?Ogrody te zostały założone w VI lub VII wieku p.n.e. Zwisające z tarasów pnącza zakrywały mury, co sprawiało wrażenie, że te piękne rośliny zawieszone są w powietrzu. Do ich nawadniania używano wody z Eufratu ?
? Inaczej niż pozostałe spośród siedmiu cudów, powstały nie ku chwale władzy, lecz uczucia-wspaniały dowód miłości króla do żony tęskniącej za rodzinnym krajobrazem?
I tak mój kochany małżonek wzorem króla Nabuchodonozora zbudował akwaponikę. Ja nie jestem Amyitis nie tęsknie za rodzinnym krajobrazem lecz kocham rośliny. Mój wiszący ogród to rośliny ozdobne a Eufrat to akwarium.
Dlaczego poruszam taki temat? Akwaponika (z ang. aquaponics) to system integrujący hodowlę ryb (akwakulturę) oraz hydroponikę, czyli sposób uprawy roślin bez gleby. O ile w systemie hydroponicznym nawozem dla roślin jest specjalnie komponowany zestaw mikro i makroelementów (zazwyczaj w postaci nawozów sztucznych), to w systemie akwaponicznym nawozem dla roślin są odchody ryb (stałe + amoniak).
Akwaponika to system integrujacy dwie pasje, mego męża- akwarystykę i moją miłość do roślin. Mam w domu szaleństwo rosli ale w uprawie tradycyjnej, ale oniemiałam zachwytu gdy moje roślinki zaczęły rosnąć w akwaponice, cudo

MOJE ROŚLINY POSADZONE W AKWAPONICE SZALEJĄ ZE SZCZĘŚCIA

Chętnie pokazałabym zdjęcia, ale nie mam pojecia jak to zrobić