady-r
- Przyjaciel Forum

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Jakie iglaki?
Wejdź na stronę dowolnej szkółki ze sklepem internetowym i pooglądaj sobie ofertę krzewów iglastych. Znajdziesz tam dokładnie wszystkie odmiany, bo jest tego całe mnóstwo i nikt nie doradzi Ci lepiej, jak Twoje własne oczy
To Ty wiesz, czy wolisz płożące, czy wyższe (choć nadal nie wysokie), czy błękitne, czy złote, a może głęboko zielone, czy kłujące, czy raczej miękkie, czy jednakowe, jak szpaler, czy bardzo różne itd. Jak już znajdziesz zdjęcia, doczytasz w opisie jakie warunki lubią i jakie wysokości osiągają po np. 10 latach wzrostu, spisz sobie nazwy, zaplanuj układ rabaty i jeśli nadal będziesz miała pytania - pytaj na forum.
Zerknij też tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... aki#225598
Równolegle jest też podobny temat tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10698
Wejdź na stronę dowolnej szkółki ze sklepem internetowym i pooglądaj sobie ofertę krzewów iglastych. Znajdziesz tam dokładnie wszystkie odmiany, bo jest tego całe mnóstwo i nikt nie doradzi Ci lepiej, jak Twoje własne oczy
To Ty wiesz, czy wolisz płożące, czy wyższe (choć nadal nie wysokie), czy błękitne, czy złote, a może głęboko zielone, czy kłujące, czy raczej miękkie, czy jednakowe, jak szpaler, czy bardzo różne itd. Jak już znajdziesz zdjęcia, doczytasz w opisie jakie warunki lubią i jakie wysokości osiągają po np. 10 latach wzrostu, spisz sobie nazwy, zaplanuj układ rabaty i jeśli nadal będziesz miała pytania - pytaj na forum.
Zerknij też tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... aki#225598
Równolegle jest też podobny temat tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10698
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Lady-r
- Przyjaciel Forum

Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
- Lady-r
- Przyjaciel Forum

Dorotko jeśli chodzi o krzewy liściaste to możesz tawuły i pięciorniki posadzić,niskie irgi .Z bylin to u mnie wytrzymywały tę patelnię:irysy,krwawniki,rudbekie,szałwia,wszelkie skalniaki.
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
- Lady-r
- Przyjaciel Forum

Na Podlasiu to faktycznie ciekawe,tam jest zawsze wiosna znacznie opóźniona
a gdzie masz najbliższe centra ogrodnicze?
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1