Miłko wypróbuję w tym roku sposób Joli Graj na przechowywanie karp dalii - kopcowanie. Jak przetrzymają zimę w kopcu to super, a jak nie to trudno będę biedniejsza o kilkanaście karp a bogatsza o doświadczenie.
Taki - sobie ogród
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród
Dalie rewelacyjne.
Miłko wypróbuję w tym roku sposób Joli Graj na przechowywanie karp dalii - kopcowanie. Jak przetrzymają zimę w kopcu to super, a jak nie to trudno będę biedniejsza o kilkanaście karp a bogatsza o doświadczenie.
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Myślę, że kopcowanie to dobry sposób. Ja nie mam gdzie kopcować wiec nawet nie wypróbuję. Ale czekam na Twoje doświadczenia. Może się okazać bardzo dobrą metodą, bo nie przeschną tak. Mi sporo dalii nie przeżywa z powodu przeschnięcia 
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Miłeczko kolejna porcja prawdziwych kolorowych piękności. wspaniała kolekcja i bardzo podziwiam Twoją znajomość odmian 
- takasobie

AGNESS! Cieszę się, ze Ci się podobają! To mój mały fioł, ale sama nie zawsze wiem co jak sie nazywa. Szperam, pytam, w końcu znajduję
Cały czas rozrzucamy ziemię wokół domu i siejemy trawę. Jest ciepło, ale wilgotno, co sprawia, ze nawet nieźle rośnie. Ale na efekty poczekamy. na razie to takie niteczki ;-) W związku z rozsypywaniem musiałam co nieco przesadzić i żal mi było strasznie.
Podam parę fotek kwiatków
Mój floksik przywieziony ze wsi.

Moja różyczka NN, czy ktoś wie co to jest? Pieknie pachnie. Podejrzewałam, że 'Arthur Bell', ale ma za mało płatków

'Louise Odier', szkoda, że jeszcze tak pojedynczo kwitnie - nie można zrobić konfitur

Moja kochana dalia. Niestety zdjęcie nie oddaje koloru

Lilia, która jestem zaskoczona! Takie nie sadziłam! Pieknie pachnie! Czy ktoś wie jak się nazywa?

Różyczka 'Pastella'

Zakwitł mój kolejny clematis 'Kardynał Wyszyński'

Biały floks od Majki. Jaki on pięęękny!

Mój najstarszy floksik. Mam go już z 10 lat. Podzieliłam kępę, a ona rośnie i rośnie.

Cały czas rozrzucamy ziemię wokół domu i siejemy trawę. Jest ciepło, ale wilgotno, co sprawia, ze nawet nieźle rośnie. Ale na efekty poczekamy. na razie to takie niteczki ;-) W związku z rozsypywaniem musiałam co nieco przesadzić i żal mi było strasznie.
Podam parę fotek kwiatków
Mój floksik przywieziony ze wsi.

Moja różyczka NN, czy ktoś wie co to jest? Pieknie pachnie. Podejrzewałam, że 'Arthur Bell', ale ma za mało płatków

'Louise Odier', szkoda, że jeszcze tak pojedynczo kwitnie - nie można zrobić konfitur

Moja kochana dalia. Niestety zdjęcie nie oddaje koloru

Lilia, która jestem zaskoczona! Takie nie sadziłam! Pieknie pachnie! Czy ktoś wie jak się nazywa?

Różyczka 'Pastella'

Zakwitł mój kolejny clematis 'Kardynał Wyszyński'

Biały floks od Majki. Jaki on pięęękny!

Mój najstarszy floksik. Mam go już z 10 lat. Podzieliłam kępę, a ona rośnie i rośnie.

Miłka
- takasobie

Trudno w to uwierzyć, ale wyszło słońce! Zasadziłam dyptam kupiony w Rokietnicy u pana na targu, przesadziłam barwinka od Ani AnniaJ, bo udało mi się spełnić 1/5 postanowienia noworocznego - posprzatałam kawałek pod bzem i tam właśnie zyskał areał barwinek o niezwykłej purpurowej barwie kwiatów.
Kwitną nowe cuda: tygrysówka 'Aurea' i rozwar, którego przez przypadek podarowała mi Majka Mariasen wraz z niezwykle ubarwionym fiołkiem

Mieczyki leżą po deszczach. Nie pomaga kopczykowanie i przydeptywanie
Kwiaty są wilgotne i bardzo ciężkie.

Posadziłam chrzan w donicę. Brakowało mi do ogórów więc wykopałam z ugoru pod sklepem ;-)

Fotki ze słoneczka:

Kwitną nowe cuda: tygrysówka 'Aurea' i rozwar, którego przez przypadek podarowała mi Majka Mariasen wraz z niezwykle ubarwionym fiołkiem

Mieczyki leżą po deszczach. Nie pomaga kopczykowanie i przydeptywanie

Posadziłam chrzan w donicę. Brakowało mi do ogórów więc wykopałam z ugoru pod sklepem ;-)

Fotki ze słoneczka:

