Gratuluję
Moje kaktusy - Justyna
- Stokrotkania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje kaktusy - Justyna
Kaktusy niby takie niepozorne, a tak pięknie zakwitają.
Gratuluję
Gratuluję
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
E. subdenudata - marzenie, żeby mój tak w tym roku zakwitł
.
A jak tam ten spiralnie skręcony odrost E. eyriesii? ;)
A jak tam ten spiralnie skręcony odrost E. eyriesii? ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- Justynek
- 200p

- Od: 26 lip 2010, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maribat też lubię mammillarie bo na nie zawsze mogę liczyć w kwestii kwitnienia.
Przyjrzałam się dokładnie Twojemu gymnocalycium i wydaje mi się, że moje to ta sama odmiana (niestety jeszcze niezidentyfikowane).
Theoria dziękuję za miłe słowa . Tak naprawdę to brakowało mi czasu i trochę mobilizacji do odświeżenia wątku, no ale lepiej późno niż wcale.
A na marginesie M. zeilanniana sprawiła mi wiele radochy i ciągle stałam w oknie z aparatem i robiłam jej zdjęcia. Z perspektywy przechodniów, jak tak stałam w tym oknie z aparatem w ręku to musiałam wyglądać na jakiegoś ?szpiega?.
Zwłaszcza, że nieopodal jest przystanek komunikacji miejskiej.
Stokrotkania dziękuję ślicznie za odwiedziny
Moritius jeśli chodzi o E. subdenudata to długie lato przed nami, więc nic straconego może jeszcze Ci zakwitnie. U mnie było 7 pąków, niestety rozwijają się na raty (parami).
E. eyriesii nie przeżył zimowania, a właściwie to wiosny. Przelałam kilka kaktusów i nie wszystkie to wytrzymały.
A jednym z poległych był echinopsis. 
Przyjrzałam się dokładnie Twojemu gymnocalycium i wydaje mi się, że moje to ta sama odmiana (niestety jeszcze niezidentyfikowane).
Theoria dziękuję za miłe słowa . Tak naprawdę to brakowało mi czasu i trochę mobilizacji do odświeżenia wątku, no ale lepiej późno niż wcale.
A na marginesie M. zeilanniana sprawiła mi wiele radochy i ciągle stałam w oknie z aparatem i robiłam jej zdjęcia. Z perspektywy przechodniów, jak tak stałam w tym oknie z aparatem w ręku to musiałam wyglądać na jakiegoś ?szpiega?.
Stokrotkania dziękuję ślicznie za odwiedziny
Moritius jeśli chodzi o E. subdenudata to długie lato przed nami, więc nic straconego może jeszcze Ci zakwitnie. U mnie było 7 pąków, niestety rozwijają się na raty (parami).
E. eyriesii nie przeżył zimowania, a właściwie to wiosny. Przelałam kilka kaktusów i nie wszystkie to wytrzymały.
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- Justynek
- 200p

Miałam wstawić zdjęcia moich biedronkowych nowości, więc czas nadrobić zaległość. Właściwie to kaktusy kupione już ponad tydzień temu, jednak sesji doczekały się dopiero teraz.
Oreocereus celsianus

Drugi kaktus NN ( bardzo proszę o pomoc w identyfikacji)

I mam jeszcze pytanie. Po jakim czasie od przesadzenia można podlać Pachypodium lamerei? Czy podlega tym samym zasadom co kaktusy? Czy można trochę skrócić ten okres. Pachypodium miało małą doniczkę i podejrzewam, że cierpiało z powodu suszy.
Oreocereus celsianus

Drugi kaktus NN ( bardzo proszę o pomoc w identyfikacji)

