Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy.
... może nie doceniane, ale wydaje się że coraz bardziej wzrasta zainteresowanie tymi ładnymi zarówno z wyglądu jak i podczas kwitnienia roślinami, naprawdę są bardzo wdzięczne w oglądaniu i mało kłopotliwe w pielęgnacji. Za minimum opieki - od czasu do czasu troszkę wody - rozrastają się zagospodarowując przeznaczona dla nich przestrzeń na skalniaku. W Radomiu na targowisku jest jeden sprzedawca, który oferuje różne odmiany rojników, zawsze koło jego stanowiska jest sporo kupujących.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Naprawdę ładny masz skalniaczek 

- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Mieczysławie, Twój skalniak jest jak marzenie (moje marzenie!). Strasznie kocham się w roślinach skalnych, w rojnikach i rozchodnikach szczególnie. Do niedawna miałam różne odmiany rojników, jednak ciągły brak czasu na zbudowanie skalniaka z prawdziwego zdarzenie spowodowało, że musiałam skalne przetrzymywać w doniczkach. Ostatnie, mroźne/śnieżne zimy zabrały mi większość skalnych roślin, zostały nieliczne. Nie wiem kiedy uda mi się odbudować kolekcję i wreszcie wziąć się za ten skalniak. Mam świetne miejsce, "ogród-patelnię"- tylko czasu brak 
Super masz skalniak- pokazuj go częściej

Super masz skalniak- pokazuj go częściej

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Skalniak MISTRZOSTWO
Sama marzę o takim skalniaczku z rojników - może kiedyś sobie taki zacznę przygotowywać. I już wiem skąd będę czerpać pomysły i podglądać jakie rośliny powinny się w nim znaleźć
Tak z ciekawości - myślę, że takie rośliny raczej nie są kłopotliwe w hodowli? Rojniki są raczej popularne, w wielu ogródkach można spotkać i chyba nie mają wielkich wymagań?

Sama marzę o takim skalniaczku z rojników - może kiedyś sobie taki zacznę przygotowywać. I już wiem skąd będę czerpać pomysły i podglądać jakie rośliny powinny się w nim znaleźć

Tak z ciekawości - myślę, że takie rośliny raczej nie są kłopotliwe w hodowli? Rojniki są raczej popularne, w wielu ogródkach można spotkać i chyba nie mają wielkich wymagań?
- Akwelan_2009
Paula1984 - na skalniaku mam: rojniki, rozchodniki, macierzanki, to naprawdę bardzo mało wymagające roślinki. W tym roku będę stopniowo ograniczał rozrost rozchodników (są zbyt ekspansywne, zagłuszają inne rośliny), na rzecz rojników. Rojniki nadają skalniakowi bardziej "egzotyczny" wygląd i są naprawdę bardzo mało wymagające. Zaspokajają się małymi dawkami wody od czasu do czasu i nawet bardzo ubogą glebą (taką jak ja mam na działce, VI klasa = nieużytki
), a kwitną naprawdę bardzo ładnie. Z macierzankami jest jeden kłopot (ma ich kilka odmian), w mroźne zimy nawet okryte przemarzają, ale mają ta zaletę, że odradzają się nawet z najmniejszej części, która nie przemarzła. Zima 2010/2011 była bardzo nieprzychylna dla macierzanek. Pokażę fotki w następnej wypowiedzi.

Mieczysław
Mieczysław
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Macierzanki mają jeszcze jedną zaletę - piękny zapach.
Mieczysławie, może jakaś opuncja na skalniak?
Mieczysławie, może jakaś opuncja na skalniak?
- Akwelan_2009
... o tak, faktycznie macierzanki bardzo pięknie, intensywnie pachną o tym zapomniałem napisać
. szczególnie gdy się potrze ręką o ich łodyżki.
Sebastian, gdyby moja działka była przy domu, to na pewno bym coś myślał, mieszkam w bloku, niestety to jest działka pracownicza w ROD na Wincentowie. Zapewne słyszałeś o tym ogrodzie, już w tym roku spalili aż pięć altanek - ostatnią mojemu Sąsiadowi (ok 50 m od mojej) tydzień temu w sobotę. Żona tego Sąsiada zwróciła jednemu z nich uwagę dlaczego wchodzi przez ogrodzenie na działkę obok, bardzo jej ubliżali. Nawet dzisiaj byłem na przesłuchaniu jako świadek na policji. Czterech zamaskowanych z szalikami na twarzach i kapturach na głowach małolatów 15 -16 letnich - wyglądali na kibiców - szukało zaczepki, policja pomimo zgłoszenia nie przyjechała. Ja odszedłem z działki o 17.10, a o 18 z minutami już miałem telefon, że spalona jest altanka Sąsiada (nawet początkowo myślałem że moją). To byli bardzo agresywni gówniarze, rzucali kamieniami i butelkami. W ubiegłą niedzielę powtórnie przyjechali, żeby spalić następne (prawdopodobnie moją i drugiego Sąsiada z którym ich przegoniliśmy), ale wystraszyli się policji, która przyjechała spisać protokół - altanka była ubezpieczona.