Miłka
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Oj kusisz tymi słowami NN niska półkaktusowa biała (piękna, dysponuję nadmiarem),ale nie skorzystam ,nie mogę .Obiecałam sobie ,że będę eliminować dalie ze swego ogrodu ,a nie je wprowadzać
.Popatrzę u Ciebie i Oli . :P
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Kuś kuś Kobieto bo dalie warte tego.
Wiemy obie,że trochę z nimi kłopotu ale wiosną jak posadzisz to rośnie bez problemu, potem kwiaty do mrozów.
Inne kwitną krótko a miejsce zajmują cały rok i żeby jeszcze liście miały ozdobne to ja rozumiem a tak ...
Pisz mnie w takim razie na tego białego maluszka - niska czyli jaka wysokość ?
Biała zmarnowała mi sie dość dawno a zapotrzebowanie jest nawet na 2 krzaczki.
Ze swoich karłowych robię obwódki lub najniższe piętro przed wysokimi nasadzeniami.
Jak wszystkie dalie Ci zakwitną wrzuć w jednej serii same karłowe to będzie można porównać odmiany
- bardzo proszę i pozdrawiam.
Wiemy obie,że trochę z nimi kłopotu ale wiosną jak posadzisz to rośnie bez problemu, potem kwiaty do mrozów.
Inne kwitną krótko a miejsce zajmują cały rok i żeby jeszcze liście miały ozdobne to ja rozumiem a tak ...
Pisz mnie w takim razie na tego białego maluszka - niska czyli jaka wysokość ?
Biała zmarnowała mi sie dość dawno a zapotrzebowanie jest nawet na 2 krzaczki.
Ze swoich karłowych robię obwódki lub najniższe piętro przed wysokimi nasadzeniami.
Jak wszystkie dalie Ci zakwitną wrzuć w jednej serii same karłowe to będzie można porównać odmiany
- bardzo proszę i pozdrawiam.
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę że u Ciebie królują dalie,lilie,floksy i róże.
Tygrysówkę pożegnałam w zeszłym roku-za krótko kwitnie
.
Za to jeżówki-te kwitną bardzo długo
.
U mnie w końcu się wypogodziło zmykam zaraz grzebać dalej
.
Tygrysówkę pożegnałam w zeszłym roku-za krótko kwitnie
Za to jeżówki-te kwitną bardzo długo
U mnie w końcu się wypogodziło zmykam zaraz grzebać dalej
- mariasen

- Od: 10 paź 2006, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miłka, piękne te Toje dalie, najfajniejsze zdjęcia z motylami 
- takasobie

Jolu! Ogladaj moje i Oli dalie do woli. Są piękne, ale rozumiem, że nie każdy ma do nich cierpliwość 
Agnieszka! Rzeczywiście tygrysówka to kwiat 1 dnia. Ja kiedyś miałam, potem się pozbyłam, ale potem się skusiłam, bo taaaakie ładne są
Majeczko! Będą jeszcze motyle! zawsze jak zakwitają dalie - pojawiaja się motyle. A przecież dalie nie pachną! Może motylom podoba się ich kształt i kolor
Krysiu! Ta biała dalia to raczej niska niż karłowa (tak ok 50-70 cm). Podam zdjęcia moich niskich i karłowych:

Olu Odważna! Dla Ciebie oko w oko z motylem
:

Agnieszka! Rzeczywiście tygrysówka to kwiat 1 dnia. Ja kiedyś miałam, potem się pozbyłam, ale potem się skusiłam, bo taaaakie ładne są
Majeczko! Będą jeszcze motyle! zawsze jak zakwitają dalie - pojawiaja się motyle. A przecież dalie nie pachną! Może motylom podoba się ich kształt i kolor
Krysiu! Ta biała dalia to raczej niska niż karłowa (tak ok 50-70 cm). Podam zdjęcia moich niskich i karłowych:

Olu Odważna! Dla Ciebie oko w oko z motylem

Miłka
- MagdaMisia

- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Miłko jak masz daliowe nadmiary - tylko niskie - chętnie się zaopiekuję ;)
Zdjęcia fantastyczne!
Zdjęcia fantastyczne!
- HalinaK

- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Miłka
Fotki rewelacyjne

- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Taka wysokość to faktycznie niskie ale nie karłowe - z tej wysokości białe mam czyli anuluję ale pytam o tą na zdjeciu
Przy tych zdjęciach trafiaja sie 3 nazwy odmianowe > La Gioconda lub Blutenmeer lub Impression Fantastico.
Pod jaka nazwą masz Ty i czy są nadwyżki ?
Ona jest podobna do mojej karłowej kołnierzykowej NN tyle,że wnętrze ma bardziej rurkowe kwiaty a u Ciebie płaskie.

W razie czego to ja w karłowych mam nadwyżki.
- takasobie

Krysiu! Ja przyjęłam, ze Impression Fantastico, ale kto ją tam wie! Na siłę już nie nazywam, bo co kupię - to niezgodne z opisem, a jak dostanę to bez nazwy i szukaj tu! Ja opieram się przede wszystkim na http://www.dahlie.net ale tam też nie ma wszystkich.
Niestety tą dalię mam jedną, a kuzynka już sobie ostrzy zęby
Nie było mnie parę dni. W ogrodzie wszystko obrzydliwie mokre. Zakwitło kilka dalii, które mnie zaskoczyły. Nawet nie wiedziałam, że takie mam
Fotki porobię jutro, bo dziś nie pasowało. Musiałam w panice zbierać przerośnięte ogórki i cukinie
Co ja mam zrobić z przerosnięta cukinią??? 
Niestety tą dalię mam jedną, a kuzynka już sobie ostrzy zęby
Nie było mnie parę dni. W ogrodzie wszystko obrzydliwie mokre. Zakwitło kilka dalii, które mnie zaskoczyły. Nawet nie wiedziałam, że takie mam
Miłka
- ankha

- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Czekam na dalie, a co...
Przerośniętą cukinię wydrążyć i nafaszerować różnościami, ja tak robiłam z przerośniętymi, zawsze można zostawić skórkę, jak jest zbyt twarda
Przerośniętą cukinię wydrążyć i nafaszerować różnościami, ja tak robiłam z przerośniętymi, zawsze można zostawić skórkę, jak jest zbyt twarda