Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy.

Post »

... może nie doceniane, ale wydaje się że coraz bardziej wzrasta zainteresowanie tymi ładnymi zarówno z wyglądu jak i podczas kwitnienia roślinami, naprawdę są bardzo wdzięczne w oglądaniu i mało kłopotliwe w pielęgnacji. Za minimum opieki - od czasu do czasu troszkę wody - rozrastają się zagospodarowując przeznaczona dla nich przestrzeń na skalniaku. W Radomiu na targowisku jest jeden sprzedawca, który oferuje różne odmiany rojników, zawsze koło jego stanowiska jest sporo kupujących.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Naprawdę ładny masz skalniaczek ;:63
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Mieczysławie, Twój skalniak jest jak marzenie (moje marzenie!). Strasznie kocham się w roślinach skalnych, w rojnikach i rozchodnikach szczególnie. Do niedawna miałam różne odmiany rojników, jednak ciągły brak czasu na zbudowanie skalniaka z prawdziwego zdarzenie spowodowało, że musiałam skalne przetrzymywać w doniczkach. Ostatnie, mroźne/śnieżne zimy zabrały mi większość skalnych roślin, zostały nieliczne. Nie wiem kiedy uda mi się odbudować kolekcję i wreszcie wziąć się za ten skalniak. Mam świetne miejsce, "ogród-patelnię"- tylko czasu brak :)

Super masz skalniak- pokazuj go częściej :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Paula1984
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Skalniak MISTRZOSTWO :!: :!: :!:
Sama marzę o takim skalniaczku z rojników - może kiedyś sobie taki zacznę przygotowywać. I już wiem skąd będę czerpać pomysły i podglądać jakie rośliny powinny się w nim znaleźć :roll:
Tak z ciekawości - myślę, że takie rośliny raczej nie są kłopotliwe w hodowli? Rojniki są raczej popularne, w wielu ogródkach można spotkać i chyba nie mają wielkich wymagań?
Pozdrawiam, .Paula. ;:3

Zobacz moje kaktusy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula1984 - na skalniaku mam: rojniki, rozchodniki, macierzanki, to naprawdę bardzo mało wymagające roślinki. W tym roku będę stopniowo ograniczał rozrost rozchodników (są zbyt ekspansywne, zagłuszają inne rośliny), na rzecz rojników. Rojniki nadają skalniakowi bardziej "egzotyczny" wygląd i są naprawdę bardzo mało wymagające. Zaspokajają się małymi dawkami wody od czasu do czasu i nawet bardzo ubogą glebą (taką jak ja mam na działce, VI klasa = nieużytki :( ), a kwitną naprawdę bardzo ładnie. Z macierzankami jest jeden kłopot (ma ich kilka odmian), w mroźne zimy nawet okryte przemarzają, ale mają ta zaletę, że odradzają się nawet z najmniejszej części, która nie przemarzła. Zima 2010/2011 była bardzo nieprzychylna dla macierzanek. Pokażę fotki w następnej wypowiedzi.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Macierzanki mają jeszcze jedną zaletę - piękny zapach.
Mieczysławie, może jakaś opuncja na skalniak?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

