Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych
Asiu Topsin - to przeciw szarej pleśni lub zgniliżnie twardzikowej. Ale oprysk przeciw zarazie jest zapobiegawczo przeciw szarej pleśni tez skuteczny, więc Topsin jest zbyteczny. Miedzian zapobiegawczo przeciw chorobom bakteryjnym. Ogórki po deszczu tez radzę opryskać mieszaniną Ridomilu i Miedzianu. Przypominam, że dobrze jest mieć pod ręką mocznik i dodawać do oprysków z fungicydami w ilości 0,5 %. Mocznik powoduje zwiększenie przepuszczalności kotykuli / wierzchnia warstwa komórek rośliny/ dla fungicydu.

- leniawka
- 500p

- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
w zeszły poniedziałek, przed deszczami, zdążyliśmy opryskać pomidory Amistarem, przy okazji oprysk dostały ogórki i papryki- tak z rozpędu mój M podziałał - teraz ciągle leje i jest zimno, ale od wtorku ma być lepiej więc zastanawiam się czym po tych deszczach i chłodach potraktować warzywka - proszę o sugestie i z góry dziękuję
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz!
Co miałeś na myśli pisząc o zagrożeniach upraw pomidorów pod folią?
Wyjaśnij ,proszę!
Co miałeś na myśli pisząc o zagrożeniach upraw pomidorów pod folią?
Wyjaśnij ,proszę!
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja wczoraj prysnęłam te kilka sztuk co mam w gruncie Dithane ale on ma działanie tylko kontaktowe i zastanawiam się czy jak przestanie padać to popryskać je jeszcze Ridomil'em? Niestety nie udało mi się kupić Acrobate 
- Agulka11

- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Chudziak - ja byłam w Obi i Castoramie dzisiaj - nie ma dosłownie nic... Dostałam jedynie Mildex w dużym opakowaniu.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Maraga Ni mniej ni więcej miałem na myśli to, że naiwnością jest sądzić , że pod folią to pomidorom nic nie grozi. Widziałem już na własne oczy cały tunel , co do jednej sztuki ,porażone przez zarazę łodygi pomidora /Phytophtora nicotianae/,gdy tymczasem obok tunelu, w gruncie stały zupełnie zdrowe pomidory. Obecna, sprzyjająca zarazie ziemniaczanej i innym chorobom pogoda, to nie tylko zmartwienie dla hodowców pomidorów gruntowych. Zwolenników upraw eko pod folią może też spotkać przykra niespodzianka tym większa, im bardziej będą wierzyć w to, że wystarczy, że pomidor ma suche liście.

Dobry. Natychmiast po ustaniu deszczu opryskać.Agulka11 pisze:Dostałam jedynie Mildex w dużym opakowaniu.
Curzate lub mieszaniną Ridomilu, Acrobatu lub Mildex'u z dowolnym preparatem miedziowym.leniawka pisze:czym po tych deszczach i chłodach potraktować warzywka
Pozdrawiam
- Agulka11

forumowicz - dzięki za info. Robię mieszaninę i jadę na działkę. U mnie zaczyna się rozpogadzać 
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Rybka

- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Ile musi minac czasu po oprysku do deszczu, zeby oprysk zadzialal? Musze prysnac topsinem truskawki, bo mi wchodzi szara plesn, a caly czas leje 
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Agulka 11
Jedna ważna uwaga Jeżeli najpierw rozrobisz np w 1l Miedzian a osobno tez np w 1l inny środek a następnie zmieszasz oba środki to w rezultacie każdy ze środków będzie miał stężenie o połowę mniejsze niż zalecane. Weź to pod uwagę.
Pozdrawiam
Jedna ważna uwaga Jeżeli najpierw rozrobisz np w 1l Miedzian a osobno tez np w 1l inny środek a następnie zmieszasz oba środki to w rezultacie każdy ze środków będzie miał stężenie o połowę mniejsze niż zalecane. Weź to pod uwagę.
Pozdrawiam
Rybka
Na truskawki stosuje sie przeciw szarej pleśni Euparen. Topsinu nie powinno się stosować na truskawki bo zmieniają smak.
Pozdrawiam
Na truskawki stosuje sie przeciw szarej pleśni Euparen. Topsinu nie powinno się stosować na truskawki bo zmieniają smak.
Pozdrawiam
- Agulka11

Mój M. właśnie miesza - wziął dobre proporcje 
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Rybka

- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Ale ja mam tylko Topsin
Tutaj wogole nie kupie zadnych srodkow. Musze prysnac, bo duzo truskawek plesnieje przy tej pogodzie, tylko sie zastanawiam ile musi uplynac czasu od oprysku zanim znowu bedzie padac.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Agulka11
Jak takie z opakowania- to złe. Jeżeli mieszamy 1:1 to należy dać podwójną dawke każdego ze środków.

Jak takie z opakowania- to złe. Jeżeli mieszamy 1:1 to należy dać podwójną dawke każdego ze środków.
Ja jestem zwolennikiem upraw ekologicznych
bo mi takie warzywa i owoce po prostu lepiej smakują. Ja ryzykuję słabszymi plonami albo ich brakiem, inni... któż to wie... wolę na sobie nie eksperymentować. Roundap do niedawna był np. biodegradalny, a do czego poza odchwaszczaniem jest używany w rolnictwie przemilczę.
Kasia