byliny-obsadzenie tarasowych skrzyń

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
ania-maria
50p
50p
Od: 30 maja 2010, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

byliny-obsadzenie tarasowych skrzyń

Post »

Zwracam się do Was z prośbą o poradę, a raczej ewentualną korektę mojego "projektu" do dwóch, metrowych skrzyń tarasowych.
Te wielkie donice stoją w miejscu słonecznym i są główną ozdobą 50-cio metrowego tarasu. Na działce spędzam cały "ciepły" okres - średnio od końca kwietnia do końca września/początku października. Chciałabym aby w tym roku znalazła się w nich kompozycja biało-niebiesko-fioletowa i nie jestem pewna czy mój wybór padł na dobre byli, które będą zdobić skrzynie przez cały sezon.
Pomyślałam że dobrze byłoby obsadzić je niebiesko-fioletowymi bratkami, heliotropami, może dodać tam jakieś niezapominajki? Chciałam też wysiać od razu między gotowymi bylinami nasiona maciejki. Może jeszcze ze dwie karpy lawendy?
Brakuje mi ładnego, białego akcentu, który po przekwitnięciu bratków i niezapominajek będzie ładnie kontrastował z głębokim fioletem heliotropów - macie jakiś pomysł? może surfinie?
poza tym na tyłach tych skrzyń jest zamocowana kratownica, po której mogą się piąć jakiś Clematisy - nie mam pojęcia niestety jakie odmiany (białe, niebieskie, fioletowe) mogłabym tam posadzić, tak aby rosły szybko i miały ładne kwiaty.
W zeszłym roku posiałam pnącą nasturcję i niestety zdominowała całą kompozycję - nigdy więcej, była nie do okiełznania.
Będę bardzo wdzięczna za wszystkie Wasze porady, propozycje. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: byliny-obsadzenie tarasowych skrzyń

Post »

Tak mi się wydaje, że clematis w pierwszym roku po posadzeniu, to niespecjalnie rośnie.
Może zamiast niego jednoroczne groszki pachnące? Choć naprawdę nie wiem, czy można dostać nasiona w określonym kolorze.
Pięknym niebieskim jednorocznym pnączem jest wilec Heavenly Blue.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
ania-maria
50p
50p
Od: 30 maja 2010, o 20:27

Post »

groszek pachnący też siałam, niespecjalnie się tam sprawdzał :/
a ten wilec szybko rośnie? czy długo kwitnie?
a co sądzisz o doborze bylin w skrzyniach?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wilce dobrze jest wysiać do małych pojemników i podrośnięte wysadzić po majowych zimnych ogrodnikach.
Byle mróz je zniszczy. Ale idą jak burza i kwitną do jesiennych przymrozków.

Nie wiem, czy lawenda i niezapominajki razem to dobry pomysł, bo mają inne wymagania.
Długokwitnącą niebiską byliną jest kocimiętka, również szałwie omszone są w tej kolorystyce.
Za białych to może dzwonki karpackie, bodziszek czerwony Album, gaura?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Romik
50p
50p
Od: 23 lut 2011, o 20:25

Post »

Ja posadziłem w zeszłym roku do skrzyń na balkonie wraz z całym"arsenałem" który posiadałem dwie piękne białe,pachnące lilie(tzn cebulki posadziłem :D ). Nie pamiętam odmiany, ale pamiętam że pani sprzedająca nazywała je papieskimi, bo podobno takie dostawał nasz Papierz kiedy odwiedzał Poskę. Były posadzone późno bo na początku czerwca(ciężko już wtedy było jakiekolwiek lilie dostać :D ).Miały wielkie jakby plastikowe kwiaty a zapach czuć było nawet w mieszkaniu :D .
Musiałabyś je jednak posadzić tak żeby ich silny deszcz nie zniszczył bo letnia burza zrobiła mi masakrę z kwiatów.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witam,
Jednym z białych akcentów jest gipsówka, taki trochę wypełniacz w donicy. Posadziłam w zeszłym roku między pelargoniami i bardzo dobrze się spisały.
Na zdjęciu między pelargonią ale jeszcze nie rozrosła się.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Pnączem jednorocznym, szybko rosnącym jest kobea. Ja miałam w pięknym ciemnofioletowym kolorze.

Obrazek

A te jakieś niedojrzałe :wink:

Obrazek

Za maciejką w skrzynkach nie przepadam, bo jak podrośnie to tak nieładnie się rozłazi. Lepsza będzie lobelia niebieska zwisajaca, uwielbiam ją. Na zdjęciu zwisa w pierwszej skrzynce. :)

Obrazek

nujska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2011, o 06:50

Post »

Pięknie masz na swoim tarasie :) Aż mnie kusi żeby na moim postawić parę doniczek z kwiatami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”