... o tak, faktycznie macierzanki bardzo pięknie, intensywnie pachną o tym zapomniałem napisać :oops: . szczególnie gdy się potrze ręką o ich łodyżki.
Sebastian, gdyby moja działka była przy domu, to na pewno bym coś myślał, mieszkam w bloku, niestety to jest działka pracownicza w ROD na Wincentowie. Zapewne słyszałeś o tym ogrodzie, już w tym roku spalili aż pięć altanek - ostatnią mojemu Sąsiadowi (ok 50 m od mojej) tydzień temu w sobotę. Żona tego Sąsiada zwróciła jednemu z nich uwagę dlaczego wchodzi przez ogrodzenie na działkę obok, bardzo jej ubliżali. Nawet dzisiaj byłem na przesłuchaniu jako świadek na policji. Czterech zamaskowanych z szalikami na twarzach i kapturach na głowach małolatów 15 -16 letnich - wyglądali na kibiców - szukało zaczepki, policja pomimo zgłoszenia nie przyjechała. Ja odszedłem z działki o 17.10, a o 18 z minutami już miałem telefon, że spalona jest altanka Sąsiada (nawet początkowo myślałem że moją). To byli bardzo agresywni gówniarze, rzucali kamieniami i butelkami. W ubiegłą niedzielę powtórnie przyjechali, żeby spalić następne (prawdopodobnie moją i drugiego Sąsiada z którym ich przegoniliśmy), ale wystraszyli się policji, która przyjechała spisać protokół - altanka była ubezpieczona.
Mieczysław
Awatar użytkownika
phoebs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2008, o 01:20

Post »

:twisted: :evil: aż mi się coś ciśnie na usta ;:161
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bebos pisze: /.... / Masz gasterie? Nie pokazywałeś ich dotąd - czy je przeoczyłam? / .... /
Fotek gasterii jeszcze nie wklejałem w tym wątku. Mam jak na razie trzy roślinki, a poszukuję tylko takich miniaturowych, które bardzo powoli rosną i dorastają do niewielkich rozmiarów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że nazwy tych roślinek są prawidłowe.
Chcę zdobyć = zakupić jeszcze kilka sadzonek gasterii, ale tylko takich, które dorastają do niewielkich rozmiarów - miniaturek. Podobają mi się ich kształty, kolor oraz różnorodność kształtów. Kwiatów jeszcze moje nie miały, ale w watkach na Forum widziałem - są ładne.
Mieczysław
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

Mieczysławie ta środkowa to bicolor v.liliputana :wink:

Małe są glomerata, glauca, baylissiana, ellaphiae, ale na prawdę nie wiem czym się przejmujesz rozmiarem :lol: rosną one na tyle wolno, że kilka ładnych lat zajmie zanim posadzisz je w doniczki np. 8cm, ja u siebie mam większość w 7cm i nie zamierzam ich przesadzać przez najbliższe kilka lat :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztof, dziękuję za podanie poprawnej nazwy, za moment zmienię podpis na fotce.
Mieczysław
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale masz piękną G. armstrongii! Ja swoje kupiłam jako kilkumiesięczne sieweczki i od 1,5 roku u mnie ledwie żyją - jedna tej wiosny się trochę ożywiła, ma już 5 listków - ale daleko im do grubości tej Twojej :(
G. 'Little Warty' - moja ulubienica - może mamy ją z tego samego źródła (P.N.)? - moja była też taka zbita jak Twoja i zimą myślałam, że mi się wyciągnęła, jednak teraz też rosną jej długie liście - patrzyłam w necie - rzeczywiście większość starszych ma je długie jak u np. G. carinata
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Mieczysławie - długo ukrywałeś swoje gasterie. :wink:
Ładne. Też je lubię. Jednak jako że nie można mieć wszystkiego jakiś czas temu pozbyłem się swoich. I teraz mi szkoda... :?
Twoje mają dobry pokrój i kolory - widać, że im u Ciebie dobrze. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztof - dziękuję za podpowiedź jakie gasterie są z tych, którymi jestem zainteresowany.
Beato - tak, G. 'Little Warty' nabyłem z tego źródła.
Henryku - gasterie bardzo mi się podobają, szczególnie jak pisałem wyżej te miniaturowe, a to ze względu na notoryczne ograniczone możliwości "metrażowe". Mam zamiar kilka sztuk nabyć, żeby moim haworsjom było weselej :wink: . Z drugiej strony, gasterie bardziej kolorowo kwitną, będzie weselej i kolorowo na regaliku.
Mieczysław
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Mieczysławie sliczniutkie te gasterie.
Co Ty jeszcze ukrywasz :D pochwal się ;:109