Rącznik pospolity - jak uprawiać?
Re: Rącznik
U mnie ta roślinka dorastała najwyżej do 50 cm, coś nie mam do niej ręki, miałam czerwonego rącznika. W tym roku dałam sobie z nim spokój .....może za rok i więcej azotu? 

- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja moich prawdę mówiąc nigdy nie nawoziłam,a mam w ogrodzie istny piach,ale zauważyłam,że nigdy dobrze nie rosły po przesadzeniu,te co osiągają po 2m.rosną tam gdzie zostały posiane,ewentualnie posadzone,ale bez dotykania korzeni,muszę je wysiewać pojedynczo do dużych doniczek,a potem wraz z ziemią sadzić na miejsce docelowe.
Kwiaty to resztki Raju.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Nie widać cześci dolnej ... czy rosną w gruncie, czy w donicach?
Czym dokarmiasz?
Aniu, rączniki rosną od maja w gruncie. Ślimorów w ogóle nie odstraszam, ponieważ nie stosuję w swoim ogrodzie chemii i powiem więcej - nie chce mi się ich (ślimaków) nawet zbierać
Mają u mnie tyle jedzonka, że nie robią wielkich szkód. Ale tak naprwdę to dolne liście są troszeczkę podgryzione...
A to moje ubiegłoroczne rączniki:

A to moje ubiegłoroczne rączniki:

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
O! To masz już praktykę w hodowli rycynowców - podziwiam
Ja, z kolei, dopiero zaczęłam z nimi przygodę i chociaż ślimaki atakują, to i tak mam dużą frajdę podglądając szybkie tempo wzrostu
.
Posiałam kilka nasion w gruncie i zostawiłam jedną, najmocniejszą siewkę.
W następnym sezonie planuję podhodować w domu, w donicy, i do gruntu wsadzić już podrośniętą roślinę.
Kombinuję sobie
, że wówczas może ślimaki się odczepią, bo zauważyłam, ze najbardziej smakują im liście przyziemne.
W każdym razie, uprawa tych olbrzymów jest ciekawym doświadczeniem

Ja, z kolei, dopiero zaczęłam z nimi przygodę i chociaż ślimaki atakują, to i tak mam dużą frajdę podglądając szybkie tempo wzrostu

Posiałam kilka nasion w gruncie i zostawiłam jedną, najmocniejszą siewkę.
W następnym sezonie planuję podhodować w domu, w donicy, i do gruntu wsadzić już podrośniętą roślinę.
Kombinuję sobie

W każdym razie, uprawa tych olbrzymów jest ciekawym doświadczeniem

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie rosną zielono- i czerwono-listne. Rycynusy uprawiam od dwóch lat. W ubiegłym roku posadziłam w kilku miejscach, najlepiej rosły tam, gdzie była najbardziej zasobna ziemia. W tym roku rosną w rzędzie; najbardziej dorodny (ale nie specjalnie większy od pozostałych) jest ten, który dostaje najwięcej wody i rośnie w lekkim półcieniu. Nawożę je gnojówką z pokrzywy co jakiś czas. Rosną raczej na suchym stanowisku (to za bardzo im się nie podoba), ale chyba dzięki temu czerwone są bardziej czerwone?
ps. Czy ślimaki przeżywają atak na rycynusa (już 3 nasiona dla człowieka to koniec żywota, jak piszą w wikipedii)?
ps. Czy ślimaki przeżywają atak na rycynusa (już 3 nasiona dla człowieka to koniec żywota, jak piszą w wikipedii)?
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
A jaj mam moze trochę dziwne pytanie - czy zdarzyło się Wam zaobserwować jakieś powinowactwo pomiędzy rącznikiem, a szerszeniami?
Wczoraj zauważyłam niestety jednego szerszenia, który pasał się na rączniku...sok pewnie spijał...czy one mogą przyciągać te bestie?
Wczoraj zauważyłam niestety jednego szerszenia, który pasał się na rączniku...sok pewnie spijał...czy one mogą przyciągać te bestie?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
100krotka to chyba czysty przypadek - u mnie szerszenie upodobały sobie gruszki ....
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Pewnie zwabił go nektar produkowany przez miodniki pozakwiatowe (na ogonkach liściowych).100krotka pisze: A jaj mam moze trochę dziwne pytanie - czy zdarzyło się Wam zaobserwować jakieś powinowactwo pomiędzy rącznikiem, a szerszeniami?

- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Kiedy zbiera się nasiona przed przymrozkami czy można po przymrozkach . Mam tą rośliną pierwszy rok i mało jeszcze o niej wiem .
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Jesienią, przed przymrozkami.
Pozdrawiam,
Wojtek - LeroyMerlin
Pozdrawiam,
Wojtek - LeroyMerlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin