W moim zielonym świecie... - dorcia

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Ta brązowa plama na dolnym liściu to efekt nabłyszczania, nigdy więcej tego paskudztwa nie zastosuję na fikusach :(
Pozdrawiam wszystkich fikusomanów Dorota ;:1
A szczególnie ciepło Pana M. Mój J. nie podziela moich upodobań, woli...oczywiście sport :cry:
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

O łał :shock: , rzeczywiście ładny jest.
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękny :) Moje się takie brzydkie zrobiły, dopiero powolusieńku dochodzą do siebie, więc na razie nacieszę oczka Twoim okazem :)
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładniutki, mimo tej brązowej plamki.
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Zdjęcie i pozdrowienia przekazane:) Wiem już co się teraz wepchnie na moje parapety :roll: :lol:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
dorcia
1000p
1000p

Post »

Wreszcie mam czas. :lol: Przesyłam zdjęcia moich kwiatuszków. Na początek pozostałe fikusy (na początku tematu zamieściłam beniaminka - moją dumę i sprężystego o zielonych liściach): fikus pnący - tak wygląda po zimie, ale latem wróci do formy, chorujący beniaminek wskutek przemarznięcia, fikusy drobnolistne zielone - uprawiane z różnym powodzeniem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz fitonie hodowane na oknie kuchennym, gdzie czują się najlepiej
Obrazek

I krotony nękane przez przędziorki, kąpane pod prysznicem:
Obrazek Obrazek Obrazek
Ufff, na razie wystarczy, bo obiad się dogotowuje :lol: :lol:
Awatar użytkownika
MaJ@
100p
100p
Od: 24 sty 2008, o 16:19

Post »

Ale śliczne krotony ile lat ma ten największy okaz ,a ten pierwszy to wydaje mi się że to nie jest kroton tylko dracena
dorcia
1000p
1000p

Post »

Tego pierwszego kupiłam w Auchan jako krotona, ale nie wiem. :roll: Ten duży kroton ma już wiele lat, przechodził różne koleje losu. Po przesadzeniu wszystkie liście mu obwisły. :cry: Gdzieś wyczytałam, że należy go włożyć do worka foliowego i w ciągu dnia wietrzyć. Tak zrobiłam, wrócił do formy. Potem opanowały go przędziorki, kąpiele niewiele dawały, wystawiłam go na balkon, gdzie spędził całe lato, liście mu opadły, po przędziorkach ani śladu. W tym roku znowu się pojawiły, ale na razie przecieranie liści wystarcza. Ten mniejszy to "dziecko" :P tego wielgachnego, udało mi się go rozmnożyć, ale sadzoneczka całe lato spędziła w ogródku w miejscu lekko zacienionym. Pozdrawiam Dorota :lol: :D :)
dorcia
1000p
1000p

Post »

Część mojej i syna kaktusiarni umieściałam w temacie: Kaktusy i sukulenty :wink:
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Świetne są, powiedz proszę jak dbasz o fikusa pnącego? :D Krotony bajeczne i życzę powodzenia w walce o nie :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fitonki są pierwsza klasa! Tym bardziej, że to raczej niełatwe w hodowli roślinki - gratuluję :D
dorcia
1000p
1000p

Post »

Fitonie są nieco kapryśne, nie lubią bezpośredniego nasłonecznienia. Podlewam je dopiero, gdy widzę, że listki leciuteńko więdną. Hodowałam je wcześniej, ale pewnego razu zaatakowaly je tarczniki i było po fitoniach. te na zdjęciu to nowy zakup.A w kuchni mają dobrze, sporo wilgoci. :lol:
dorcia
1000p
1000p

Post »

Fikus pnący do oddzielna historia. Stoi na kwietniku w grupie roślin, nie znosi! suchego powietrza. U mnie w domu jest bardzo ciepło, na kaloryferach wiszą nawilżacze, na parapetach okien stoją plastikowe kubeczki z wodą (ze względu na storczyki), a mimo to fikus podsycha. Kąpię go co tydzień, podlewam i czekam do lata, kiedy to nabierze wigoru. Nawożę nawozami do fikusów. :P
Awatar użytkownika
Abudabi
500p
500p
Od: 19 mar 2007, o 19:04

Post »

My się z pnącym nie polubiliśmy :? I trafił na czarną listę roślin, z którymi sobie nie radzę :P
zazdroszczę, Twojego pięknego, bujnego :D
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Kamyczek87
100p
100p
Od: 7 cze 2007, o 18:32

Post »

Dorodne okazy krotonów,gratuluje,piękne roślinki. ;:31
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”