1. Róże. (2007.06 - 2008.05)

Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Drobiazg Joasiu, cieszę się, że mogę cokolwiek pomóc tak ambitnej ogrodniczce :P
Trzymam kciuki, za Twoje kolejne sukcesy :!:
P.S.
Stratyfikować możesz w zamrażarce, a do podgrzewania wystarczy poduszka elektryczna z allegro :wink:
Izabella66
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lut 2008, o 07:45

Post »

Mój sąsiad ma Rosa canina, której długie pędy przechodzą na moja stronę,tworząc w moim ogrodzie "parasol przy płocie".Kiedy kwitnie nadaje temu zakątkowi sielski charakter,a potem cieszą mnie i ptaszki :lol: czerwone owoce,zaś wiosną pod różą jest dywan siewek.
Na żywopłot mogę polecic,kilka sprawdzonych odmian.Wszysko zależy od tego jaki ma cel spełniac ów żywopłot :mrgreen:
Ozdobny?
Pachnący?
Obronny?
A moze wszystkie te cechy na raz :P ???
pozdrawiam Izabella
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23

Post »

witam,

moj zywoplot ma byc glownie obronny. Chodzi tylko o jedna czesc ogrodzenia, ktore graniczy z parkiem. Ma to swoje plusy i minusy. roze chce posadzic po stronie parku wiec za moim plotem.

Myslalam,zeby posadzic tarnine i dzika roze...tylko gdzies przeczytalam, ze tarnina nie oddzialuje dobrze na rosliny sadownicze i troche sie obawiam sadzic tarnine nie chce sobie obnizyc jakosci plonow w moim ogrodku.

niech ta wiosna nadchodzi stesknilam sie za zapachem roz...
Obrazek

serdecznosci
Izabella66
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

U mnie w ogrodzie sprawdziła się róza gęstokolczsta odmiana "Fruhlingsduft"i "Fruhlingsgold"szybko rosnące ,zdrowe,o kwiatach półpełnych osiągajace 2,5m wysokosci i szerokosci,nie wymagajace co do gleby i stanowiska.
A jeżeli chcesz żywopłot o mniejszych rozmiarach(do 1,2m) to polecam wszyskie mieszance rózy rugosa;"Pink Grootendorst" "Robusta" Ritausma" i wiele innych z tej grupy...a co najważniejsze są dostępne na polskim rynku ,no i jeszcze pięknie pachną :lol:
pozdrawiam Izabella
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p

Post »

Izabella66 pisze:U mnie w ogrodzie sprawdziła się róza gęstokolczsta odmiana "Fruhlingsduft"i "Fruhlingsgold"szybko rosnące ,zdrowe,o kwiatach półpełnych osiągajace 2,5m wysokosci i szerokosci,nie wymagajace co do gleby i stanowiska.
A jeżeli chcesz żywopłot o mniejszych rozmiarach(do 1,2m) to polecam wszyskie mieszance rózy rugosa;"Pink Grootendorst" "Robusta" Ritausma" i wiele innych z tej grupy...a co najważniejsze są dostępne na polskim rynku ,no i jeszcze pięknie pachną :lol:
Izo,

a gdzie Ty takie odmiany dzikich roz kupujesz ??
Zazwyczaj jak chce kupic jakies sadzonki to maja albo canine albe rugose ale bez zadnych fanaberii typu "odmiana" ;-)

Czy moze jednak Iza wysiewa sama z nasionek ?