Sebastian, gdyby moja działka była przy domu, to na pewno bym coś myślał, mieszkam w bloku, niestety to jest działka pracownicza w ROD na Wincentowie. Zapewne słyszałeś o tym ogrodzie, już w tym roku spalili aż pięć altanek - ostatnią mojemu Sąsiadowi (ok 50 m od mojej) tydzień temu w sobotę. Żona tego Sąsiada zwróciła jednemu z nich uwagę dlaczego wchodzi przez ogrodzenie na działkę obok, bardzo jej ubliżali. Nawet dzisiaj byłem na przesłuchaniu jako świadek na policji. Czterech zamaskowanych z szalikami na twarzach i kapturach na głowach małolatów 15 -16 letnich - wyglądali na kibiców - szukało zaczepki, policja pomimo zgłoszenia nie przyjechała. Ja odszedłem z działki o 17.10, a o 18 z minutami już miałem telefon, że spalona jest altanka Sąsiada (nawet początkowo myślałem że moją). To byli bardzo agresywni gówniarze, rzucali kamieniami i butelkami. W ubiegłą niedzielę powtórnie przyjechali, żeby spalić następne (prawdopodobnie moją i drugiego Sąsiada z którym ich przegoniliśmy), ale wystraszyli się policji, która przyjechała spisać protokół - altanka była ubezpieczona.
Mieczysław
Mieczysław
- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20

najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- Akwelan_2009
Fotek gasterii jeszcze nie wklejałem w tym wątku. Mam jak na razie trzy roślinki, a poszukuję tylko takich miniaturowych, które bardzo powoli rosną i dorastają do niewielkich rozmiarów:bebos pisze: /.... / Masz gasterie? Nie pokazywałeś ich dotąd - czy je przeoczyłam? / .... /

Mam nadzieję, że nazwy tych roślinek są prawidłowe.
Chcę zdobyć = zakupić jeszcze kilka sadzonek gasterii, ale tylko takich, które dorastają do niewielkich rozmiarów - miniaturek. Podobają mi się ich kształty, kolor oraz różnorodność kształtów. Kwiatów jeszcze moje nie miały, ale w watkach na Forum widziałem - są ładne.
Mieczysław
Mieczysław
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Mieczysławie ta środkowa to bicolor v.liliputana
Małe są glomerata, glauca, baylissiana, ellaphiae, ale na prawdę nie wiem czym się przejmujesz rozmiarem
rosną one na tyle wolno, że kilka ładnych lat zajmie zanim posadzisz je w doniczki np. 8cm, ja u siebie mam większość w 7cm i nie zamierzam ich przesadzać przez najbliższe kilka lat 

Małe są glomerata, glauca, baylissiana, ellaphiae, ale na prawdę nie wiem czym się przejmujesz rozmiarem

Pozdrawiam Krzysiek
- Akwelan_2009
Krzysztof, dziękuję za podanie poprawnej nazwy, za moment zmienię podpis na fotce.
Mieczysław
Mieczysław
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale masz piękną G. armstrongii! Ja swoje kupiłam jako kilkumiesięczne sieweczki i od 1,5 roku u mnie ledwie żyją - jedna tej wiosny się trochę ożywiła, ma już 5 listków - ale daleko im do grubości tej Twojej
G. 'Little Warty' - moja ulubienica - może mamy ją z tego samego źródła (P.N.)? - moja była też taka zbita jak Twoja i zimą myślałam, że mi się wyciągnęła, jednak teraz też rosną jej długie liście - patrzyłam w necie - rzeczywiście większość starszych ma je długie jak u np. G. carinata

G. 'Little Warty' - moja ulubienica - może mamy ją z tego samego źródła (P.N.)? - moja była też taka zbita jak Twoja i zimą myślałam, że mi się wyciągnęła, jednak teraz też rosną jej długie liście - patrzyłam w necie - rzeczywiście większość starszych ma je długie jak u np. G. carinata
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Mieczysławie - długo ukrywałeś swoje gasterie.
Ładne. Też je lubię. Jednak jako że nie można mieć wszystkiego jakiś czas temu pozbyłem się swoich. I teraz mi szkoda...
Twoje mają dobry pokrój i kolory - widać, że im u Ciebie dobrze.

Ładne. Też je lubię. Jednak jako że nie można mieć wszystkiego jakiś czas temu pozbyłem się swoich. I teraz mi szkoda...

Twoje mają dobry pokrój i kolory - widać, że im u Ciebie dobrze.

- Akwelan_2009
Krzysztof - dziękuję za podpowiedź jakie gasterie są z tych, którymi jestem zainteresowany.
Beato - tak, G. 'Little Warty' nabyłem z tego źródła.
Henryku - gasterie bardzo mi się podobają, szczególnie jak pisałem wyżej te miniaturowe, a to ze względu na notoryczne ograniczone możliwości "metrażowe". Mam zamiar kilka sztuk nabyć, żeby moim haworsjom było weselej
. Z drugiej strony, gasterie bardziej kolorowo kwitną, będzie weselej i kolorowo na regaliku.
Beato - tak, G. 'Little Warty' nabyłem z tego źródła.
Henryku - gasterie bardzo mi się podobają, szczególnie jak pisałem wyżej te miniaturowe, a to ze względu na notoryczne ograniczone możliwości "metrażowe". Mam zamiar kilka sztuk nabyć, żeby moim haworsjom było weselej

Mieczysław
Mieczysław
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Mieczysławie sliczniutkie te gasterie.
Co Ty jeszcze ukrywasz
pochwal się