Dziś mam jedyne przedpołudnie wolne do poniedziałku i tak mialam nadzieję na ładna pogodęrispetto pisze:Szkoda, że tak leje bo ta lawenda oblepiona byłaby przez motyle
Ogród Dorbie
Re: Ogród Dorbie
jeszcze kilka zdjęć

wrzosowisko

Wrzos Theresa

wrzosowisko
Wrzos Theresa
- Ignis05
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko,
dawno tu nie byłam , a Twój ogród wypiękniał od mojej ostatniej wizyty.
Ale jak już się wzmocniła i zrobiło się sucho to okazało się , że jest to ciężka robota.
Z tego wyciągnęłam wniosek, że po zimie muszę się bardzo spieszyć z regulowaniem obrzeży trawnika.

Też sobie nabyłam taki półksiężyc i dopóki po zimie trawa była mocno sfatygowana, to jakoś szło mi to nacinanie.dorbie pisze: .......mąż mi kupił taki półksiężyc do nacinania trawy. Nacinam wyrywam to co przerasta ....
Ale jak już się wzmocniła i zrobiło się sucho to okazało się , że jest to ciężka robota.
Z tego wyciągnęłam wniosek, że po zimie muszę się bardzo spieszyć z regulowaniem obrzeży trawnika.
Dzięki za odwiedzinyIgnis05 pisze:Dorotko,dawno tu nie byłam , a Twój ogród wypiękniał od mojej ostatniej wizyty.
![]()
Też sobie nabyłam taki półksiężyc i dopóki po zimie trawa była mocno sfatygowana, to jakoś szło mi to nacinanie.dorbie pisze: .......mąż mi kupił taki półksiężyc do nacinania trawy. Nacinam wyrywam to co przerasta ....![]()
Ale jak już się wzmocniła i zrobiło się sucho to okazało się , że jest to ciężka robota.![]()
Z tego wyciągnęłam wniosek, że po zimie muszę się bardzo spieszyć z regulowaniem obrzeży trawnika.![]()
Fakt, że czasem ciężko, ale wyanalazek jest fajny. Nożyce elektryczne są lepsze, ale droższe
- Ignis05

Ale czy takie nożyce gwarantują taki sam efekt ?
Do tego półksiężyca przydałby się jakiś operator kopacz, nie sądzisz ?

Do tego półksiężyca przydałby się jakiś operator kopacz, nie sądzisz ?
jasne, ja czasem męża mam do pomocy, ale on ma zawsze inne prace w ogrodzie i nie tylko, ciagle ma coś do robotyIgnis05 pisze:Ale czy takie nożyce gwarantują taki sam efekt ?
Do tego półksiężyca przydałby się jakiś operator kopacz, nie sądzisz ?![]()
- Sure

- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorotko, jakie tam smutne wrzosowisko, przecież ono jest piękne!! ma dużo kolorów, widzę dużo żółtego, różne odcienie zieleni i różne kształty, całkiem ciekawie to wygląda. Przyznam, że ja chyba wolę takie stonowane nasadzenia, które przy bliższym przyjrzeniu okazują się urozmaicone...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Dzięki. Może i masz rację...Jak patrzę na róże to wrzosowisko jest takie jednostajne.
Ale dzis patrzyłam że już niektóre wrzosy te białe długie chyba LongWhite maja juz białe pączki, więc się zacznie, chociaz to oznacza drugą polowę lata
Ale dzis patrzyłam że już niektóre wrzosy te białe długie chyba LongWhite maja juz białe pączki, więc się zacznie, chociaz to oznacza drugą polowę lata
- jola1010

- Od: 4 cze 2007, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Piękne wrzosowisko i równie ciekawe powstające wijące się rabatki. Już jest ładnie , a jak wszystko się rozrośnie to dopiero będzie ... ho ho
Pozdrawiam Jola.
Pozdrawiam Jola.
- oliwka

- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Gdzie tam smutne? Lada moment zaczną kwitnąć i będzie pięknie. I to chyba na długie tygodnie.
Fajny ten "płotek" z wikliny (bo to wiklina, prawda?). Oprócz odseparowania od sąsiedztwa, chroni też pewnie od wiatru.
Piszesz, że wrzosowisko smutne? No teraz to przesadziłaś- ono jest urocze! A jeszcze jak rozpocznie się kwitnienie, oj juz to widzę
Większość moich wrzosów zginęła, a Ty masz ich tyle i takie bujne! Brawo!
Kochani, dziękuję
Faktycznie zaraz się tam zacznie dziać, ale mogloby być ładniej, gdyby nie zmarzły mi pierisy, bo czubki ich bylyby czerwone, brukentalia jakoś mi schnie, nie wiem dlaczego
Faktycznie zaraz się tam zacznie dziać, ale mogloby być ładniej, gdyby nie zmarzły mi pierisy, bo czubki ich bylyby czerwone, brukentalia jakoś mi schnie, nie wiem dlaczego
Za płotkiem jest droga i wszyscy chodzą tamtęy na spacery, pół wsi i człowiek w dzień wolny non stop musiał odpowiadać, nie mówiąc już o tarasie, czujemy sie bardziej prywatnieoliwka pisze:![]()
Gdzie tam smutne? Lada moment zaczną kwitnąć i będzie pięknie. I to chyba na długie tygodnie.
Fajny ten "płotek" z wikliny (bo to wiklina, prawda?). Oprócz odseparowania od sąsiedztwa, chroni też pewnie od wiatru.
- Ignis05

Po moim wrzosowisku zostało już tylko wspomnienie i kilka wrzośców.
Całkiem zarosły je płożące jałowce.
A też miałam takie luzy....kiedyś.

Całkiem zarosły je płożące jałowce.
A też miałam takie luzy....kiedyś.
Krysiu, ja też juz widzę gdzie będę wpierw usuwać jalowce
Byłam dziś w Auchan i były clematisy w dobrej cenie. Oczywiście chciałam się skusic na jakis i wybierałam, zastnawialam się długo, bo nie pamiętałam jakie ostatnio zakupiłam i kupiłam w końcu Ernest Markham. Potem w domu okazało się, że wybierałam takie same jak 2 tyg temu kupiłam : Multi Blue, Blue Angel, Polish Spirit. i oczywiście nie pamiętam w jakiej kolejności je posadziłam przy płocie. Gapa ze mnie, poczekam do przyszłego roku aż zakwitną
Byłam dziś w Auchan i były clematisy w dobrej cenie. Oczywiście chciałam się skusic na jakis i wybierałam, zastnawialam się długo, bo nie pamiętałam jakie ostatnio zakupiłam i kupiłam w końcu Ernest Markham. Potem w domu okazało się, że wybierałam takie same jak 2 tyg temu kupiłam : Multi Blue, Blue Angel, Polish Spirit. i oczywiście nie pamiętam w jakiej kolejności je posadziłam przy płocie. Gapa ze mnie, poczekam do przyszłego roku aż zakwitną