Ogród Wioli
- Jule
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Wioli
Liliowce bajkowe a Withe Lady - jest faktycznie przepiekna
no nie moge lazic po topikach, bo teraz będę sie rozgladac niepotrzebnie 
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko, Gabi, to co na razie jest zrobione nie można jeszcze nazwać altanką. Czekam z niecierpliwością na kolejny etap prac
Jule, skąd ja to znam
Gdy naoglądam się u innych, to też mam potem chciejstwa.

troszkę roślinek ....
słoneczniczek - jak dla mnie za wysoki rośnie i będę musiała go przesadzić na tyły, albo całkiem się go pozbyć

jeżówka, ale nie znam jej nazwy

perovskia szaleje

no i oczywiście hortensje :P
ta zawsze mi przemarzała i nie kwitła dlatego od zeszłego roku uprawiam ją w donicy i oto efekt

bukietowa Uniqe - szczepiona wysoko, ma całe mnustwo pąków kwiatowych

Jule, skąd ja to znam

troszkę roślinek ....
słoneczniczek - jak dla mnie za wysoki rośnie i będę musiała go przesadzić na tyły, albo całkiem się go pozbyć

jeżówka, ale nie znam jej nazwy

perovskia szaleje

no i oczywiście hortensje :P
ta zawsze mi przemarzała i nie kwitła dlatego od zeszłego roku uprawiam ją w donicy i oto efekt

bukietowa Uniqe - szczepiona wysoko, ma całe mnustwo pąków kwiatowych

- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeżówka cudowna. A ja ostatnio widziałam na targu podobną no i
nie kupiłam, teraz jak widzę u Ciebie żałuję
Dziękuje za pokazanie prac altankowych, takie obrazowe etapy prac właśnie mi najbardziej odpowiadają
A co planujesz połżyć na wylewkę.
Dziękuje za pokazanie prac altankowych, takie obrazowe etapy prac właśnie mi najbardziej odpowiadają
- Francesca

- Od: 25 maja 2010, o 13:16
White Lady przepiękna
A perovskia... hmmm... zastanawiałam się wiosną czy kupić, nie kupiłam i żałuję, bo wygląda zjawiskowo
Z ciekawością będę śledzić postępy w pracach altanowych, życzę, żeby pogoda była sprzyjająca; niestety nie da się uniknąć uszkodzeń w ogrodzie przy takich inwestycjach, oby były minimalne
Z ciekawością będę śledzić postępy w pracach altanowych, życzę, żeby pogoda była sprzyjająca; niestety nie da się uniknąć uszkodzeń w ogrodzie przy takich inwestycjach, oby były minimalne
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

Dorota, ja nie mogę stwierdzić, ze te prace najbardziej mi odpowiadają
Wolała bym aby były na finiszu. Nie mogę się doczekać, kiedy będę kupować stół z siedzeniami, wybierać jakieś dodatki czy obsadzać ją roślinnością.
Jeszcze na 100% nie wiem co pójdzie na wylewkę. Zastanawiamy się nad deską tarasową z kompozytu. Chyba było by to najlepsze rozwiązanie, bo i w miarę ładne i trwałe. Super by było zrobić ją z drewna, ale chyba krótko cieszył bym się z jej pięknego wyglądu.
Agata te moje perovskie w pierwszym roku nie wyglądały tak pięknie. Potrzebują one co najmniej roku, aby się rozrosnąć i zagęścić i wtedy właśnie zaczynają zachwycać wyglądem.
Co do prac przy altanie, to marzę o ich końcu, ale wiem, ze to jeszcze potrwa, zwłaszcza, że będzie ona robiona z "doskoku"
Jeszcze na 100% nie wiem co pójdzie na wylewkę. Zastanawiamy się nad deską tarasową z kompozytu. Chyba było by to najlepsze rozwiązanie, bo i w miarę ładne i trwałe. Super by było zrobić ją z drewna, ale chyba krótko cieszył bym się z jej pięknego wyglądu.
Agata te moje perovskie w pierwszym roku nie wyglądały tak pięknie. Potrzebują one co najmniej roku, aby się rozrosnąć i zagęścić i wtedy właśnie zaczynają zachwycać wyglądem.
Co do prac przy altanie, to marzę o ich końcu, ale wiem, ze to jeszcze potrwa, zwłaszcza, że będzie ona robiona z "doskoku"
- grazynarosa22

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Na altance już potańczyc mozna....a co....
cudna ta jasna jeżówka....i jaka kępa
cudna ta jasna jeżówka....i jaka kępa
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- korzo_m

Hortensje cudne, teraz wiem jaka jest różnica miedzy hortensjami drzewiastymi, no bo liscie praktycznie podobne, a kwiaty różnią się wygladem i kolorem. Coraz bardziej mi się one podobają 
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

