Wiszące ogrody Babilonu-Akwaponika ZDJĘCIA

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 lis 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Wiszące ogrody Babilonu-Akwaponika

Post »

Wiszące ogrody Babilonu ? łączą wirtuozerię techniczną z romantycznym marzeniem.?
?Ogrody te zostały założone w VI lub VII wieku p.n.e. Zwisające z tarasów pnącza zakrywały mury, co sprawiało wrażenie, że te piękne rośliny zawieszone są w powietrzu. Do ich nawadniania używano wody z Eufratu ?
? Inaczej niż pozostałe spośród siedmiu cudów, powstały nie ku chwale władzy, lecz uczucia-wspaniały dowód miłości króla do żony tęskniącej za rodzinnym krajobrazem?
I tak mój kochany małżonek wzorem króla Nabuchodonozora zbudował akwaponikę. Ja nie jestem Amyitis nie tęsknie za rodzinnym krajobrazem lecz kocham rośliny. Mój wiszący ogród to rośliny ozdobne a Eufrat to akwarium.
Dlaczego poruszam taki temat? Akwaponika (z ang. aquaponics) to system integrujący hodowlę ryb (akwakulturę) oraz hydroponikę, czyli sposób uprawy roślin bez gleby. O ile w systemie hydroponicznym nawozem dla roślin jest specjalnie komponowany zestaw mikro i makroelementów (zazwyczaj w postaci nawozów sztucznych), to w systemie akwaponicznym nawozem dla roślin są odchody ryb (stałe + amoniak).
Akwaponika to system integrujacy dwie pasje, mego męża- akwarystykę i moją miłość do roślin. Mam w domu szaleństwo rosli ale w uprawie tradycyjnej, ale oniemiałam zachwytu gdy moje roślinki zaczęły rosnąć w akwaponice, cudo :tan
MOJE ROŚLINY POSADZONE W AKWAPONICE SZALEJĄ ZE SZCZĘŚCIA :)

Chętnie pokazałabym zdjęcia, ale nie mam pojecia jak to zrobić
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Wiszące ogrody Babilonu-Akwaponika ZDJĘCIA

Post »

Obrazek Obrazek
Obrazek
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Re: Wiszące ogrody Babilonu-Akwaponika ZDJĘCIA

Post »

Witam,
Przepraszam za moją nieobecność, pisałam pracę magisterską (ze złamaną nogą), miałam to szczęście, że z pasji, a nie z obowiązku. Kocham kwiaty i moje rybki. Tytuł mojej pracy: OCENA EFEKTYWNOŚCI INNOWACYJNEGO PRZEDSIĘWZIĘCIA NA PRZYKŁADZIE FIRMY "AQUAPONIKA.PL". Dyplom z wyróżnieniem, została zgłoszona przez uczelnię na konkurs " Akademicki mistrz innowacji". Tyle chwalenia się.
Moje kwiaty oszalały, tojeść i bluszcze zasłaniają całe okno, mam w domu dżunglę.......eksplozję roślinności i nie muszę jej podlewać, i nie muszę jej nawozić. Moje kwiaty rosną. Mam własny mały Babilon.
Zanim sezon ogórkowy się zaczął, postanowiłam posiać ogórki, aby mieć sadzonki. Jedną partię posadziłam w akwaponice, a drugą moja córka zasiała w doniczkach. Szok, te w akwaponice wykiełkowały po dwóch dniach, a posadzone przez moją starszą córkę o wiele później.
Szanowni Goście i Użytkownicy - mam kilka marzeń, ale podstawowym jest, aby moje dzieci w zimie nie jadły pomidora, który nie smakuje jak pomidor (chociaż jest ogrągły i czerwony). Marzę o tym, by moje dzieci jadły ogórki bez e-koli, a ryby nie były modyfikowane genetycznie (panga to sumy rekinie, które pływają w moim akwarium :D , oczywiście nie zamierzam ich zjeść :D ).
Szanowni Goście i Użytkownicy, to nie jest reklama tylko pasja. Akwapnika jest, ma się dobrze - w USA, Australii.
Wiem jedno, kocham rośliny i nie lubię pomidorów, którę nimi nie są.
Na zdjęcia z mojej pasji zapraszam jutro.
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ciekawy temat.Z niecierpliwością czekam na zdjęcia.Mam akwarium więc może i ja coś podpatrze.
Pozdrawiam.
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Tak jak obiecałam zdjęcia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

