Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c
A jeśli poszło by to do podlewania? Chociaż szybciej dolistnie działa prawda? Ale jeśli jestem teraz między jednym a drugim pryskaniem pomidorków wapnem, to czy mogę w międzyczasie prysnąć czymś innym, czy lepiej poczekać? Chodzi mi o wchłanianie magnezu, bo kiepsko widzę te krzaczki .Mają coraz większy niedobór
. Jeśli piszę głupoty, to przepraszam .

Nie piszesz głupot. Napisałaś pytanie a nie odpowiedź. Głupoty mogą być jedynie w odpowiedzi/ekspertyzie. Nie da się głupot wcisnąć w pytanie.MENA515 pisze: Jeśli piszę głupoty, to przepraszam .
Pozdr:)
Nie przeszkadza oprysk magnezem pomiędzy opryskami wapniem. Magnez jest bardzo szybko wchłaniany w liście. W ciągu zaledwie 3 godzin. Liście juz z niedoborem magnezu nie zzielenieją i mogą wyglądać coraz gorzej > Natomiast nowe liście powinny już być zielone. W starszych lisciach komórki zostały utworzone bez chlorofilu i nic go już tam nie umieści.

- MENA515
- 500p
No,to jutro pryskam
. Dzięki
Co ja bym bez was zrobiła.... Chyba sałatkę z zielonych pomidorów.

Obawiam się, że nie popryskasz ani jutro, ani pojutrze, ani poza pojutrze. Zapowiada się duży deszcz.
Bez Mendelejewa się chyba nie obejdzie.

Bez Mendelejewa się chyba nie obejdzie.

- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Dąbek, trochę za wcześnie na podlanie siarczanem potasu, (jeśli już, to w takiej fazie bardziej odpowiednia była saletra potasowa), dlatego zwinęły dolne liście. Na pewno coś tam dałeś przed sadzeniem, a Twoje pomidory nie mają jeszcze zwiększonego zapotrzebowania na ten składnik. Potas z ziemi wymywa się powoli, a oprócz tego nie ma takiej potrzeby. Dołóż pozostałe składniki, to owoce zaczną rosnąć. Najłatwiej coś wieloskładnikowego. Prawdziwie ekologiczna uprawa jest trudna (odpada obornik). Może zimą uda się wspólnymi siłami przygotować jakiś program nawożenia ekologicznego do pomidorów.
Pozdrawiam, kozula
Pozdrawiam, kozula
- Jo20
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 gru 2010, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kochani dawno nie byłam na forum i nadrabiam zaległości
już w zeszłym roku byłam pod wrażeniem wielkim
odmiany megagroniastego od KOZULI ale jak oglądam w tym roku u was to szok
sama mam go w tunelu i czekam aby go spróbować ale ogłaszam MEGA
MISS POMIDORÓW 
już w zeszłym roku byłam pod wrażeniem wielkim

sama mam go w tunelu i czekam aby go spróbować ale ogłaszam MEGA

Pozdrawiam Aśka
http://www.poomoc.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.poomoc.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
forumowicz pisze:Nie przeszkadza oprysk magnezem pomiędzy opryskami wapniem. Magnez jest bardzo szybko wchłaniany w liście. W ciągu zaledwie 3 godzin.![]()
forumowicz to w końcu jak jest z tymi naprzemiennymi opryskami . Jak wiadomo większość z nas pryska "wapniem" w postaci saletry wapniowej a "magnezem" w postaci siarczanu magnezu i tu jestem w kropce bo to Ty pisałeś że połaczenie saletry wapniowej i siarczanu magnezu daje gips czyli CaSO4( to akurat jest prawdą) i jak w konteksie reakci chemicznych podchodzic do naprzemiennego oprysku "wapniem " i ' "magnezem ' . Dopytuje się bo sama mam na liściach i owocach niedobory tych pierwiastków i nie chciałabym zagipsować swoich pomidorów.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Fajnie by było stworzyć taki programkozula pisze:Dąbek, trochę za wcześnie na podlanie siarczanem potasu, (jeśli już, to w takiej fazie bardziej odpowiednia była saletra potasowa), dlatego zwinęły dolne liście. Na pewno coś tam dałeś przed sadzeniem, a Twoje pomidory nie mają jeszcze zwiększonego zapotrzebowania na ten składnik. Potas z ziemi wymywa się powoli, a oprócz tego nie ma takiej potrzeby. Dołóż pozostałe składniki, to owoce zaczną rosnąć. Najłatwiej coś wieloskładnikowego. Prawdziwie ekologiczna uprawa jest trudna (odpada obornik). Może zimą uda się wspólnymi siłami przygotować jakiś program nawożenia ekologicznego do pomidorów.
Pozdrawiam, kozula

Asia
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie-to mój pierwszy post w tym sezonie.
Potrzebuję rady kogoś mądrego w kwestii dziwadeł. Otóż z nasion ubiegłorocznego 93. Razzle Dazzle x Anna Russian (tak wynika z moich opisów, ale ręki nie dam sobie uciąć, że to ten - z pewnością jednak pochodzi to od Kozuli) wyrósł mi piękny krzak - grube liście, grube łodygi, wielkie kwiaty jak bawole serce i... mega-grona ok 100 kwiatków w gronie. Krzak poszedł sobie cichcem na 2 pędy i takich gron ma już 6, na pierwszym zawiązał kilka owoców na razie wielkości ziarnka grochu do czereśni. Rozum nakazuje zredukować grona, ale z drugiej strony ciekawi mnie co z tego wyniknie. Co o tym myślicie?

Potrzebuję rady kogoś mądrego w kwestii dziwadeł. Otóż z nasion ubiegłorocznego 93. Razzle Dazzle x Anna Russian (tak wynika z moich opisów, ale ręki nie dam sobie uciąć, że to ten - z pewnością jednak pochodzi to od Kozuli) wyrósł mi piękny krzak - grube liście, grube łodygi, wielkie kwiaty jak bawole serce i... mega-grona ok 100 kwiatków w gronie. Krzak poszedł sobie cichcem na 2 pędy i takich gron ma już 6, na pierwszym zawiązał kilka owoców na razie wielkości ziarnka grochu do czereśni. Rozum nakazuje zredukować grona, ale z drugiej strony ciekawi mnie co z tego wyniknie. Co o tym myślicie?

Dorota
- MENA515
- 500p
A megagroniastego miałaś? Może to onDorcinda pisze:. mega-grona ok 100 kwiatków w gronie. Krzak poszedł sobie cichcem na 2 pędy i takich gron ma już 6, na pierwszym zawiązał kilka owoców na razie wielkości ziarnka grochu do czereśni.

-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam megagroniaste, to całkiem co innego. Inne kwiaty, inny kształt owoców...
Dorota
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Daj fotki, pewnie Kozula jest ciekawa co wykobinowala 

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Napisałem wyrażnie :chudziak pisze:forumowicz to w końcu jak jest z tymi naprzemiennymi opryskami
W czym więc problem ? Pytam dlatego, że nie sądzę byś opryskiwała pomidory saletrą i siarczanem w tempie szybszym niż jeden oprysk na 3 godziny. W razie jakichkolwiek wątpliwości masz jeszcze wybór miedzy siarczanem magnezu a azotanem magnezu.forumowicz pisze: Magnez jest bardzo szybko wchłaniany w liście. W ciągu zaledwie 3 godzin.
Pozdrawiam