Problemy ze storczykami
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zraszanie storczyków
Poproszę jeszcze o zdjęcie korzeni w doniczce.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- Damiankowa19
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lip 2011, o 19:07
- myrtille1986
- 1000p
To jak podłoże przyjdzie grubsze, to go przesadź. Myślę, że po prostu został przelany, gdy jeszcze w sklepie był i dlatego pogniły mu korzenie. Bidulek, ale walczy zawzięcie.
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- Damiankowa19
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 lip 2011, o 19:07
Tak mi go szkoda ;( eh tak w tych sklepach nie dbają ;(
Musze mu wszystkie brzydkie korzenie obciąć..
Kwitł mi w tym roku 2 razy ale bardzo krótko...
Teraz zostawię go w spokoju, nie będę podlewać ani nic ;)
tylko nie wiem na jak długo dać mu spokój?
Musze mu wszystkie brzydkie korzenie obciąć..
Kwitł mi w tym roku 2 razy ale bardzo krótko...
Teraz zostawię go w spokoju, nie będę podlewać ani nic ;)
tylko nie wiem na jak długo dać mu spokój?
- myrtille1986
- 1000p
Spokój daj mu aż do wyschnięcia podłoża jeśli faktycznie to było przelanie.Może da sobie rade.
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czy to coś groźnego ???
Re: Czy to coś groźnego ???
Możesz mu pomóc,jeżeli się niepokoisz: - przemyć plamę, zdezynfekować jakimś środkiem/alkoholowy drink, woda utleniona3% itp..szare mydło/
I po wysuszeniu ...lokalnie zastosować przetarcie Previcur....
Warto zajrzeć pod tę osłonkę pożyłkowaną ,ale jej nie usuwaj ;
jednak lubią tam bywać "różne takie nieproszone :P"
Czy to drugie zdjęcie prezentuje resztówkę liścia ? czy to jest osłonka ? -to nie jest takie dla mnie jednoznaczne.
W sumie nic takiego niepokojącego nie ma.
Widać, po psb ..że storczyk - hybr.Dendrobium phalaenopsis został dobrze podkarmiony przez producenta.
W obecnej dobie taśmowej produkcji i stosowania preparatów hormonalnych /których nie znamy!/ spotykamy różne
liczyć się należy z możliwymi zadziwiające zjawiskami.
JOVANKA
I po wysuszeniu ...lokalnie zastosować przetarcie Previcur....
Warto zajrzeć pod tę osłonkę pożyłkowaną ,ale jej nie usuwaj ;
jednak lubią tam bywać "różne takie nieproszone :P"
Czy to drugie zdjęcie prezentuje resztówkę liścia ? czy to jest osłonka ? -to nie jest takie dla mnie jednoznaczne.
W sumie nic takiego niepokojącego nie ma.
Widać, po psb ..że storczyk - hybr.Dendrobium phalaenopsis został dobrze podkarmiony przez producenta.
W obecnej dobie taśmowej produkcji i stosowania preparatów hormonalnych /których nie znamy!/ spotykamy różne
liczyć się należy z możliwymi zadziwiające zjawiskami.
JOVANKA
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Czy to coś groźnego ???
Dziękuję Jovanko
Na drugim zdjęciu jest osłonka pseudobulwy która pozostała po odpadnieciu liścia, z drugiej strony też jest listek który jest troszke żółty i chyba szykuje sie do odpadnięcia.
Na drugim zdjęciu jest osłonka pseudobulwy która pozostała po odpadnieciu liścia, z drugiej strony też jest listek który jest troszke żółty i chyba szykuje sie do odpadnięcia.
- bo1rek
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 kwie 2012, o 13:52
Re: Moje pytania ( prosba o pomoc ) i moje storczyki.
To jeden z moich najstarszych storczyków, chyba 6 lat u mnie.

tu na zbliżeniu

dorobił się malucha

niestety padają mu liście

podczas przesadzania okazało się że korzenie niemal w całości zgniły lub zmarniały. Obecnie dwa razy dziennie ma spryskiwane spodnie strony liści, pierwsze podlanie będzie za dwa tygodnie po przesadzeniu.
To równolatek poprzedniego

i jego usamodzielniona rok temu pociecha

staruszek ma jakieś problemy z listkami po swojej jednej stronie, może się poparzył od słońca - stoją te kwiaty od południa.

Teraz przedstawiam mojego 3-4 latka, stał po stronie północnej liście zwiotczyły się i ściemniały, przy przesadzaniu teraz praktycznie brak korzeni, przestawiony na południowy parapet i postępowanie takie jak z pierwszym - zraszanie. Dodam że oba te storczyki z problemami korzeniowymi były rok temu przesadzane w jakies podłoże z marketu, obecnie wsadzone w porządne Substrala.

To najnowszy nabytek, Cambria na parapecie północnym, kupiona za całe 5pln, zraszana dwa razy dziennie, pierwsze podlanie dostanie w dwa tygodnie po zakupie.

