Borówka amerykańska - 2cz
-
- 50p
- Od: 16 paź 2009, o 15:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 2cz
To samo dzieje się z liśćmi moich borówek. Przeczytałem w innym wątku, że może być to wynik zbyt wysokiej temperatury. Niestety nie mam w tej chwili zdjęć, a przydałoby się, żeby ktoś to potwierdził na podstawie obrazu.
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam czy ktoś stosował GRZYBNIE MIKORYZOWE w swoich borówkach?
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Siarczan Amonu = Azot + zakwaszenie gleby.maria.k55 pisze:Przeglądam i czytam ten dział ale nie mogę znależć dla siebie podpowiedzi, chodzi o to, że moje borówki posadzone w tym roku w kwietniu nie były ani razu niczym nawożone, posadzone tylko w kwasnej ziemi i w tej chwili od tygodnia bardzo zmieniły kolor na bordowy, prawdopodobnie coś im jest, tylko co?
Taki zabieg wykonuje wczesną wiosną, zaraz po ruszeniu wegetacji. Podsypuje pod krzewy zalecaną dawką a następnie rozpuszczam go w wodzie i podlewam co 7 dni do 15 czerwca.
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
Dzięki za odzew - ale czy w tej chwili ja mogę podsypać siarczanem amonu, nie będzie za póżno, a może użyć magicznej siły "Substrala", naprawdę jestem w tym temacie zielona.
- Grzsiu
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 maja 2011, o 09:55
A jakieś informacje o rozmnażaniu
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
A stronkę wcześniej przeczytać nie łaska? Że o wyszukiwarce nie wspomnę 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=364

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=364
- Grzsiu
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 maja 2011, o 09:55
A czy komos się już udało rozmnożyć tak borówkę??
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Grzsiu bardzo ładne borówki. Są pełne wigoru i mają dużo przyrostów.
Jeżeli chodzi o rozmnażanie, to w tym roku postanowiłem spróbować rozmnożyć moje i nie tylko borówki z sadzonek zielnych. Kilka dni temu oderwałem jednoroczne przyrosty wraz z kawałkiem zeszłorocznego drewna (piętka). Ważne żeby sadzonka miała już rozwinięte liście i zakończyła wzrost. Koniec czerwca to najlepszy moment na pobieranie sadzonek większości odmian.
Następnie zanurzyłem końcówki w ukorzeniaczu i wsadziłem do wielodoniczek wypełnionych kwaśnym torfem. Podłoże do ukorzeniania musi mieć temperaturę 23-25 st. C. Dwa dni przed sadzeniem umieściłem doniczki w takiej temperaturze aby sadzonki trafiły w optymalne warunki. Z powodu chłodów muszę je trzymać w domu.
Doniczki trzeba przykryć szczelnie folią, a sadzonki codziennie spryskiwać żeby liście były wilgotne. Trzeba unikać bezpośredniego słońca. Ja będę trzymał na północnym parapecie.
Po dwóch tygodniach zaczną rosnąć korzenie i wtedy można zacząć wietrzyć sadzonki. Pod koniec sierpnia można wynieść roślinki na zewnątrz (informacje z książki "Borówka wysoka" PWRiL).

Jeżeli chodzi o rozmnażanie, to w tym roku postanowiłem spróbować rozmnożyć moje i nie tylko borówki z sadzonek zielnych. Kilka dni temu oderwałem jednoroczne przyrosty wraz z kawałkiem zeszłorocznego drewna (piętka). Ważne żeby sadzonka miała już rozwinięte liście i zakończyła wzrost. Koniec czerwca to najlepszy moment na pobieranie sadzonek większości odmian.
Następnie zanurzyłem końcówki w ukorzeniaczu i wsadziłem do wielodoniczek wypełnionych kwaśnym torfem. Podłoże do ukorzeniania musi mieć temperaturę 23-25 st. C. Dwa dni przed sadzeniem umieściłem doniczki w takiej temperaturze aby sadzonki trafiły w optymalne warunki. Z powodu chłodów muszę je trzymać w domu.
Doniczki trzeba przykryć szczelnie folią, a sadzonki codziennie spryskiwać żeby liście były wilgotne. Trzeba unikać bezpośredniego słońca. Ja będę trzymał na północnym parapecie.
Po dwóch tygodniach zaczną rosnąć korzenie i wtedy można zacząć wietrzyć sadzonki. Pod koniec sierpnia można wynieść roślinki na zewnątrz (informacje z książki "Borówka wysoka" PWRiL).

Czytałem, że ukorzeniacz A jest polecany. Ja dostałem tylko ukorzeniacz w płynie (taki nawóz startowy dla intensywnego rozwoju korzeni).xenar pisze:Witam!
Otóz przypadło mi w udziale zajmowanie się małą uprawą Borówki [...] Szukałem artykułów dotyczących rozmnażania. Znalazłem trochę informacji ale tak naprawdę niewiele konkretów. Chodzi mi o szczegółowe informacje na temat rozmnażania typu: jakiego ukorzeniacza używać.
Przy minimalnych nakładach finansowych, a relatywnie dużym czasie pracy chciałbym naprawić to co się da i maksymalnie ją powiększyć.
Pozdrawiam i liczę na pomoc;)
Tomek
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Ładne zbiory się zapowiadają 
Jakie to odmiany? Widzę lekkie przebarwienia na brzegach liści, czy to może odmiana 'Spartan', czy objawy niedoboru pierwiastków?

Jakie to odmiany? Widzę lekkie przebarwienia na brzegach liści, czy to może odmiana 'Spartan', czy objawy niedoboru pierwiastków?
Tomek
Na początek witam wszystkich.Grzsiu pisze:A czy komos się już udało rozmnożyć tak borówkę??
Nie jestem specjalnym znawcą ani rozmnażania ani w ogóle uprawy borówki.
Mam podstawowe informacje, jednak udało mi się w tym roku rozmnożyć borówkę.
Pobrałem wierzchołki jagody ok 10-15cm, włożyłem w ukorzeniacz uniwersalny bio. Takie "krzaczki" włożyłem do małych doniczek w ziemię pobraną z lasu. Ziemi specjalnie nie przygotowałem. Troszkę (ok. 1 łyżka stołowa) ukorzeniacza wsypałem do dziurki w doniczce.
Tak przygotowane postawiłem na oknie od strony zachodniej w kuchni letniej.
Podlewane prawie

Wszystko to działo się 17 maja. Dziś z 12 ukorzeniły się 4 sadzonki reszta się nie przyjęła.
Na zdjęciu pierwsza sadzonka z prawej -w czerwonym kółku- to jedna z ukorzenionych, pozostałe to dorzucone wczoraj nowe "krzaczki" do ukorzenienia.
Nic nowego pewnie tym postem nie wniosłem, jednak myślę, że warto próbować rozmnażać w ten sposób jagodę-borówkę amerykańską. Aha i nie wiem jakie to są odmiany

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
Mam spory problem zamierzam przesadzić moje borówki mają trzeci rok ,cudnie owocują i wobec tego pytanie ?
Kiedy to zrobić ,aby szkody były jak najmniejsze ,oczywiście poczekam do końca owocowania .
Kiedy to zrobić ,aby szkody były jak najmniejsze ,oczywiście poczekam do końca owocowania .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;