Działeczka Erazma i nie tylko ... 2 cz. 2008r.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Preparat z czosnku jest podany w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=253uki94 pisze:Witam czy zna ktoś może ten przepis na preparat z czosnku
M.in.
kogra pisze:Do tej pory nie potrzebowałam dużych ilości preparatu, ale robię tak:
dwie główki czosnku rozdrabniam razem z dwoma garściami listków szałwii drobno siekając lub miażdżąc i zalewam zimną wodą / 1 litr /, odstawiając na 2 doby. Potem przecedzam przez sitko, dolewam litr wody, rozmieszam i gotowe do oprysku. Jeśli dezynfekuję glebę to miksuję preparat, dolewam litr wody i bez odcedzania podlewam z konewki przez sitko z dużymi otworami.
Przepisy na preparaty z czosnku masz też podane w poradniku http://poradnikogrodniczy.pl/samodzielnie.phpkogra pisze:...Taki wyciąg działa jeszcze bardziej dezynfekcyjnie i można go stosować prawie do wszystkich objawów chorobowych roślin z dobrym i bardzo dobrym skutkiem.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Nie przesadzajcie
przede mną bardzo dużo pracy by wszystko uporządkować po zimie. Ale na razie mam jeden cel na najbliższy tydzień - założyć folię na tunel, przekopać w nim część nawozu zielonego - rzepik ozimy, wysiać trochę rzodkiewki i przepikować z małego tunelu sałatę. Dobrze, że żona wczoraj uporządkowała część ozdobną. 

Pozdrawiam Andrzej.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Andrzeju - jak zawsze wzorowy ogródek!
Właśnie miałam się Ciebie zapytać, co tam w dużym tunelu foliowym rośnie, ale już odpowiedziałeś. Śliczny ten rzepik - taki zieloniutki!
Tak się zastanawiam - jeżeli na grządki daje się rozłożony obornik, to nie ma chyba
potrzeby siania poplonu? A może jest, bo całkiem inne funkcje spełnia on w glebie?
Mniam, mniam... ;:13 Będzie pyszna rzodkieweczka i sałata. A co najważniejsze - bez chemii!
Myślałam, że ligustr jest krzewem zimozielonym, ale widzę, że się myliłam.

Właśnie miałam się Ciebie zapytać, co tam w dużym tunelu foliowym rośnie, ale już odpowiedziałeś. Śliczny ten rzepik - taki zieloniutki!
Tak się zastanawiam - jeżeli na grządki daje się rozłożony obornik, to nie ma chyba
potrzeby siania poplonu? A może jest, bo całkiem inne funkcje spełnia on w glebie?

Mniam, mniam... ;:13 Będzie pyszna rzodkieweczka i sałata. A co najważniejsze - bez chemii!
Myślałam, że ligustr jest krzewem zimozielonym, ale widzę, że się myliłam.
Pozdrawiam serdecznie