Hibiscus ogrodowy- żółkną liście
Hibiscus ogrodowy- żółkną liście
Witam,
Dwa tygodnie temu stałem się szczęśliwym posiadaczem hibiscusa ogrodowego. Krzaczek wsadziłem zgodnie z zaleceniami sprzedawcy, w miejscu półcienistym, w miarę zacisznym, w pobliżu sosny czarnej, ziemia żyzna (aczkolwiek nie żadna ziemia "z worka"). Podlałem. Po tygodniu, kiedy pojechałem na działkę zobaczyłem, że listki jakby mu żółkną, tzn. zrobiły się takie dużo jaśniejsze i nie jędrne, tylko lekko oklapnięte. Jako że był to czas upałów drzewko podlałem (w tygodniu było podlewane przez moją mamę). W tą niedzielę krzaczek wyglądał podobnie, może trochę większa część listków stała się jaśniejsza. Co może być tego przyczyną???? Co proponujecie zrobić, żeby go odratować?
Dwa tygodnie temu stałem się szczęśliwym posiadaczem hibiscusa ogrodowego. Krzaczek wsadziłem zgodnie z zaleceniami sprzedawcy, w miejscu półcienistym, w miarę zacisznym, w pobliżu sosny czarnej, ziemia żyzna (aczkolwiek nie żadna ziemia "z worka"). Podlałem. Po tygodniu, kiedy pojechałem na działkę zobaczyłem, że listki jakby mu żółkną, tzn. zrobiły się takie dużo jaśniejsze i nie jędrne, tylko lekko oklapnięte. Jako że był to czas upałów drzewko podlałem (w tygodniu było podlewane przez moją mamę). W tą niedzielę krzaczek wyglądał podobnie, może trochę większa część listków stała się jaśniejsza. Co może być tego przyczyną???? Co proponujecie zrobić, żeby go odratować?
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hibiscus ogrodowy- żółkną liście
Nie podlewac codziennie.Obserwowac.Wkleic fotkę 

"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Witam,
Prawdopodobnie potrzebuje czasu by się zaklimatyzować w nowym miejscu. Po zrzuceniu niewielkiej ilości liści powinien zacząć odbijać
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Prawdopodobnie potrzebuje czasu by się zaklimatyzować w nowym miejscu. Po zrzuceniu niewielkiej ilości liści powinien zacząć odbijać

Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
Dzięki, fotkę wkleję jak tylko będę na działce, może jutro, a już na pewno we czwartek.
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Wyglada w miare dobrze.Potrzebuje czasu na aklimatyzacje.Obserwuj nadal.Jakby cos sie zmieniało pisz 

"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
Moim zdaniem nie wygląda dobrze, prawdopodobnie ma zbitą bryłę korzeniową jeśli rósł w pojemniku. Zwróciłeś uwagę na korzenie podczas sadzenia?
Na filmie jest pokazany sposób (moim zdaniem b.dobry) na sadzenie w grunt z doniczek http://www.gardenguides.com/video-61785 ... plant.html
Jeśli Twój hibiskus rósł w doniczce w torfie to raczej nie ma szans żeby udało się tak ręką rozluźnić korzenie ...
I zamiast folii daj ściółkę, utrzymuje wilgoć i temparaturę.
Na filmie jest pokazany sposób (moim zdaniem b.dobry) na sadzenie w grunt z doniczek http://www.gardenguides.com/video-61785 ... plant.html
Jeśli Twój hibiskus rósł w doniczce w torfie to raczej nie ma szans żeby udało się tak ręką rozluźnić korzenie ...
I zamiast folii daj ściółkę, utrzymuje wilgoć i temparaturę.
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odświeżę wątek...
Coś niedobrego dzieje się z moimi hibiscusami-proszę Was o pomoc...
Oba zakupione w Castoramie ok. m-ca temu, oba mają te same warunki.
Pierwszy z nich, który kwitł tak

wraz z przekwitaniem zaczął zmieniać kolor liści na żółty, a te zaczeły opadać. Na dzień dzisiejszy wyglada bardzo biednie

Drugi natomiast nie kwitł jeszcze, a zmieniają mu się liście w ten sposób

Jak im pomóc?
Coś niedobrego dzieje się z moimi hibiscusami-proszę Was o pomoc...
Oba zakupione w Castoramie ok. m-ca temu, oba mają te same warunki.
Pierwszy z nich, który kwitł tak

wraz z przekwitaniem zaczął zmieniać kolor liści na żółty, a te zaczeły opadać. Na dzień dzisiejszy wyglada bardzo biednie

Drugi natomiast nie kwitł jeszcze, a zmieniają mu się liście w ten sposób

Jak im pomóc?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.