Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011
Izuniu Twoje oczko wygląda wspaniale, takie naturalne i piękne....ależ posiedziało by się przy nim na leżaczku, słuchając szmeru wody.....i upajając się zapachem wspaniałych róż 

-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A nie mówiłamAugusta jest piękna, chociaż jak przekwita, to wygląda jak odpustowe kwiaty![]()

Ładna rozmowa o stylach ogrodu

Ależ oczko zarosło - lilie szaleją

Na kwitnienie tulipanowca muszę czekać dalej... Dokładne oglądanie od dołu i od góry( z balkonu) wskazało jednoznacznie - nie w tym sezonie

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
IZA nawet nie wiem czy to prawdziwe Józefinki albo jeszcze coś innego . Danusia twierdzi ,że to nie Papa . Poczekam aż kwiat w pełni sie rozwinie popatrzę na listki i wszystko porządnie obfocę . Moje ogórki już kwitna wiec musiałam szybko im coś podsunąć pod nogi
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Gieniu, takie trawniczki w małym ogrodzie w zupełnosci wystarczą
Twój ogród byłby piękny nawet bez nich 
Asieńko, napraaawdę? ...
Musi, to poczeka
Ale nie za długo?
Do Pisarzowic chyba się nie wybiorę, bo kupować i tak nic nie będę, a ostatnio jakoś często wyjeżdzam, tymczasem mam taką masę pracy w ogródku. I jeszcze ta susza
Tozumiem, że uwolnisz mnie od małej krzewuszki?
Złotlin sie znajdzie, aż tyle tego nie było
Tosiu, ja już nie jestem moderatorem ;) - ale wątek zamknęłam
Aguś, tak się cieszę, że oczko wydaje Ci się naturalne! Bardzo nym chciała, żeby tak własnie wyglądało
Tylko z leżaczkiem mógłby być problem ... bo nie ma na niego miejsca
Jak chodzę koło iczka, to coraz częściej muszę stawać na większych kamieniach, żeby czegoś nie zadeptac

Asieńko, napraaawdę? ...

Musi, to poczeka

Do Pisarzowic chyba się nie wybiorę, bo kupować i tak nic nie będę, a ostatnio jakoś często wyjeżdzam, tymczasem mam taką masę pracy w ogródku. I jeszcze ta susza

Tozumiem, że uwolnisz mnie od małej krzewuszki?

Złotlin sie znajdzie, aż tyle tego nie było

Tosiu, ja już nie jestem moderatorem ;) - ale wątek zamknęłam

Aguś, tak się cieszę, że oczko wydaje Ci się naturalne! Bardzo nym chciała, żeby tak własnie wyglądało

Jak chodzę koło iczka, to coraz częściej muszę stawać na większych kamieniach, żeby czegoś nie zadeptac

- chatte
- Przyjaciel Forum
Izulku, Agusta rzeczywiście tak wygląda, ale tylko przekwitając. Rozwinięty, ale nie w pełni dojrzały kwiat, ma szlachetny ;) 
Powiedziałaś: "styl ogrodu po prostu wychodzi z nas samych" - właśnie mówię, że sam wychodzi
W oczku jedna lilia tak szaleje. Bo to szalona lilia
Sądzę, że "inne" kwiaty tulipanowca, to wynik suszy. Tulipanowiec też ją odczuwa i oszczędza wodę najpierw na kwiatach
Jadziu, no to może Jzefinki ? Będziemy oglądać.
Danusia ma Papę, ale nie widziała przecież Twojej Józefiny, to skąd wie?
Twoje ogórki już kwitną?

Powiedziałaś: "styl ogrodu po prostu wychodzi z nas samych" - właśnie mówię, że sam wychodzi

W oczku jedna lilia tak szaleje. Bo to szalona lilia

Sądzę, że "inne" kwiaty tulipanowca, to wynik suszy. Tulipanowiec też ją odczuwa i oszczędza wodę najpierw na kwiatach

Jadziu, no to może Jzefinki ? Będziemy oglądać.
Danusia ma Papę, ale nie widziała przecież Twojej Józefiny, to skąd wie?
Twoje ogórki już kwitną?

- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Chatte-odzywam się w sprawie złotlinu i cienia/półcienia,u mnie w Podwórkowym rośnie przy siatce między podwórzem ze śmietnikiem i trzepakiem całkowicie w studziennym cieniu pogrążonym,a ogrodem zacienionym punktowo wysoką leszczyną (sięga i piętra w starym budownictwie) i lipą,słońce zagląda tam tylko w godzinach porannych i złotlin kwitnie i się rozrasta,mam nadzieję,że z czasem ów pełny złotlin i kępy dwu różnych rudbekii stworzą parawan zieleni i żółci rozświetlający ten zakątek i zasłaniający konieczne,a nie reprezentacyjne urządzenia.
Masz rację swój ogród każdy tworzy po swojemu,preferencje bywają różne i uwarunkowania również.
A z tym oczkiem to mogę mieć podobnie,jak stawać,żeby nie zadeptać nawet stopą w obuwiu nr 36?I na razie nie będę robić.
Masz rację swój ogród każdy tworzy po swojemu,preferencje bywają różne i uwarunkowania również.
A z tym oczkiem to mogę mieć podobnie,jak stawać,żeby nie zadeptać nawet stopą w obuwiu nr 36?I na razie nie będę robić.
Izuniu tak zrobię jeśli Rene nie wypuści ani jednego pąka będę ją musiała jesienią przesadzić. Jeśli przyjedziesz do mnie dam Ci nie tylko niespodziankę ale również patyczka Papy i Alfreda bo to twoje kolorki.
- chatte
- Przyjaciel Forum
Ewka, dziękuję Ci bardzo za cenne spostrzeżenia co do złotlinu! Jadzia się ucieszy 
Twoje doświadczenia z cienistego Podwórkowego pewnie jeszcze nie raz nam się przydaszą
Nad oczkiem jeszcze się zastanów ... Moze być całkiem malutkie ;) A fajnie miec trochę wody w ogródku i słuchać wieczorem rechotu żab
Jak chodzi o tworzenie ogrodu, to coraz bardziej odczuwam ograniczenia wodno-glebowe, znacznie krępijące moją inwencję
Danusiu, jesteś kochana
A mówiłam ... Nie, nie mówiłam! Falstaff ma pączusie!
Nie mogę się doczekac na te pierwsze kwiatki ;:49
Na pewno jeszcze przyjadę do Cieszyna, ale teraz to Ty powinnaś wybrać się do mnie ;)

Twoje doświadczenia z cienistego Podwórkowego pewnie jeszcze nie raz nam się przydaszą

Nad oczkiem jeszcze się zastanów ... Moze być całkiem malutkie ;) A fajnie miec trochę wody w ogródku i słuchać wieczorem rechotu żab

Jak chodzi o tworzenie ogrodu, to coraz bardziej odczuwam ograniczenia wodno-glebowe, znacznie krępijące moją inwencję

Danusiu, jesteś kochana

Nie mogę się doczekac na te pierwsze kwiatki ;:49
Na pewno jeszcze przyjadę do Cieszyna, ale teraz to Ty powinnaś wybrać się do mnie ;)

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Oj Izuniu ja mam oczko a żaby omijają go szerokim łukiem ze względu na mojego Aleksa on poluje dosłownie na wszystko
ostatnio jedną widziałam i po 3 dniach znikła 

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Po Twoim stwierdzeniu Izulko przejrzałam w Googlach na temat złotlina a teraz i na dodatek Ewcia też to poparła . Więc 1 roslinka na pewno będzie tam rosła nawet róża kwitnie w tym kącie a jest za siatką na takim głodnym terenie . Zakryłam ją tylko liśćmi i skoszoną trawą sama sobie radzi jak może . Nawet mało co ją podlewam . Posadziłam tam też Bonicę tę moją ukorzenioną i jak na razie świetnie przezimowała i powoli zabiera sie również do kwitnienia . na razie tych 2 różyczek nie będe obcinać niech sie porządnie zakotwiczą 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Izunia przyjedzie do Cieszyna......
Rzeknij tylko kiedy a przyjedziemy zaraz po Ciebie.

Rzeknij tylko kiedy a przyjedziemy zaraz po Ciebie.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chatte
- Przyjaciel Forum
Celinko, może żabka sprytna i chowa się w wodzie ;)
Moje koty tez zaglądały do oczka, ale je przeganiałam i chyba przestały polować na żabki. Czasem któryś próbuje się tylko napić wody
Jadzieńko, bardzo się cieszę, że to co tam posadziłas rośnie i będzie kwitło
Może ten kąt nie jest taki całkiem zacieniony? ;)
A dlaczego miałabyś obcinać róże? ...
Grazynko, jeszcze nie wiem kiedy. Ale to wcale nie znaczy, że "Cieszyn" nie musi juz przyjeżdżać do mnie ;) Danusia mi obiecała
Moje koty tez zaglądały do oczka, ale je przeganiałam i chyba przestały polować na żabki. Czasem któryś próbuje się tylko napić wody

Jadzieńko, bardzo się cieszę, że to co tam posadziłas rośnie i będzie kwitło

Może ten kąt nie jest taki całkiem zacieniony? ;)
A dlaczego miałabyś obcinać róże? ...
Grazynko, jeszcze nie wiem kiedy. Ale to wcale nie znaczy, że "Cieszyn" nie musi juz przyjeżdżać do mnie ;) Danusia mi obiecała

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Tak, tak....cały czas pracujemy nad tym.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Iza ! Ty w ogóle nie ściólkujesz , a widzę,ze nadążasz z pieleniem Ja zginęłabym bez skoszonej trawy
Zapraszam Ogród irysowy Ewy F
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Izuśka masz rację....lecą ale łezy rozpaczy....nic innego.
A mój złotlin i inne krzaczki już ledwo dyszą na tej patelni.
Wiesz Izka oczko bardzo ładnie się prezentuje...kamulce zrobiły swoje ..rewelacja.
A mój złotlin i inne krzaczki już ledwo dyszą na tej patelni.
Wiesz Izka oczko bardzo ładnie się prezentuje...kamulce zrobiły swoje ..rewelacja.