Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Nowy nabytek jest na razie niefotogeniczny ;:191 więc zrobiłam mu fotkę ze starymi phalaenopsisami i tak na tym zdjęciu widać jakie te dwa są duże w porównaniu z normalnym rozmiarem phalaenopsisów ;:198 jak wszystkie pączki u nowego przeżyją to będzie 49 kwiatów, a widzę, że nim do mnie trafił to prawdopodobnie podczas transportu stracił aż 8 pączków ;:155

Obrazek

a tu kwiatek nowego nabytku :tan

Obrazek

a ten poniedziałkowy phalaenopsis niesfotografowany nadal, bo bateria mi teraz padła, ma dalej te dwa pąki zdeformowane a reszta szykuje się powoli do rozwinięcia płatków ;:225
pozdrawiam ;:198
Awatar użytkownika
monisia
200p
200p
Od: 9 lut 2008, o 17:24

Post »

Jejku jakie piękne sabotki, gratuluje ;:50
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu może na storczykach mało się znam jak wiesz mam swoje dwa od niedawna :arrow: ale zawsze podziwiałam ich piękno tylko jakoś brakowało mi odwagi na zakup :oops: teraz chyba za szybko chcę nadrobić zaległości i wszystkie nazwy tak mi się kręcą że wstyd się przyznać :oops: ale powolutku małymi kroczkami będę się delektowała :arrow: takimi okazami i wiadomościami z Waszych doświadczeń :P
Ja jak bym coś takiego wstawiła w największą dziurę to i tak M by wypatrzył taki okaz :P i zapytałby się dlaczego go tak upchnęłam do konta :P
mówi "dość już tego niema gdzie stawiać" , ale jak przyniosę to się cieszy i prosi o maczugę :P
ale jeszcze telewizor widzi i do fotela dochodzi , więc nie jest źle :P
Pozdrawiam :P
Moje linki
KATARZYNA
kayah
100p
100p
Od: 28 sty 2008, o 19:04

Post »

Piekne te sabotki, zastanawiam sie nad zakupem. Ciekawi mnie ile kosztuje ten storczyk i czy jest jest latwy w uprawie oraz jak czesto zakwita :D .

Pozdrawiam

kayah
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu, piękny olbrzym, nie da się ukryć.
Widziałam dzisiaj podobne na giełdzie, ale cena 70 zł skutecznie mnie zastopowała.
Może później, jak odrobina wiedzy i praktyki przybędzie???
Teraz jeszcze się boję!
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

WoW :shock: co za giganty sliczne gratulacje ;:63 i powodzenia
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Figa ja dopiero tu na forum zaczęłam poznawać nazwy, wiem co to phalaenopsis, paphiopedilum, miltonia i cymbidium, innych nadal się uczę ;:225
dziś moja połowa stwierdziła, że ten storczyk jest jakiś inny, ale nie wnikał w szczegóły, a ja też tematu nie rozwijałam ;:191
A Ty sama zobaczysz jak szybko wzbogaci sie Twoja kolekcja, bo strasznie rozprzestrzeniająca się choroba :tan
Kayah za dwa zapłaciłam 37 zł. a za tego ostatniego z auchan 24 zł. co do pielęgnacji to wiem, tyle, że nie przepada za nawozem i nie lubi mieć zasuszonego podłoża, a reszty się uczę ;:183 co do ponownego kwitnienia to wiem, że Lana ma doświadczenia ze swoim paphiopedilum King Arthur ;:333
Gucia no ten mój kosztował aż 99 zł. ale nie palę, nie piję to sobie mogę pozwolić, tym bardziej, że moja chrzestna ostatnio dała mi 200 zł. bym sobie coś kupiła ;:198
Chmara3 juź nie mogę doczekać się jak z tych pączków zakwitną kwiatki ;:128

pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

znowu ja z nowym paphiopedilum ;:48 ;:26

ObrazekObrazek

proszę napiszcie mi jakich używacie nawozów i czy wciąż takich samych, bo ja mam obecnie agrecol N5-P2-K7 i florovit N3-P5-K7

phalaenopsis, który wypuścił i keiki i nową łodygę z pakami, wypuszcza teraz liść i od kilkunastu dni wszystko stoi w miejscu, czy on sobie poradzi z tym wszystkim, bo to jeden z moich pierwszych i wszystko z nim jest super, tylko jakoś tak się zapędził, a ja się martwię o niego martwię ;:225
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, jest PRZEŚLICZNY ;:87
Trzymam kciuki za phalaenopsisa, mój różowy też prócz pączków (już 4 rozwinięte 8) ) wypuszcza listek i też się trochę martwię że to za dużo dla niego...
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja stosuję florovit N3-P5-K7 :P ale storczyki mam dopiero 3 tygodnie więc zbyt krótko żeby coś więcej o nim powiedzieć :P
Moje linki
KATARZYNA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Soniu, twoje storczyki to mistrzostwo świata, cudo, cudo i jeszcze raz cudo :roll: :roll: :roll:
kayah
100p
100p
Od: 28 sty 2008, o 19:04

Post »

Śliczny ten Twój biały paphiopedilum, nigdy nie widziałam takiego w żadnej kwiaciarni czy na giełdzie :) . Można wiedziec ile Cię kosztował?

Pozdrawiam

kayah
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Wraz z moimi maluszkami storczykami ;:225 dziękujemy za miłe słowa ;:196
Jeanne mój nadal stoi w miejscu i staram się go nie napastować wzrokiem, by spokojnie sobie rósł
FIGA tak mnie zastanawia ten fosfor, bo to on chyba wpływa na kwiaty i nie wiem kiedy stosować odzywkę z wyższą zawartością fosforu czy w trakcie kwitnienia czy też po :?:
Kayah u mnie też od niedawna zaczęły pojawiać się paphiopedilum, no i oszalałam na ich punkcie a ten biały kosztował 22,99 zł. ma dwie rozetki nowe i jeden pączek :tan
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu, według zdobytych informacji, od wiosny do połowy lata stosujemy nawóz o zwiększonej zawartości azotu, dopiero jesienią i zimą stosujemy nawóz z podwyższoną ilością fosforu.
Białasek jest wspaniały!
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Guciu dziękuje za info i komplementy ;:183
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”