Jak się pozbyć drzewa?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak pozbyć się thuji?

Post »

To już pytanie na które lepiej by się prawnik wypowiedział. Myślę że wchodzimy w obszar prawa cywilnego, bo ziemia jest Twoja, a roślina sąsiadki. Są już takie posty na forum, z cytatami kodeksu, oraz dosyć obszernie opisanymi przykładami z życia wziętymi. Może dotyczą większej skali ale mogą Cię naprowadzić na właściwy tok postępowania. Przeczytaj post jaki wstawił wczoraj maryann w temacie: Odległość drzew od płotu. Jet to artykuł dotyczący zasad dobrego sąsiedztwa i problemu drzew i krzewów. Nie wiem czy macie jakiś regulamin cmentarza, bo miejsce wykupione miejscem, ale chyba nie wszystko można tam robić. Mimo wszystko spróbuj rozmowy z tą Panią, zaproponuj jej przesadzenie tui, czy wymianę na dużo mniejszą roślinę ( co już wcześniej było doradzane).
prestig
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 lis 2009, o 16:25

Post »

ja tam na sąsiadów działam roundupem :)
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

Po to mamy język w gębie, żeby się porozumieć :wink: W dodatku mówimy w tym samym języku, więc zrozumienie drugiej osoby nie powinno być aż takie trudne.
Rozumiem, że ta pani nie nadaje na tych samych falach, co Ty. Weź pod uwagę, że dla niej ten krzaczor może być czymś bardzo ważnym (szczególnie, jeśli jest to osoba starsza). Usunięcie go, spowoduje zapewne posadzenie kolejnego. A w przypadku odkrycia faktycznej przyczyny zejścia krzaczka, wypowie Ci wojnę.

Odnośnie prawa, (prawnikiem nie jestem) z tego co pamiętam, to jeżeli roślina jest na stałe związana z twoim gruntem, to jest twoja. Tak chyba jest, jak np. komuś wynajmujesz dom z ogrodem. Gdy ten ktoś posadzi drzewa, one stają się trwale związane z gruntem i w przypadku końca wynajmu nie może ubiegać się o zwrot roślin. Wyjątkiem od tego jest np. zadołowanie tymczasowe rośliny w doniczce (ona nie jest trwale związana z gruntem). Czyli teoretycznie, jest to twoja roślina, na twoim gruncie i jeśli ma poniżej 5 lat to możesz wyciąć. Co do wieku u iglaków nie jest to aż tak proste i oczywiste do stwierdzenia, bo rośnie to tałatajstwo jakby chciało a nie mogło :roll: i np moje 3 letnie sadzonki mają 30 cm, w wieku 5 lat może będą mieć 50cm...a ktoś patrząc z boku dał by im na oko 2 lata :lol:

Tylko pytanie najważniejsze, czy chcesz iść na noże z tą osobą? Nie lepiej porozmawiać, zaproponować pomoc przy przesadzeniu i przesadzić?
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

alinaK - usunęłam Twój niestosowny post. Takich porad na forumogrodniczym nie udzielamy.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Zawsze warto próbować się dogadać. Tym bardziej, że wykupienie miejsca na cmentarzu nie wiąże się z jego dożywotnim nabyciem, tylko jest to coś w rodzaju dzierżawy - płaci się za ileś tam lat, ewentualnie potem przedłuża, więc co do własności - to chyba zarząd tego cmentarza jest jego właścicielem (czy raczej gmina lub parafia). Jeśli masz trudności w nawiązaniu normalnego kontaktu z "sąsiadką", spróbuj pójść do zarządu właśnie, powinni pomóc.
pozdrawiam
Aneta
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jakoś przyciąć, trochę podkrzesać się nie da, po co zaraz walczyć z sąsiadem ? Jeśli żywotnik nie straszy (czasami rosną takie wpół suche), ale młody i zielony, to przecież jakiś 'oddech' wśród cmentarnych kamieni :wink:
Kach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2010, o 11:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak się pozbyć wisterii ???

Post »

Mam problem z wisterią moja mama zasadziła ja dawno temu przed domkiem letniskowym pnącze rozwaliło nam balkon powyginało szczebelki powchodziło za deski, rynnę we wszystkie możliwe szparki. Miałam tego dość i postanowiłam je ściąć jednak ono ciągle odrasta. Ma bardzo gruby korzeń jak drzewo i nie wiem jak się tego pozbyć, aby nie zaszkodzić innym roślinom i żeby później można było coś tam wsadzić.
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Re: Jak się pozbyć wisterii ???

Post »

Wystarczy świeżo po ścięciu pniak posmarować roundupem.
Kach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2010, o 11:18

Re: Jak się pozbyć wisterii ???

Post »

ok dzięki spróbuje ;)
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

jak pozbyć się niechcianych drzew z działki?

Post »

Witam. Proszę o dobrą radę jak pozbyć się z nowozakupionej działki na której ktoś niefrasobliwie na powierzchni 10 m2 (5x2)posadził sosnę zwyczajną, 5 świerków, 3 jałowce jakieś cyprysiki i tuje oraz kilka pomniejszych roślin. Drzewa mają co najmniej 20 lat, wysokie są na 15 m i więcej, wchodzą w okna i wyobrażam sobie co dzieje się z ich korzeniami, jak penetrują w fundament budynku, aby znaleźć miejsce dla siebie. Ponadto są chore, zaatakowane przez pasażyty, częściowo pozbawione igieł z powodu inwazji owadów. Przez co najmniej 10 lat nikt się nimi nie zajmował. Rosną przed południową ścianą budynku, w odległości 5 m od bardzo ruchliwej drogi krajowej. Co zrobić? ania
ania1590
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Re: jak pozbyć się niechcianych drzew z działki?

Post »

Złóż wniosek do burmistrza - jako osoba fizyczna nic nie płacisz.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=19488
Awatar użytkownika
-JERRY-
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lip 2011, o 21:03

Jak się pozbyć drzewa?

Post »

Mam u siebie w ogrodzie takie drzewko które swoim wyglądem nic nie przypomina. Chciałbym je usunąć i słyszałem że jest jakiś środek który się leje w korzenie i gnije a potem się drzewko wyciąga. Wie ktoś jak ten środek się nazywa?

Foto nieszczęsnego drzewka... Obrazek
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Re: JAK SIĘ POZBYC DRZEWA???

Post »

Ja znam najlepszy sposób : siekiera, łopata, 1 godzina i już.
Nie stosuj w swoim własnym ogrodzie takich świństw o które pytasz.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Raczej pokropić liście Raundapem, czy jak on się zwie, albo czymś podobnym. W przyszłym roku powinno być suche, a z takim łatwiej poradzić.
Waleria
nqtv
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 cze 2011, o 19:17

Post »

Ale to wysuszyć drzewo można też zdzierając korę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”