Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
U mnie rekordy bije Bohun Karłowy i Bawole Serce. Wieczorem dopiszę producenta, bo nie mam opakowań przy sobie.
Plantico : Pomidor gruntowy karłowy Bohun i Pomidor gruntowy wysoki typ Bawole Serce
Plantico : Pomidor gruntowy karłowy Bohun i Pomidor gruntowy wysoki typ Bawole Serce
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
chciałbym was zapytać o liście na krzakach pomidorów. Nie znając się oberwałem parę liści dołem krzaka do wysokości grona i tyle, reszty nie ruszałem. Byłem u rodziny, gdzie mają domową szklarnię, tam o dziwo, krzewy opędzlowane do jednego liści pomiędzy gronami - dosłownie gołe i w zasadzie krzakiem nazwać możemy główną łodygę oraz grona - na wysokości ok 3m.
Powiedzcie mi, jaką właściwie pełnią funkcję liście w późniejszym okresie zwrostu i kiedy je obrywać. Czy gołocić je tak jak u znajomych, czy coś zostawić na krzaku. Czy te liście w ogóle są potrzebne bo z pewnością trochę składników pokarmowych pobierają i tak wymagającym pomidorom.
W każdym razie swoje pomidory (w końcu dojrzewające) różnych odmian ogołociłem jak u rodziny, na razie nie dostrzegłem skutków ujemnych, z pewnością jest więcej miejsca i mniejsze zagrożenie dla grzybów.
chciałbym was zapytać o liście na krzakach pomidorów. Nie znając się oberwałem parę liści dołem krzaka do wysokości grona i tyle, reszty nie ruszałem. Byłem u rodziny, gdzie mają domową szklarnię, tam o dziwo, krzewy opędzlowane do jednego liści pomiędzy gronami - dosłownie gołe i w zasadzie krzakiem nazwać możemy główną łodygę oraz grona - na wysokości ok 3m.
Powiedzcie mi, jaką właściwie pełnią funkcję liście w późniejszym okresie zwrostu i kiedy je obrywać. Czy gołocić je tak jak u znajomych, czy coś zostawić na krzaku. Czy te liście w ogóle są potrzebne bo z pewnością trochę składników pokarmowych pobierają i tak wymagającym pomidorom.
W każdym razie swoje pomidory (w końcu dojrzewające) różnych odmian ogołociłem jak u rodziny, na razie nie dostrzegłem skutków ujemnych, z pewnością jest więcej miejsca i mniejsze zagrożenie dla grzybów.
Wampirku,
użyj wyszukiwarki. O obrywaniu liści jest kilka(naście) razy napisane. W skrócie powiem Ci, że znajdziesz różne szkoły u forumków i oficjalny artykuł z HO.
Taka metoda, jak u Twojej rodziny też się pojawia.
użyj wyszukiwarki. O obrywaniu liści jest kilka(naście) razy napisane. W skrócie powiem Ci, że znajdziesz różne szkoły u forumków i oficjalny artykuł z HO.
Taka metoda, jak u Twojej rodziny też się pojawia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Asia
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ha ! Mam kilka zdjęć
Z tej działki z "niedbanymi" pomidorami.
Yellow Stuffer ma sporo pomidorasków w kształcie papryki, nie są duże ale interesujące. Niecierpliwie czekam na dojrzewanie.

Kozulka nr 133 na zdjęciu pierwsze grona z 2 pędów, ma na takim etapie rónież następnie piętro, wszystkie krzaczki bardzo równo idą.

Cream Sausage jest okropnie brzydkim krzakiem, ale pomidorów ma sporo.

Yellow Stuffer ma sporo pomidorasków w kształcie papryki, nie są duże ale interesujące. Niecierpliwie czekam na dojrzewanie.

Kozulka nr 133 na zdjęciu pierwsze grona z 2 pędów, ma na takim etapie rónież następnie piętro, wszystkie krzaczki bardzo równo idą.

Cream Sausage jest okropnie brzydkim krzakiem, ale pomidorów ma sporo.