Czy kwiatek jest OK? Mam doświadczenie tylko z falkami, ma plamki na listkach, jeden brązowieje na końcu. Jak pielegnowac?

tu na zbliżeniu

dorobił się malucha

niestety padają mu liście

podczas przesadzania okazało się że korzenie niemal w całości zgniły lub zmarniały. Obecnie dwa razy dziennie ma spryskiwane spodnie strony liści, pierwsze podlanie będzie za dwa tygodnie po przesadzeniu.
To równolatek poprzedniego

i jego usamodzielniona rok temu pociecha

staruszek ma jakieś problemy z listkami po swojej jednej stronie, może się poparzył od słońca - stoją te kwiaty od południa.

Teraz przedstawiam mojego 3-4 latka, stał po stronie północnej liście zwiotczyły się i ściemniały, przy przesadzaniu teraz praktycznie brak korzeni, przestawiony na południowy parapet i postępowanie takie jak z pierwszym - zraszanie. Dodam że oba te storczyki z problemami korzeniowymi były rok temu przesadzane w jakies podłoże z marketu, obecnie wsadzone w porządne Substrala.

To najnowszy nabytek, Cambria na parapecie północnym, kupiona za całe 5pln, zraszana dwa razy dziennie, pierwsze podlanie dostanie w dwa tygodnie po zakupie.

Czy kwiatek jest OK? Mam doświadczenie tylko z falkami, ma plamki na listkach, jeden brązowieje na końcu. Jak pielegnowac?
borek
Co do tej Cambrii, to ja bym ją zaraz podlała, te bulwy są bardzo pozmarszczane, a to znaczy ze sie wyczerpały i potrzebują wody. Jeśli te liście z plamkami i żółknące są na tej bulwie która nie kwitnie, to nic. Każda bulwa Cambrii zakwita tylko raz, a potem po jakimś czasie, kiedy wyrośnie z niej nowa, obumiera.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Nic nie pomoże podlanie. Pseudobulwy Cambrii zwyczajnie kończą swój żywot. Może wypuszczą nowy przyrost, a może nie, tak bywa, że roślina nie chce dalej żyć.
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie jestem wybitnym specjalistą, ale może oni się nie obrażą, jeśli się wypowiem
Mam wrażenie, że Twoje rośliny są przesuszone, że dostają za mało wody. Ja wiem, że to rzadkość, bo mamy raczej skłonność do topienia ćmówek z nadgorliwości, ale takie mam nieodparte wrażenie. Sądzę, że zraszanie liści niewiele, jeśli cokolwiek daje, bo potrzebna jest stała wyższa wilgotność wokół rośliny, np mokry keramzyt na tacach, nawilżacz, a jeśli w domu jest sucho, to trzeba częściej podlewać i chyba tyle. Może spróbuj 

pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię
Moje pierwsze storczyki :) i obawa
Witam serdecznie
Parę dni temu zakupiłam dwa storczyki oto i one:

trochę martwią mnie dziwne białe plamki na ich liściach tak jakby wyżarte oto one:

przepraszam za jakość zdjęć ale miałam tylko do użytku telefon.
i jeszcze ten ciemny storczyk ma takiego dziwnego liścia od spodu:

są to moje pierwsze storczyki wiec będę wdzięczna za oględziny i rady
Dziękuję i pozdrawiam K.
Parę dni temu zakupiłam dwa storczyki oto i one:

trochę martwią mnie dziwne białe plamki na ich liściach tak jakby wyżarte oto one:

przepraszam za jakość zdjęć ale miałam tylko do użytku telefon.
i jeszcze ten ciemny storczyk ma takiego dziwnego liścia od spodu:

są to moje pierwsze storczyki wiec będę wdzięczna za oględziny i rady

Dziękuję i pozdrawiam K.
- Magdalenka88
- 100p
- Od: 12 maja 2012, o 23:21
- Kontakt:
Re: Moje pierwsze storczyki :) i obawa
Ja myślę, że na razie powinnaś obserwować te zmiany. Mój liść też ma taką kropeczkę, ale nic się z tym nie dzieje dalej, więc się tym nie przejmuję
Jeśli coś się zacznie z tym dziać, albo pojawi się więcej to wtedy zacznij się martwić
Masz bardzo ładne storczyki, lubię to zestawienie kolorów
Pozdrowienia 

Nowy nabytek :) co zrobić chyba chory troszeczkę??
Witam dostałam dzisiaj nowego storczyka ale ma jakiegoś dziwnego listka chyba to jakaś choroba co mam robić 

pomocy
nie wiem czy mam go odizolować od innych storczyków czy może stać obok???
a oto i on w całej okazałości

Normalnie storczykomania mnie dopadła żebym tylko umiała się nimi zająć dobrze
Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi co mam robić Dziękuję z góry i Pozdrawiam

pomocy

a oto i on w całej okazałości

Normalnie storczykomania mnie dopadła żebym tylko umiała się nimi zająć dobrze

Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi co mam robić Dziękuję z góry i Pozdrawiam