Szaleństwo ogrodowe Agusi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szaleństwo ogrodowe Agusi

Post »

Oj Aguś już masz szparagówkę zazdroszczę u mnie dopiero kwitnie. a z pieleniem to już tak jest, że wiosną to ręce załamywałam, że sobie nie poradzę z tym zielskiem, a teraz wszystko porosło, to tylko gdzieniegdzie jakiś przeoczony chwaścior się pokaże ;) Na liliowcach się niestety nie znam.
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Pierwszą szparagówkę siałam 18 kwietnia i rosła pod włókniną, drugą 10 maja, a trzecią na początku czerwca i wygląda to tak
Obrazek
co do liliowca to myślę, że może zasiał się w nim inny, bo część liści ma ciemniejszy odcień i są deko grubsze, no i pędy są grubsze, więc wychodzi że w jednej kępie rosną sobie dwa podobne gatunki, i dlatego są kwiaty o innych kolorach

Co do warzywnika to dzisiaj kilka nowych zdjęć, bób niedługo będę zrywać
Obrazek Obrazek Obrazek
szpinak nowozelandzki
Obrazek
pasternak
Obrazek
pekinka
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
a ten towarzysz cały czas plątał mi się między nogami
Obrazek
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

Wczoraj nie padało i nawet chwilami wychodziło słoneczko, i myślałam że dzisiaj wyjdę na ogród, niestety, w nocy strasznie lało, i z rana też :? , teraz nawet wygląda słońce, ale na ogrodzie jest takie błoto, i nie da się robić ;:14 . Tylko wsadzę nowe zdobycze :tan Byłam wczoraj u mamy i znowu przywiozłam pełne reklamówki
Porzeczka czerwona co wyrosła im w jeżynach, chcieli wyrzucić - szkoda mi było bo mam tylko jedną więc wzięłam, i wierzbę, teraz mam już na nią miejsce
Obrazek
pysznogłówka i trojeść
Obrazek Obrazek
milin amerykański i rozchodnik okazały o czerwonawych liściach
Obrazek Obrazek
serduszka i wrotycz
Obrazek Obrazek
i sadzonki hortensji bukietowej ;:1 ;:33
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

Zakwitła mi malwa, miała być podwójna, jest pojedyńcza, za to ma piękny ciemny kolor
Obrazek
trochę widać boćka, zdjęcie robiłam z drogi, za to nie widać małych, są dwa ;:138 ;:138
Obrazek
Pomoże mi ktoś, jak nazywa się ta roślinka, pięknie kwitnie i ładnie się rozrosła, dostałam ją od znajomej, ale nie mogę sobie przypomnieć nazwy, muszę sobie zacząć zapisywać ;:108
Obrazek
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Agusia :wit masz naprawdę bardzo ładne roślinki,nie wiem tylko jak Ty robisz że nie masz,ani jednego chwasta.Naprawdę wszystko wkomponowane super.Działeczka warzywna bardzo ładna,ogórki olbrzymy.Bardzo mi się podoba. ;:138 Pozdrawiam ;:79
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

Dziękuje Gosia ;:196 ale chwaściki są, oj są :? ;:108 zwłaszcza teraz podczas deszczów, kiedy nie można wejść aby wypielić, bo do haczki wszystko się klei, chodzę i tylko wyrywam te największe, aby w oczy nie kuły ;:223
Ogórki powinnam zerwać, ale zrobię jutro, bo brak mi na małosolne, a moi lubią takie mocno wyrośnięte, jutro powinny być ok. Przez te ciągłe deszcze zaczęłam się obawiać zarazy, niektóre zaczęły trochę żółknąć, ale i tak nie opryszczę w deszcz ;:223
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agusia dziewuchy masz cudniutkie-rusałeczki ogrodowe
a i ciachem sie uraczyłam zazdroszcze ci milinu :?
już robisz przetwory :shock: a jaką zalewę do szparagówki?ja nigdy nie robiłam ;:224 tylko mroziłam
warzywniaczek na ;:77 medal
a zwierzaczków też sporo :tan i ładnusie
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

Witam Patkaza i dziękuje, w imieniu swoim, rusałeczek i zwierzaczków ;:108 ;:196 :heja mam nadzieję że ciacho smakowało ;:224
Szparagówkę wrzucam najpierw do wrzątku na 5-6 minut, układam w słojach jak przestygną, i zalewam gorącą:
1 litr wody, 1 łyżka soli kamiennej i 1 łyżeczka (niepełna) kwasku cytrynowego
pasteryzuje słoje pół litrowe 30 minut, a litrowe 40 minut

