Mieczyki (Gladiolus) - kiedy sadzić?
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Bulwy mieczyków można posadzić w marcu do doniczek, w kwietniu należy przenieść i hartować je pod osłonami w ogrodzie (tunel, szklarnia, inspekt), do gruntu posadzić w maju duże rośliny.
Mieczyki można też uprawiac jak rośliny pojemnikowe - kilka-kilkanaście bulw posadzonech w jednym dużym pojemniku z żyznym podłożem. Od kilku lat widuję takie uprawy na balkonach i tarasach.
pozdrawiam Paweł
Mieczyki można też uprawiac jak rośliny pojemnikowe - kilka-kilkanaście bulw posadzonech w jednym dużym pojemniku z żyznym podłożem. Od kilku lat widuję takie uprawy na balkonach i tarasach.
pozdrawiam Paweł
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Można już sadzić mieczyki?
Można, czy jest jeszcze za wcześnie?
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Re: Można już sadzić mieczyki?
W zasadzie można. Forsycje już kwitną. ;)nemezja pisze:Można, czy jest jeszcze za wcześnie?
Pozwolę podać sobie obszernego linka:
http://rkmk.cyberdusk.pl/artykuly/mieczyki.html
- raistand
OK na poważnie.KaRo pisze:Proszę wyjaśnij o co chodzi z ... "forsycje już kwitną"?
Po raz pierwszy spotykam się z uzależnianiem prac w ogrodzie
hanka 55- odkrywanie róż
ty teraz -sadzenie cebul
od kwitnienia forsycji.
Nigdy ,przez całe moje ogrodowe życie nie słyszałam o tym ... zabobonie.
Wielokrotnie spotkałem się z opinią, że forsycje zakwitają gdy ziemia jest już odpowiednio rozgrzana (rozmarznięta). Zresztą moje kilkuletnie obserwacje to potwierdzają. Najpierw rusza wegetacja. Dopiero gdy mamy kilka ciepłych dni (i co ważniejsze nocy) zaczynają kwitnąć forsycje. Akurat tegoroczna wiosna jest nieco inna i próbują kwitnąć już od kilku tygodni ale prawdziwy "wysyp" złotego deszczu mamy dopiero od kilku dni.
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
W innej wypowiedzi, forumowiczka po AR-ze, przytoczyła przykazanie ze studiów - łatwo gnijące bulwy( np. egzotyczne ziemniaki) sadzi się do gruntu, gdy pękają pąki brzozy.
Pogoda, ciepłota gruntu wpływa na rozwój ciepłolubnych bulw/ cebul, a wrażliwe drzewa "ruszają" , gdy mogą pobierać pokarm z gruntu, a delikatne listki mają szansę przezyć
Przyroda sama nam podpowiada, kiedy nadchodzi czas rozwoju.
Pogoda, ciepłota gruntu wpływa na rozwój ciepłolubnych bulw/ cebul, a wrażliwe drzewa "ruszają" , gdy mogą pobierać pokarm z gruntu, a delikatne listki mają szansę przezyć

Przyroda sama nam podpowiada, kiedy nadchodzi czas rozwoju.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Skoro takie stwierdzenia wynikają z kilkuletnich obserwacji ,
nie będę ich nazywać tak jak podałam wyżej.Przepraszam .
Jednak pozostanę przy swoich nawykach ,
utrwalonych też przez lata mojej praktyki,
amatorskiej ale zawsze praktyki .
Kwitnąca forsycja pozostanie wyłącznie symbolem wiosny bez przypisywania temu faktowi nadzwyczajnych uprawnień.

Jednak pozostanę przy swoich nawykach ,
Kwitnąca forsycja pozostanie wyłącznie symbolem wiosny bez przypisywania temu faktowi nadzwyczajnych uprawnień.
- raistand
Proszę bardzo.KaRo pisze:Skoro takie stwierdzenia wynikają z kilkuletnich obserwacji ,

KaRo pisze:Jednak pozostanę przy swoich nawykach ,
Jak sobie życzysz.

Warto jednak zwrócić uwagę, że wiele tych "zabobonów" powstało właśnie w wyniku wielopokoleniowej obserwacji przyrody i jakieś ziarno prawdy w nich tkwi.
Trochę od tematu mieczyków odbiegliśmy. Mam nadzieję, że pytającemu przydał się przynajmniej wklejony link.

- raistand
Lansowana teoria dotyczy ogólnie pojętych prac ogrodowych. (był emotikon na końcu linijki)KaRo pisze:Oj !jaka szkoda...wtedy upadnie lansowana na naszym forum cudowna teoria o kwitnącej forsycji.... ale z całą pewnością nie stracisz swoich cebul.
Natomiast odnośnie mieczyków widzę, że muszę zacytować fragment z podanego linka:
"Pora sadzenia
Zależy od warunków pogodowych w danym roku. Wczesna i ciepła wiosna pozwala na sadzenie (w gruncie) zwykle po 10 kwietnia i kończy się po pierwszej dekadzie maja. Gleba musi być obeschnięta i mieć temperaturę na głębokości 10-15 cm co najmniej 10ºC. Bulwy posadzone w zimną, a co gorsze w wilgotną ziemię są bardziej narażone na choroby, gniją i ... wcale nie wschodzą wcześniej. Zbyt późne sadzenie grozi zakażeniem wschodzących delikatnych jeszcze i miękkich roślin chorobami wirusowymi przenoszonymi przez mnożące się masowo mszyce."