Tak sie wszystko zaczęło...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tak sie wszystko zaczęło...

Post »

Trzeba kochać, bo stara się na to uczucie bardzo zasłużyć :D
Śliczny i nieważne, że pospolity ;:108
Awatar użytkownika
wingslessangel
200p
200p
Od: 15 lip 2011, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy ja wiem czy taki pospolity???? :wink:
victorys pisze: Mówiłam,że okazał się bardzo wdzięczny w kwitnieniu :) Dosłownie tydzień po straceniu pączków zaczął przedłużać ten pędzik z którego odpadły mu kwiaty. No i jak go nie kochać? ;:196
Nie da się ich nie kochać... !!
Si vis amari.... ama, ama, ama...... Pozdrawiam Aguś.
Tu są moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=45738" onclick="window.open(this.href);return false; Tu jest mój zielony zakątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=45755" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękny ten bordowy - biedronkowy ;) Nie taki pospolity, ja takowego, nie widziałam.

Kwiatuszki w wodzie - śliczne. Hmm...może Vandzia się zmobilizuje i puści pędzik. Tego Ci życzę ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Viki ;:138 Piękny ten bordasek i jak obficie kwitnie... ja tam uważam, że nie ma storczyków pospolitych każdy jest inny i czymś się wyróżnia... ;:108 hybrydy być może są łatwiejsze w uprawie niż botaniczne, ale też nie dla wszystkich i nie wszystkie... moje np.nie kwitną tak obficie jak twoje ;:223 dlatego podziwiam wszystkie :tan
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21

Post »

Justynko, na pędzik u vandy czekam najbardziej, więc zaczepiłam na niej ten urwany kwiatek, aby zobaczyła jak ładnie będzie wyglądać jak zakwitnie :tan
Ewo, to niestety nie moje takie obfite kwitnienie, lecz sklepowe. Chociaz pewnie troche mojej zasługi w tym jest, bo kupiłam go tylko z jednym otwartym pączkiem :lol: (a tak na marginesie dendrobium nobile zostało podzielone, więc sadzoneczka dla ciebie juz siedzi w oddzielnej doniczce, a ja czekam, az minie jej stres po podziale i się ładnie przyjmie, jak na razie nic złego sie nie dzieje)
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Witaj Adam ------------> PW :wink:
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Przedstawiam Państwu kolejnego mego podopiecznego. W LM ten kwiatek miał etykietę "Cambria", czyli kolejny storczyk, którego musiałam sama zidentyfikować.
Po dłuższym poszukiwaniu i porównywaniu zdjęć stwierdziłam,że ten okaz to chyba Colmanara Jungle Monarch, jeśli się mylę, proszę mnie poprawić.
Dodam, że storczyk ładnie pachnie.

Obrazek

Obrazek

Tu w towarzystwie buraczka, kwiaty którego na zdjęciach wychodzą bardziej różowe

Obrazek

Gdy go kupowałam, trochę mnie martwiła ta pomarszczona psewdobulwa (może wina braku wody) i plamy na niej (martwiłam się, że to jakiś grzyb). Ale chyba ten storczyk tak po prostu ma.

Obrazek

Obecnie nie kwitnie, ale rośnie mu nowa psb :D

Obrazek
Pozdrawiam, Wiktoria
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

No i następna piękność ;:138 ;:138 ;:138
Nowa pb powinna być już czysta, bez plamek ;:108 Pomarszczone są stare, które oddały co mogły kwiatom i potomstwu ;:108
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to czekasz na kolejne kwitnienia Viki ;:65 , ale mi się podobają te twoje doniczki z okrągłymi dziurkami ;:108
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

Lucynko, juz teraz wiem,że psb sie marszczy jak oddaje wodę potomstwu :roll: Ale marszczy sie również jak ma za sucho. Zauważyłam to po swoim oncidium, jak mu psb sie zmarszczy, to znak, że trzeba go namoczyć, bo po namoczeniu jakby odzyskuje jędrność. Ciekawy jest ten świat storczyków ;:173
Rysiu, dendrobium już nie jest takie wielkie.., bo na dniach zostało podzielone, ale myślę,że wkrótce znów takie będzie, gdyż na wiosnę puszcza dużo młodych przyrostów ;:333
Ciesze się Ewo, że ci się podobają moje doniczki :tan Myślisz, że powinnam je opatentować wraz z koszyczkiem dla Vandy? ;:183 Może otworzę ze swoim P. masowa produkcję, on koszyczki, ja doniczki ;:112
Pozdrawiam, Wiktoria
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Wiktorio, nie zaobserwowałam tego, że marszczy się jak ma za sucho, bo ja mam tendencję do zalewania ;:223 Znów się czegoś dowiedziałam ;:108
Koszyczki dla Vand zamawiam trzy :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p

Post »

lucynaf pisze:Wiktorio, nie zaobserwowałam tego, że marszczy się jak ma za sucho, bo ja mam tendencję do zalewania ;:223 Znów się czegoś dowiedziałam ;:108
Koszyczki dla Vand zamawiam trzy :wit
Lucynko, moje oncidium tak ma, ze im dłużej nie podlewam, tym bardziej pomarszczoną i skurczoną bulwę ma, a jak namoczę, to jakby sie ujędrnia. Zresztą ja się orientuję lekkością doniczki, no i patrzę na substrat czy wyschł, a pomarszczona bulwa jest dodatkowym wskaźnikiem,ze już na pewno przyszła pora na moczenie. Zresztą czytałam,ze storczyki lepiej zniosą przesuszenie niż zalanie.
Jeśli poważnie jesteś zainteresowana koszyczkami, to podaj mi wymiary średnicy wazonów w których rosną twoje vandy, a poproszę swego P. i ci zrobi takie :wink:
Pozdrawiam, Wiktoria
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękna cambria ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Viki ależ twoja kolekcja się rozrasta ;:224 :D , Colmanara Jungle Monarch to prawdziwe "królewskie dzwony"... :uszy a do tego pachnące ;:108
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Dziękuję za dobre intencje ;:196 Nie skorzystam jednak :wink: , bo to był żart z mojej strony :D
Vandy mam zamiar mieć w formie wiszącej, ale jak zmienię zdanie to poproszę o te śliczne koszyczki ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”