Oczko w piaskownicy

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Aguniek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 lut 2011, o 07:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Oczko w piaskownicy

Post »

Witajcie Kochani!
Macie niebywałą wiedzę i jednocześnie chęć dzielenia się nią. Dlatego postanowiłam skorzystać z Waszej uprzejmości i zadać Wam kilka pytań.
Kilka lat temu wybudowaliśmy dla dzieci piaskownicę tuż przy tarasie. Dzieci ździebko wyrosły, piaskownica została. Zbiera się tam teraz woda z ulewnych deszczy. Przyszło mi do głowy, aby przerobić ją na mini oczko wodne. Takie maleństwo, jak pokazują czasem w muratorze czy innych czasopismach: balia albo cynowa wanienka, kilka roślinek i piękny efekt ;). Piaskownica jest nieco większa niż taka balia czy wanienka, ale poszaleć też się zbytnio nie da. Musi jednak wystarczyć. Oto to miejsce (wymiary wewnętrzne piaskownicy):

Obrazek

Głębokość piaskownicy obecnie to ok. 35 cm, jest możliwość delikatnego pogłębienia, ale nie chciałabym, aby głębokość przekroczyła 50 cm.

Słońce pojawia się tam ok. godz. 14 i jest do zachodu.

I teraz pytania:

1. Czy taki zbiornik ma sens (widziałam maleńkie oczka pokazywane przez Pawła Woynowskiego, nawet z gotowych form obudowanych drewnem)?
2. Czy w takim mini oczku da się utrzymać równowagę, czy też należy się liczyć z ciągłym wybieraniem glonów?
3. Czy należy przewidzieć obecność jakiejś maleńkiej fontanny lub innego ciurkadełka, aby uniknąć komarów i glonów?

Wielu z Was cieszy się oczkami już od wielu lat, więc macie już pewne doświadczenia. Oceńcie, proszę, ten pomysł.
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Re: Oczko w piaskownicy

Post »

Witam,
Myślę że w tym przypadku należałoby zastąpić istniejącą piaskownicę gotową formą do oczek wodnych (z tworzywa) i zapewnić wodzie stały obieg (mini fontanna, co zapobiegnie gromadzeniu się glonów i zapewni przyjemny szemrzący akcent przy tarasie:).
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Aguniek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No tak, tylko ja nie przepadam za gotowymi formami z tworzywa :(.

Myślałam o wyłożeniu tej piaskownicy folią, uformowaniu dna, aby móc ustawić jakieś rośliny, do tego nieduży korzeń, aby jakaś zabłąkana żabka mogła wyjść i już. Tylko pytanie czy to wystarczy....
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

spokojnie możesz wykorzystać piaskownicę do stworzenia oczka wodnego
nie kupuj żadnej gotowej formy
ukształtuj dno i wyłóż folią
zastosowanie odpowiednich roślin, w odpowiedniej ilości pozwoli bez problemu utrzymać równowagę biologiczną
nie przesadzaj tylko z rybami :)
pozdrawiam
Jacek
Aguniek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie no, ryb to ja tam nie planuję w ogóle! :D

Po pierwsze za płytko i za ciasno, a ja lubię stwarzać zwierzakom komfortowe warunki (oczywiście z rozsądkiem ;)).
Po drugie mam bardzo łowną kotkę, całą wiosnę przychodził do niej jakiś amant i "śpiewał" serenady pod oknami. I w ogóle jest w okolicy sporo kotów.

Ale ze względu na brak ryb, rozważam zakup jakiejś małej fontanny, aby woda nie stała (komary).
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”