Pozdrawiam
Izabella66
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Pewnie ze mozesz wysiewac, jak lubisz czekac :wink:
Wyżej wymienione odmiany mozna nabyc wysyłkowo w szkółce "Rosarium"Pana A.Choduna.
Poszukam zdjęc niektórych z wyżej wymienionych odmian,ale jak wpiszesz nazwę w google to też znajdziesz fotki.
pozdrawiam Izabella
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pomóżcie-proszę:mam różaną rabatę w kształcie koła,chciałabym wsadzic w środek jakieś drzewko,ale nie mam koncepcji co by to mogło byc i czym kierowac się przy wyborze?
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Izabella66
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Trudno jest doradzac;powiem co widziałam u kogos:prawie na środku rabaty rózanej rosnie kielichowiec wonny(kwiaty w kolorze purpury),mi sie to podobało i chcę tak zrobic u siebie.Podgladanie cudzych ogrodów to chyba najlepsza inspiracja :wink:
pozdrawiam Izabella
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W sierpniu ub. roku dostałam bukiet róż gdy odchodziłam na emeryturę .Podobały mi się bardzo , więc gdy przekwitały wyniosłam na działkę , przyciełam , włożyłam do ukorzeniacza i prosto na rabatę . Jesienią nie było widać czy się przyjęły , ale dzisiaj zobaczyłam , że mają pąki i malutkie listki . Zrobiłam zdjęcie , może niezbyt wyraźne , ale coś widać . Proszę poradzić kiedy będę mogła je przesadzić na stałe miejsce . Obrazek Obrazek
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p

Post »

Ewo,

jakie radosne zdjecie :-) .

Ja bym poczekala do jesieni, teraz korzonki moga byc bardzo malutkie delikatne szkoda by bylo je naruszyc badz w ogole zniszczyc. Jezeli mozesz poczekaj do jesieni, niech przezyja caly cykl wegetacyjny, tam gdzie je wsadzilas.

Ja swoje roze, tez ukorzeniam jak Ty, tylko, ze wkladam je do doniczek, a te zadolowywuje- jest to lepsze do przesadzania pozniej w dowolne inne miejsce, nie narusza sie ich malenkich korzonkow.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ewkapaw pisze:W sierpniu ub. roku dostałam bukiet róż gdy odchodziłam na emeryturę .Podobały mi się bardzo , więc gdy przekwitały wyniosłam na działkę , przyciełam , włożyłam do ukorzeniacza i prosto na rabatę . Proszę poradzić kiedy będę mogła je przesadzić na stałe miejsce
Nie wcześniej niż za rok, optymalnie 2 lata.
Korzenie musza zdrewnieć , a teraz to tylko delikatne korzeniątka, którenie przeżyją ciężaru przyklejonej, przy wykopywaniu, ziemi.
Asia, mądrze prawi ! :P

Róże szlachetne są mocniejsze, bo zwykle szczepione na podkładkach.Sadzonkowane, własnokorzeniowe mogą być delikatniejsze i podatniejsze na choroby. Czy wiesz , jaką odmianę ukorzeniłaś Ewo?
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

Haniu i Asiu serdecznie dziękuję za odpowiedź .
Joasiu rada z doniczkami jest świetna , gdy się już przesadza to bryła korzeniowa trzyma się razem z ziemią mocno i jest możliwość przenieść wszystko razem .

Haniu nie mam pojęcia jakie to były róże :oops: , ale wklejam zdjęcie bukietu który dostałam .
Obrazek
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Waham się pomiędzy Ballade, a Flamingo, ale raczej stawiałabym na te ostatnią ze względy na niepełne wybarwienie płatków dolnych, co zdaża jej się przy słabym doświetleniu..
Wyżej, jest zdjęcie bardzo podobnej, mojej Flamingo. ( na allegro są od producenta za 3,99zł) :P
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

hanka55 pisze: Róże dzikie można rozmnażać także przez nasiona. W takim przypadku materiał siewny wymaga długiego okresu stratyfikacji, to jest przechowywania w niskiej temperaturze (0–4°C).
W zeszłym roku, pod koniec sierpnia zebrałam nasiona dzikiej róży, wrzuciłam je na dno szafy i... na śmierć o nich zapomniałam... :oops: Jaka jest szansa, że coś z nich wyrośnie? Czy mogę je jeszcze stratyfikować? Jeśli tak, to ile czasu wymaga taki proces? Czy w zamrażarce nie będzie zbyt zimno? Bardzo proszę o radę.
Kaśka33
100p
100p
Od: 1 lut 2008, o 12:37

Post »

Czy ktoś z Was słyszał coś na temat zmian w nazewnictwie róż.
W zeszłym roku próbowałam w pewnym dużym centrum ogrodniczym kupić odmianę "Monica", powiedziano mi, że ona nazywa się już inaczej. Niestety nie mogli znaleść nowej nazwy tej odmiany.

Wprowadzono mnie w błąd?
Zablokowany

Wróć do „Róże”