Dorotko, różnic między bukietowymi i drzewiastymi jest sporo i widać je gołym okiem.
Bukietówki mają stożkowate kwiatostany, które składają się z kwiatów płonnych i płodnych i te płodne są drobne i niepozorne i duże, bardziej ozdobne są kwiaty płonne. Kwiaty te osadzone są na bardziej sztywniejszych pędąch niż u drzewiastych. Są one też bardziej kruche. Liście też mają bardziej podłużne i mniejsze.
Drzewiaste posiadają cienkie gałązki uginające się pod ciężarem wielkich kwiatów. Kwiaty są duże i na ogół kuliste, choć bywają także odmiany o kwiatostanach płaskich. Pędy są bardziej elastyczne niż u bukietówek i nie łamią się tak bardzo pod ciężarem kwiatów.
Liście mają duże, bardziej zaokrąglone niż bukietówki.
Bukietówki mają stożkowate kwiatostany, które składają się z kwiatów płonnych i płodnych i te płodne są drobne i niepozorne i duże, bardziej ozdobne są kwiaty płonne. Kwiaty te osadzone są na bardziej sztywniejszych pędąch niż u drzewiastych. Są one też bardziej kruche. Liście też mają bardziej podłużne i mniejsze.
Drzewiaste posiadają cienkie gałązki uginające się pod ciężarem wielkich kwiatów. Kwiaty są duże i na ogół kuliste, choć bywają także odmiany o kwiatostanach płaskich. Pędy są bardziej elastyczne niż u bukietówek i nie łamią się tak bardzo pod ciężarem kwiatów.
Liście mają duże, bardziej zaokrąglone niż bukietówki.
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiola, widze ze masz i limonke i vaniliowa hortensje. Vanilia Ci sie poklada czy jest sztywna jak limonka? Trzeba ja wiazac, czy daje sobie rade bez tego?
- korzo_m

dziękuję za tak dokładną wiedzę, jeszcze mało wiem o hortensjach w jesienne i zimowe wieczory czeka mnie ciekawa lektura.
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Fajne hortensje...
szczególnie Hayes Starburst wpadła mi w oko... ma takie inne kwiaty...
Wiolu, powiedz mi która hortensja pachnie ? z tych bukietówek...
Dostałam patyczka właśnie od pachnącej i chciałabym wiedzieć co za "ona"...
Wiolu, powiedz mi która hortensja pachnie ? z tych bukietówek...
Dostałam patyczka właśnie od pachnącej i chciałabym wiedzieć co za "ona"...
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Wiolu
Ale piękności pokazujesz
Róże - piękne , liliowce - cudne , hortensje - brak słów ,nie wiem jak określić
Pozdrawiam
i życzę miłej niedzieli .
Pozdrawiam
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

Jule, Vanilka się pokłada i to bardzo a na dodatek na bardzo kruche pędy i nawet jak ją się podwiąże, to kwiatostany się wyłamują np podczas deszczu czy wiatru. Jak dla mnie, to jest przereklamowana hortensja, jedna z najbardziej kapryśnych bukietówek i wcale nie najładniejsza.
Dorotko nie ma za co. O hortensjach, to ja mogła bym długo
Gabi, pewnie będzie to Kyushu. Ładna hortensja o luźnym pokroju i delikatnych kwiatach. Ładniej wygląda w całości oglądana z daleka, niż z bliska.
Aha, ten zapach, to nie jest jakaś oszałamiająca woń, którą czuć z daleka .... trzeba nosa w kwiatka wsadzić, aby poczuć
Tereniu, dziękuję Ci za wszystkie miłe słowa
Dorotko nie ma za co. O hortensjach, to ja mogła bym długo
Gabi, pewnie będzie to Kyushu. Ładna hortensja o luźnym pokroju i delikatnych kwiatach. Ładniej wygląda w całości oglądana z daleka, niż z bliska.
Aha, ten zapach, to nie jest jakaś oszałamiająca woń, którą czuć z daleka .... trzeba nosa w kwiatka wsadzić, aby poczuć
Tereniu, dziękuję Ci za wszystkie miłe słowa
- Babopielka

- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Ja się nie zgodzę z Twoja opinią na temat Vanilla Fraise
Początkowo tez miałam o niej taka opinię jak Ty,a teraz zmieniam
zdanie i gotowa jestem odszczekać wszystko co o niej pisałam
Wydaje mi się ,że ona potrzebuje czasu i dobrego miejsca ,żeby pokazać swoje piękno .
Moja w tym roku stoi sztywno, ma masę kwiatostanów ,nie pokłada się wcale .
Zobaczysz ,że jeszcze Ciebie tez zadziwi
Jestem zdziwiona ,że u Ciebie Hayes Starburst już kwitnie
Moja ma zielone pąki
Początkowo tez miałam o niej taka opinię jak Ty,a teraz zmieniam
zdanie i gotowa jestem odszczekać wszystko co o niej pisałam
Wydaje mi się ,że ona potrzebuje czasu i dobrego miejsca ,żeby pokazać swoje piękno .
Moja w tym roku stoi sztywno, ma masę kwiatostanów ,nie pokłada się wcale .
Zobaczysz ,że jeszcze Ciebie tez zadziwi
Jestem zdziwiona ,że u Ciebie Hayes Starburst już kwitnie
Moja ma zielone pąki