To jest coś pięknego ;:138
Gdzieś widziałem już twoje dzieło jak powstało od początku z opisem jak dobrze sobie przypominam .
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Dziękuje, dziękuje, ale wierz mi zdjęcia tego klimatu nie oddają. Postaram się zamieścić jeszcze parę zdjęć, wieczorkiem. Wróciłam właśnie z ogródka i ogórki muszę zakonserwować.
Adam12222
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ale musiałaś w to pracy wszystko włożyć aby to tak wyglądało jak wygląda.
;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Oj trzeba robić przetwory na zimę , bez nich ciężko się obyć .
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Troszkę zieleni przed snem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

życzę miłych snów
Adam12222
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

A tam co te rurki idą do góry , to jest jakiś filtr umieszczony??
Ale piękny busz ;:138
Moje roślinki:
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

A poproszę konkretnie, które rurki, bo w całym systemie jest sporo hydrauliki.
Adam12222
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Na 4 zdjęciu od góry licząc.
A jeszcze mam pytanie czy to wystające z akwarium to jest taki konar czy to taka skała??
Moje roślinki:
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Jeżeli masz na myśli tę szarą rurę w akwa, jest to wewnętrzna deszczownia, którą podawana jest woda nasycona co2 z reaktora, pracująca w niezależnym obiegu. Jeżeli chcesz zobaczyć szczegóły, wejdź na http://forum.superakwarium.pl/viewtopic ... 40&t=22002 .
W baniaku są dwa wystające z wody korzenie - jeden kupiony w sklepie, egzotyczny, drugi - pięćsetletni dąb, dostałam w prezencie.
annaursula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

Początek był trudny, trzeba było kocyk i lampkę od dzieci pożyczyć. Negocjacje były długie i męczące, jednak doszliśmy do kompromisu. My ? dwie Kinder niespodzianki, dziewczynki - kocyk i lampka.
Do sklejenia niektórych części zestawu akwaponicznego były nam potrzebne: silikon (szklarz - Krzysiek pożyczył), denaturat - kupiony na wypadek, gdyby się piwo skończyło :) , doświadczenie. Doświadczenia nie mogliśmy pożyczyć ani kupić, więc tego nam brakowało

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok koryta hydroponicznego przed oklejeniem

Obrazek

Wcześnie rano sąsiad stolarz dostarczył regalik. Niestety, nie powiedziałam mu, żeby mocował na kołki i klej, w tej sytuacji trzeba było szpachlować wkręty. Na drugi dzień malowanko (oczywiście, że ja, bo mój kochany mąż nienawidzi malować przedmiotów)

Obrazek

Obrazek

Dwa dojrzałe akwaria i jedno w czasie porodu.

Obrazek

Mierzenie, rysowanie, kalkulowanie, sprawdzanie działania hydro, zalewanie zbiornika głównego - miałam najczystszą podłogę w historii domu, mop i ręczniki papierowe w ciągłym użyciu. Zmiany dzieciom skarpetek lub rajstopek średnio co dwie godziny. Główny stół przeżywał oblężenie ale nie potrawami tylko śrubami, kabelkami i innymi rzeczami, których nazw nie znam, a do słownika nie chce mi się zaglądać ?..

Obrazek

Przydała się pomoc kolegi mego męża z piaskownicy. Chłopak trochę wyrósł i elektrykę nam w zestawie podłącza.

Obrazek

Chusteczki mokre dla dzieci musiały się zaprzyjaźnić z wiertarką.

Obrazek

Stołu głównego w końcu zabrakło, więc - dostawka. W ciągu dnia na nogach stołu montażowego gościły pet szopy - dzieci znalazły zabawę.

Obrazek

Nasze dwie rybunie:

Obrazek

Wystrój po wystawie w Drozdowie poszedł do zmiany. Zakochałam się w prezentowanych tam zbiornikach Łukasza. Czekała mnie wyprawa do lasu, na pobliskie bagna. Niestety z powodu braku orientacji w lesie, zmuszona byłam zaprosić na wycieczkę sąsiadkę. Kalosze, kurtki, wiadra, miski i w las. Zbiory były przepiękne, a powrót do domu ciężki. Bobry postanowiły zbudować tamy, tam gdzie niegdyś było przejście, trzcina większa od mnie. Zbiornik obecnie wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To były godziny pracy, masakra porządkowa w domu, zapach silikonu przy klejeniu, a na koniec, gdy wsadzałam kwiaty do hydro, słowa mojej najstarszej córki ?mamo ty znowu dżunglę sadzisz? ? kocham to
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

Dlaczego wątek obumarł ?
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”