I mam jeszcze pytanie. Po jakim czasie od przesadzenia można podlać Pachypodium lamerei? Czy podlega tym samym zasadom co kaktusy? Czy można trochę skrócić ten okres. Pachypodium miało małą doniczkę i podejrzewam, że cierpiało z powodu suszy.
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładne kaktusy nabyłaś.
Twój nn. to Mammillaria, prawdopodobnie rekoi. Będzie można na 100% ustalić jak zakwitnie.
Stara zasada kaktusiarzy głosi, że jeszcze żaden sukulent w kolekcji nie padł z powodu braku wody a z jej nadmiaru. Pamiętaj o tym! :P
Twój nn. to Mammillaria, prawdopodobnie rekoi. Będzie można na 100% ustalić jak zakwitnie.
To sukulent, tak samo jak kaktusy i nie lubi nadmiaru wody. Po posadzeniu odczekaj minimum tydzień i dopiero podlej (niewiele).Po jakim czasie od przesadzenia można podlać Pachypodium lamerei? Czy podlega tym samym zasadom co kaktusy?
Stara zasada kaktusiarzy głosi, że jeszcze żaden sukulent w kolekcji nie padł z powodu braku wody a z jej nadmiaru. Pamiętaj o tym! :P
- Justynek
- 200p

Z pachypodium trochę spanikowałam, bo to już duża roślinka i szkoda mi ją stracić.
Henryku ślicznie dziękuję za podpowiedź i pomoc w identyfikacji
Henryku ślicznie dziękuję za podpowiedź i pomoc w identyfikacji
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- Stokrotkania

- Kontakt:
W biedronce nieraz trafią się naprawdę fajne i tanie kwiatuchy ;)
Dziś kupiłam 3 kaktusy w ceramicznej doniczce za 0,99zł za sztukę heh Jutro wkleję zdjęcia 
- Stokrotkania

- Kontakt:
To czekam z niecierpliwością .. Do jutra. 
Oto moje nowe nabytki:

wiem tylko tyle, że to kaktusy
ale jakie nie mam pojęcia.
PS. zapomniałam dodać, że moje nabytki kupione były w Biedronce ;)

wiem tylko tyle, że to kaktusy
PS. zapomniałam dodać, że moje nabytki kupione były w Biedronce ;)
Borka pisze:0,99zł za sztukę
- bool

- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
u mnie też jakoś po 6zł, może jakaś wyprzedaż?!
ps. obejrzyj dokładnie nowe rośliny czy nie mają jakiś nieproszonych gości
ps. obejrzyj dokładnie nowe rośliny czy nie mają jakiś nieproszonych gości
- darekcn42
- 1000p

- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
1. Oreocereus celsianus jak na moje oko.
2. Eriocactus chyba magnificus, jak podrosną to dokładniej je ocenię.
2. Eriocactus chyba magnificus, jak podrosną to dokładniej je ocenię.
Pozdrawiam, Darek.
Tak to była wyprzedaż. Byłam rano i te co wzięłam to już ostatki były
Mam jeszcze jednego kaktusa jest dużo większy i starszy od szkoły podstawowej go mam jutro zaprezentuję.
Dziękuję za określenie rodzaju moich maluszków ;) A możecie mi napisać jakie kaktusy najczęściej kwitną?
PS. Justynek, przepraszam nie chcący wcisnęłam się w Twój temat, jeśli chcesz zmienie
Dziękuję za określenie rodzaju moich maluszków ;) A możecie mi napisać jakie kaktusy najczęściej kwitną?
PS. Justynek, przepraszam nie chcący wcisnęłam się w Twój temat, jeśli chcesz zmienie
- Justynek
- 200p

Nie ma sprawy
Fajna Ci się promocja trafiła. U mnie już po tygodniu nie było nawet sztuki, więc o wyprzedaży to nawet mowy nie było, niestety
Jeśli masz więcej kaktusów, to myślę, że najlepiej założyć własny wątek. Wtedy łatwiej się odnaleźć w tym co już prezentowałaś i ewentualnie do czegoś wrócić czy przypomnieć sobie.
Pozdrawiam serdecznie
Fajna Ci się promocja trafiła. U mnie już po tygodniu nie było nawet sztuki, więc o wyprzedaży to nawet mowy nie było, niestety
Jeśli masz więcej kaktusów, to myślę, że najlepiej założyć własny wątek. Wtedy łatwiej się odnaleźć w tym co już prezentowałaś i ewentualnie do czegoś wrócić czy przypomnieć sobie.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy