Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

Jacku, chciałam się przywitać po powrocie :wit
Masz piękną kolekcje liliowców!! Jeśli chcesz, to chętnie podeślę trochę lilii. Przede wszystkim jednak zachwycam się Twoją kolekcją bylin- bardzo różnorodna i starannie dobraną! Tak trzymać!!
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie :!: U mnie deszczowy dzień. Dla jednych roślin dobrze, dla drugich mniej ale bilans chyba na plus. Dużo roślin ładnie się przyjęło i rozrosło. To dzięki dużej wilgotności.

Agness, dziękuję :) U mnie też wiele liliowców ma zniekształcone kwiaty ale jeszcze sporo pąków. Zaraz pokażę następne.

Parysko, do liliowców przekonał mnie prosty fakt - są bardzo łatwe w uprawie. I cóż więcej trzeba, skoro kwiaty takie ładne i bezproblemowe :?: Polecam i Tobie ;:108 Codziennie zaczynam obchód ogrodu od podziwiania liliowców.

Aleksander, dziękuję :) Mam nadzieję, że z czasem ponazywam moje liliowce, a póki co będę się nimi cieszył bez nazw :)

Maniusiu, dziękuję :) Wczoraj nawet nieźle grzało ale dziś z powrotem burzowo i mnóstwo wody.

Monia, bardzo dziękuję i z chęcią przyjmę nadwyżki lilii :tan Mam nadzieję, że rozpoznałaś swoją, która choć taka mała a pięknie zakwitła dokładnie tak jak pisałaś w kolorze brudnego różu.
Różne inne byliny też bardzo lubię ale teraz przyćmiewają wszystkie kwiaty liliowce:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mój najnowszy nabytek:
Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, cieszę się, że zakwitła :D Jesteśmy w takim razie umówieni na wczesną jesień :)
Liliowce cudne!! Udało Ci się już zgromadzić piękną kolekcję :)
Czy u Ciebie też tak leje??
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, bardzo się cieszę i mam nadzieję, że czymś się będę mógł zrewanżować 8-)
Tak, lało mocno. W zasadzie lubię taką pogodę, nawet jeśli nie wszystkie rośliny dobrze wyglądają. Nie jestem sumienny w podlewaniu, więc może dlatego tak lubię deszcze :oops:
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Widzę że już niezłą kolekcję liliwców masz...piękne wszystkie :)
U mnie większosc to nowe nabytki i kwitną skromnie jak to w pierwszym roku,
ale i tak cieszą...
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Fragola :!: U mnie większość liliowców to dwuletnie i powoli się rozrastają. Nawet ubiegłoroczne niektóre mają pierwsze pędy, a w niedzielę zauważyłem spóźniony pęd, który się gramoli :tan
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Jacku pięknie kwitną u Ciebie liliowce! Moje trochę się męczą w donicach i raczej się nie porozrastają w nich. No ale... już niedługo, może nawet jesienią powędrują na rabaty :) :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, liliowce dają wspaniały popis i codziennie jest inna kombinacja kolorów. Codziennie podziwiam ten spektakl, usuwając przekwitłe kwiatostany. Wiesz, też mam jednego w doniczce ale wyobrażam sobie, jak mu musi być ciasno, bo te w ziemi mają korzenie ok. 0,5 metra. Mimo to ładnie kwitnie.

U mnie teraz czas remontów i trochę mało ogród zaniedbany. Choć dziś remonty dotyczyły ogrodu, bo powstał solidny i duży kompostownik. Mogę teraz swobodnie wyjmować/dokładać deski, mogę do niego wjechać taczką, no i mogę zlikwidować wcześniejszy kompostownik, który już się rozlatuje. Ogólnie moje zaplecze ogrodowe zaczyna pełnić swoją funkcję po postawieniu nowego ogrodzenia, wykarczowaniu chaszczów i wyzbieraniu śmieci. Mam tam skład drewna, a w przyszłości postawię szklarenkę.
Już kiedyś o tym pisałem ale powtórzę, że na początku mojej bytności nawet nie wiedziałem o istnieniu tej części ogrodu i kiedyś ze zdziwieniem odkryłem tajemniczą ścieżkę pomiędzy starą wierzbą. Ona zaprowadziła mnie do tej części ogrodu, czyli śmietniska poprzednich właścicieli. Do dziś wybieram śmieci :evil:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku Twoja kolekcja liliowców coraz piękniejsza! Co jeden to ładniejszy. Do tego piękne portrety im zafundowałeś :D
U mnie na przetaczniku aż się roiło dziś od bączków - byłam w szoku.
Gdybyś miał na zbyciu siewki lub nasiona digitalis grandiflora to ja jestem bardzo chętna na nie :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Iza :!: Dziękuję za miłe słowa :) Codziennie rozkwitają nowe liliowce i nawet ten od Ciebie postanowił zakwitnąć i teraz dopiero wypuszcza pęd :uszy
Tak, przetaczniki to rośliny miododajne i koło nich aż tłoczno od owadów. Po przycięciu wypuszczą nowe kwiatostany.
Naparstnica żółta zawiązała nasiona więc postaram się zebrać dla Ciebie. A tak w ogóle liczę, że się sama wysieje :)

Byłem krótko z wizytą w starym ogrodzie i cyknąłem kilka fotek. Pokażę rośliny, których u mnie albo nie ma albo dopiero raczkują:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Jacek i Ty masz te bardzo wąskie jałowce, czy wiesz co to za odmiana :?: czy może one podcinane są, widziałem własnie takie bardzo waskie na południu Polski, a tu nigdzie takich nie ma, a odmiana blue arrow jakoś inaczej wygląda :roll:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku cudnie i kolorowo u Ciebie , fajnie to wszystko wygląda na tle trawniczków.

Genia :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku, to nie jałowce; to są cyprysiki kolumnowe. Bardzo je lubiłem ale niestety zachorowały i prawie już uschły. Puszczę na nie jakieś pnącza.

Dziękuję Geniu :) Urok starego ogrodu to duże drzewa i krzewy. No i rośliny, które znam od dziecka 8-) Trawniki też duże.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Twój żółty pięciornik jest już duży , mam dwa żółte ale mniejsze , w tamtym roku dokupiłam biały i różowy a dzisiaj dokupiłam czerwony ślicznie kwitną przez cały sezon ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Janko :!: Tak, pięciornik w ogrodzie rodziców to duże krzaczysko. Dziwne, że w moim nowym ogrodzie jeszcze nie ma pięciorników :?
Korzystam z deszczowej pogody i przesadzam rośliny. Wiele trzeba podzielić lub znaleźć lepsze miejsce, przy okazji wzbogacić ziemię kompostem i takie tam 8-) M.in. przesadzam irysy na nową rabatę i mam nadzieję, że w końcu ruszą z kopyta. Na obecnej rabacie miały za mokro. Tylko różne błotne irysy mają tam dobrze.
Właśnie zakwitła biała ismena i pierwsza lilia OT :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”