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Kilka odmian pomidorów z "mojego ogródka".
Dwa pierwsze testowałem już w ubiegłym roku, Brad's-a mam pierwszy raz.
Striped Cavern - pomidor typu paprykowego, czerwony w żółte paseczki, pusty w środku.
Zapotec - pomidorek sakiewkowy malinowy, całkiem smaczny.
Brad's - ma być czarne serce - jak na razie zielone
ale zapowiada się nieźle.

Dwa pierwsze testowałem już w ubiegłym roku, Brad's-a mam pierwszy raz.
Striped Cavern - pomidor typu paprykowego, czerwony w żółte paseczki, pusty w środku.

Zapotec - pomidorek sakiewkowy malinowy, całkiem smaczny.

Brad's - ma być czarne serce - jak na razie zielone

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Ladne
Jak nie chcesz zeby Ci zaatakowala szara plesn, usun resztki okwiatu i przekwitniete kwiatki lezace na lisciach , poza az sie prosi o ciachniecie koncowek gron z "siedzacymi" owocami

Jak nie chcesz zeby Ci zaatakowala szara plesn, usun resztki okwiatu i przekwitniete kwiatki lezace na lisciach , poza az sie prosi o ciachniecie koncowek gron z "siedzacymi" owocami

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Rybko - zdjęcia robiłem jeszcze przed generalnymi porządkami, teraz już wilki wygonione i pozamiatane jak na Wielkanoc 

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
Witajcie. Piękne te wasze pomidorasy
Dziś postanowiłam ,że pokażę swoje - pierwszy raz hoduje pomidory na taka skalę , czyli mam 35 krzaczków w moim tunelu foliowym , wiem że przy Waszych to okruszek ,ale to moje pierwszaki ,wiec się ciesze -tym bardziej ,że moja babcia zawsze hodowała pomidorki odkąd pamięcią sięgnę i to zawsze te same dwie odmiany malinowych NN - oczywiście mam je w swojej kolekcji , są przekazywane z pokolenia na pokolenie niczym srebra rodzinne
Nasiona wydobywane są z kolejnych pokoleń pomidorasów,suszone na gazie,przechowywane w szarych papierowych torebkach i zawsze dają takie same owoce - jeden wielkie mięsiste słodkie praktycznie w całym pomidorze są może 5-10nasionek , a drugi taki żebrowany gigant , największe potrafią ważyć grubo ponad kilogram i są mocno soczyste .
Malinowa Babcia 1

Malinowa Babcia 2 (a może dziadek
)

A te to już z zakupionych nasion Malinowy Olbrzym

Japanese triflle

Zebra , albo Vinitage Vine -nie jestem pewna bo mi fiszki wcięło

Great White -na razie więcej ma green niż withe

To nie wszystkie odmiany , ale sadziłam późno bo miałam przykre zdarzenie z pierwszą partią siewek -zgorzel i niektóre jeszcze nie wiążą

Malinowa Babcia 1

Malinowa Babcia 2 (a może dziadek

A te to już z zakupionych nasion Malinowy Olbrzym

Japanese triflle

Zebra , albo Vinitage Vine -nie jestem pewna bo mi fiszki wcięło

Great White -na razie więcej ma green niż withe

To nie wszystkie odmiany , ale sadziłam późno bo miałam przykre zdarzenie z pierwszą partią siewek -zgorzel i niektóre jeszcze nie wiążą

- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
,,Końcówki gron z "siedzącymi" owocami -- co to oznacza? tak łopatologicznie poproszę o wytłumaczenie 

Pozdrawiam
Asia
Asia
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To są zawiązki owoców, które nie wzrastają podczas gdy obok w tym samym gronie są już duże pomidory 

Pozdrawiam, Maciek.
Moje bycze rogi już dojrzewają. Śliczne są, ale mi nie posmakowały
. Na przecier pewnie będą idealne, bo jak przecier smakują

- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja dzisiaj ponarzekam. Etykietki z nazwą odmiany przyczepiłam do roslin plastikowymi paseczkami zaciskowymi, takimi do spinania kabli. No i toto na słońcu nie wytrzymuje, pomidory dopiero nieśmiało zaczynają dojrzewać, a już do wiele krzaków potraciło etykietki bo te paseczki zaczynają pękać na słońcu.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.