trawa słabo rośnie miejscami
trawa słabo rośnie miejscami
Witam i pozdrawiam serdecznie wszystkich. Chciałem prosić o wskazówki a mianowicie trawę posiałem 18 maja miejscami rośnie super a miejscami jest taka drobna i delikatna nie rośnie stoi w miejscu. Dodam że podlewam ją codziennie chyba że pada deszcz,trawę przycinałem już raz na najwyższym ustawieniu noża .Przy sianiu dodałem specjalny nawóz do siewu który wymieszałem z ziarnami i posiałem siewnikiem. Nie wiem czy to wina gleby czy inna przyczyna .Proszę o wskazówki a może dosiać? 

- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: trawa słabo rośnie miejscami
Nic Ci tam nie urośnie. Zrobiłeś klepisko zbite tym podlewaniem ciągłym. Wzrusz glebę w tych pustych placach, rzuć troszkę nasion trawy, lekko je zagrab i nie podlewaj każdego dnia bo to też wielkaaaaa przesada.
Trawa lepiej rośnie przy kostce co jest logiczne ma tam wilgoć.
Ciekaw jestem kiedy kosiłeś pierwszy raz trawę skoro ona ma dopiero 1 miesiąc i 4 dni, czyli koszenie powinno nastąpić własnie dziś. Ty jak mówisz już ją skosiłeś.
Trawa lepiej rośnie przy kostce co jest logiczne ma tam wilgoć.
Ciekaw jestem kiedy kosiłeś pierwszy raz trawę skoro ona ma dopiero 1 miesiąc i 4 dni, czyli koszenie powinno nastąpić własnie dziś. Ty jak mówisz już ją skosiłeś.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wygląda na to że nasiona trawy z nawozem zostały wypłukane w okolice kostki. Zrób tak jak radzi gemciu83 możesz zasypać lekko torfem to ci wróble lub gołębie nie wybiorą nasion.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Witam,
Może to złudzenie ''optyczne'' ale wydaje mi się że w miejscach wyłysienia trawy jest górka i spadek ma na boki - tam gdzie trawa urosła bujnie. Być może powodem jest wypułkiwanie składników i nasionon trawy - zgodnie ze spadkiem. Prócz tego zgadzam się że wzruszenie gleby w tym miejscu jest wskazane, a także jeśli jest spadek - możliwe wygładzenie terenu.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Może to złudzenie ''optyczne'' ale wydaje mi się że w miejscach wyłysienia trawy jest górka i spadek ma na boki - tam gdzie trawa urosła bujnie. Być może powodem jest wypułkiwanie składników i nasionon trawy - zgodnie ze spadkiem. Prócz tego zgadzam się że wzruszenie gleby w tym miejscu jest wskazane, a także jeśli jest spadek - możliwe wygładzenie terenu.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- gemciu83
- Kontakt:
Trawa jak i też każda inna roślina przy konstrukcjach betonowych zawsze będzie lepiej rosnąć. Beton trzyma chłód i wilgoć.
Tam nie ma spadku a przy kostce siałem ręcznie i większą ilością nasion.w jaki sposób mam wzruszyć ziemię?
- gemciu83
- Kontakt:
W najprostszy znany ludzkości, otóż a) pazurki, b) grabki.
Wzrusz. Wsiej nasiona trawy. Zagrab delikatnie tak by nasiona okryły się glebą. Podlej i czekaj na wschody nowej trawy.
Wzrusz. Wsiej nasiona trawy. Zagrab delikatnie tak by nasiona okryły się glebą. Podlej i czekaj na wschody nowej trawy.
Ja bym poczekała z sianiem do końca sierpnia, na chłodniejsze dni.Teraz mogą być upały i z klepiska zrobi się beton, co też nie sprzyja kiełkowaniu.
Przy kostce trawa lepiej urosła ponieważ jest tam pewnie jakaś podsypka (robi korzystny drenaż przy jednoczesnej dostatecznej wilgoci) a na środku gromadziła się woda, robiła kałuża, klepisko i nadmiar wilgoci (codzienne podlewanie) sprawił wygnicie delikatnych korzeni siewek, które nie miały powietrza.
Przy kostce trawa lepiej urosła ponieważ jest tam pewnie jakaś podsypka (robi korzystny drenaż przy jednoczesnej dostatecznej wilgoci) a na środku gromadziła się woda, robiła kałuża, klepisko i nadmiar wilgoci (codzienne podlewanie) sprawił wygnicie delikatnych korzeni siewek, które nie miały powietrza.
Gdybym buty z kolcami zastosował to by pomogło?
- gemciu83
- Kontakt:
Po co Ci te buty ?
Weź pazurki ogrodnicze lub grabie i wzrusz to klepisko.
Weź pazurki ogrodnicze lub grabie i wzrusz to klepisko.