3 roslinki 3 problemy

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
trigg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2011, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

3 roslinki 3 problemy

Post »

Witam wszystkich serdeczenie. Trzy z moich roslin wygladaja dosc niepokojaco dla mnie. Nie wiem czy to naturalna kolej rzeczy czy tez cos im dolega i nalezy podjac jakies srodki zaradcze. Jestem poczatkujacym aczkolwiek gorliwym adeptem sztuki ogrodniczej :)

1. Milorzab (Ginkgo biloba) drzewko kupilem niedawno, dosc duze ok 3 metrow w tzw rootballu , z dosc wiotkim pniem (wciaz podtrzymywane tyczkami) posadzilem je w bardzo duzej donicy. Wolne miejsce w donicy uzupelnione mieszanka kompostu konskiego z ziemia z 40% zawartoscia torfu ( pH ok 5). Preparat mykoryzowy pod korzenie. drzewko wykazuje wiednace-zolknace liscie po ponad tygodniu w donicy. Stanowisko sloneczne. Wczesniej nie zauwazylem, ale ma takze male pekniecie u podstawy pnia.
zdjecia ponizej:

Obrazek
Obrazek

2. Hosta, rdzewiejace liscie. Wlasnie kwitnie, stanowisko sloneczne (o ile wiem ten gatunek hosty czuje sie nienajgorzej w pelnym sloncu):

Obrazek

3. passiflora zolte plamy na lisciach, zadnego przyrostu. marny wyglad i chyba podzerana przez slimaki. (mam 4 rozne meczennice - 2 rosna szybko maja ponad metr zadnych kwiatow. Jedna jest mala i niezbyt imponujaca -moze ze 40 cm ale za to ma 5 duzych pakow kwiatowych i ta ostatnia najmizerniejsza ktorej fotka ponizej) Wszystkie byly troche przelane. Stanowiska sloneczne.

Obrazek

Z gory dziekuje za wszystkie cenne rady :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”