W końcu rozebrali rusztowania pod balkonem, jak to chłopy -nie zwracają uwagi że przykrycia na skalniaku się possuwały i nawrzucali mi gruzu w rojniki, jak je oczyścić??? :?
Odkurzyłam :heja Wzięłam odkurzacz, i najnormalniej w świecie odkurzałam dzisiaj rojniki :;230 . Dodam że miałam do odkurzania skalniak który ciągnie się przez prawie całą długość domu, ok. 10 metrów, w jednych miejscach było więcej, w innych trochę mniej
Tak wyglądały przed robotą
Obrazek Obrazek
a tak po odkurzaniu
Obrazek Obrazek
Dobrze że mieszkam spory kawał od ulicy, bo co niektórzy pomyśleli by że baba zwariowała, lata z odkurzaczem po ogrodzie :;230
Za to kocham pokrzywki, rozrosły się wspaniale
Obrazek Obrazek
rozwinął się kolejny liliowiec
Obrazek
i żeby nie było że oszukuję, to kępa która ma kwiaty w dwóch kolorach
Obrazek
i na koniec zapraszam chętnych na kolację, dzisiaj nadziewane patisony
Obrazek
iwonas85
200p
200p

Post »

Z odkurzaczem na dwór to ja wychodzę tylko do samochodu ) a Ty na skalniak :) :;230
Ale masz ładne te pokrzywki, ja mam 2 malutkie, ale już mam zapisany siew pokrzywek do kupienia :)
a czym nadziewałaś te patisony? ja fasolkę zawsze mroziłam, w tym roku chyba zapasteryzuje wg Twojego przepisu.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakie masz piękne koleusy,czy to z własnego siewu?
Gospodyni całą parą, jak robisz fasolkę w słoikach?
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

właśnie myślę o zrobieniu skalniaka-pokazałabyś go w całości? albo w kilku kawałkach?!
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

Pokrzywki w tym roku kupiłam, sadzonki na ryneczku, bo moje nie przezimowały :? , nigdy nie kupowałam siewu ;:224

Małgosiu - przepis na szparagówkę podawałam wczoraj, w poście gdzie opisywałam odkurzanie rojników ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
iwonas85
200p
200p

Post »

ja ostatni w centrum ogrodniczym widziałam siewy. I to kilku firm mieszanki były ;)
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

Skalniaczki mam dwa, jeden właśnie pod domem, wąski a długi, i raczej tam same rojniki, troszkę drobnej, niziutkiej macierzanki (chyba- nie jestem pewna dokładnej nazwy)
Znalazłam zdjęcie sprzed dwóch tygodni, dlatego są jeszcze rusztowania, trochę widać
Obrazek
Brzeg ułożyłam z kamienia, a w środek nasypałam ziemi z pola, na wierzch też trochę kamieni, ale pojedyńcze, posadziłam roślinki, ale ponieważ jest tam dość sucho, nawet w czasie deszczów, ponieważ balkon zasłania, najlepiej czują sie tam rojniki, inne roślinki nie wytrzymują ;:14
na środku mam okrągły skalniak, założony przez teściową, tylko przeze mnie trochę zmienione roślinki, ale i tak już wymaga remontu, nasadzenia za bardzo się rozrosły
Obrazek
niezabardzo wyraźne zdjęcie, robione jakiś czas temu, może jutro uda mi się lepiej obfocić ;:224

Iwona - nigdy nie zwracałam uwagi na siew pokrzywek, a dzisiaj nawet byłam i kupiłam tylko siew orlików, chciałam jeszcze malwy, ale nie było :? ;:223
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

Iwona - a patisony nadziwam mięsem mielonym, przyprawiam solą, pieprzem, trochę przecieru pomidorowego no i jajko, czasami dodaję ryż ugotowany lub makaron, patison wydrążyć, skórka musi być bardzo miękka, ale naprawdę młodziutka, jeśli nie- to obieram ze skórki, to ważne, bo nawet lekko twardawa skórka po upieczeniu robi się twarda, i przy jedzeniu trzeba ją wybierać. Po nadzianiu piekę 30-40 minut w 180 stopniach ;:108 ;:137
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”