A TO MOJE DZISIEJSZE o godz.19.20 EPI CUDO POWOLI POKAZUJE SWOJA PIEKNOSC PACHNIE

Witam na Forum
 Witam na Forum  
  mam maleńką szczepeczkę
  mam maleńką szczepeczkę
 .pozdrawiam
 .pozdrawiam

.Ja normalnie mam obsesję jakąś na punkcie takich kwiatów.Na szczęście udało mi się w tym roku kupić odmianę w wymarzonym kolorze,a potem jeszcze dostałam z wymiany.Ciekawe czy będą podobne,czy różne( bo nie wszystkie są oznaczone).Ponieważ na kwiaty przyjdzie mi jeszcze dłuuugo czekać,wpadłam na pomysł i kupiłam sobie kilka gymnocalycium.One już maja pąki i będą wkrótce cieszyć kwiatami,a z tego co czytałam,są dość łatwe w uprawie.Może w ten sposób skrócę czas oczekiwania na kwitnienia epi
 .Ja normalnie mam obsesję jakąś na punkcie takich kwiatów.Na szczęście udało mi się w tym roku kupić odmianę w wymarzonym kolorze,a potem jeszcze dostałam z wymiany.Ciekawe czy będą podobne,czy różne( bo nie wszystkie są oznaczone).Ponieważ na kwiaty przyjdzie mi jeszcze dłuuugo czekać,wpadłam na pomysł i kupiłam sobie kilka gymnocalycium.One już maja pąki i będą wkrótce cieszyć kwiatami,a z tego co czytałam,są dość łatwe w uprawie.Może w ten sposób skrócę czas oczekiwania na kwitnienia epi 

Niech ci długo kwitnie i cieszy oczy
  Niech ci długo kwitnie i cieszy oczy   

taki byłem zapatrzony że białego wypatrzyłem więc się poprawiam - ten żółty jest wspaniały
  taki byłem zapatrzony że białego wypatrzyłem więc się poprawiam - ten żółty jest wspaniały   

Wszystko zależy od gustu hodowcy. Jedni preferują tylko wielkie kwiaty (trudne do otrzymania i utrzymania), inni średnie a znam i takich, co to tylko te rośliny z maleńkimi (jak na epies) kwiatami hodują. Ci cieszą się też bo one mniej miejsca zajmują bo z zasady i krzaki sią mniejsze.jaki epi najciekawszy?

Duże odmiany - duże kwiaty, duże liście i krzaki. To jest ich wada. No i niechętnie wypuszczają więcej niż 1-2 kwiaty bo jednak jest to ogromny wysiłek dla rośliny. Trzeba je wtedy intensywnie nawozić. Ale jak już zakwitnie to prawdziwa uczta dla oczu!ja uwielbiam duze odmiany xl-xxl a mam ich troche