Narośl na jałowcu płożącym.

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p
Od: 26 maja 2008, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Narośl na jałowcu płożącym.

Post »

W ubiegłym roku roku przycięłam 23 letniego jałowca płożącego na kształt parasolki.
Roślina zniosła to całkiem dobrze ale w tej chwili na jednej z gałęzi pojawiło się coś takiego

Obrazek

Obrazek

Proszę o radę, co z tym zrobić :wit
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Re: Narośl na jałowcu płożącym.

Post »

To może być zakażenie grzybem Fusarium avenaceum lub F. culmorum. Upewnij się, ale jeśli to te grzyby (wnikają poprzez uszkodzenia), to zakażone pędy lub nawet całe rośliny trzeba usunąć i spalić, a pozostałe jałowce (jako też i żywotniki, jeśli są) opryskać środkiem przeciw chorobom grzybowym (Benazol, Sarfun lub Topsin). Po 14 dniach oprysk powtórzyć.
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p

Post »

Dziękuję za odpowiedź, wczoraj nie zastanawiając się wzięłam zeskrobałam ta narośl do czystej tkanki i zasmarowałam Funabenem.
Twoja informacja zmartwiła mnie, jeśli trzeba usunę tę gałąź na której była narośl i opryskam wszystkie jałowce i żywotniki. W pobliżu rośnie świerk i 2 cisy najbliższe jałowce Skyrockety są około 10 metrów.
Szkoda mi tego jałowca bo utworzył ładna parasolkę do zacienienia rabaty z funkiami.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Bardzo mi przykro, ale tak to jest z chorobami grzybowymi - jak już się w ogrodzie pojawią, to stosunkowo łatwo przenoszą się na inne rośliny. Zarodniki podróżują z wiatrem lub z deszczem, przenoszą je owady lub? my sami. Dlatego lepiej grzybów nie zdrapywać, bo rozsiejemy zarodniki po okolicy. Choroby te prowadzą do zamierania pędów lub nawet całych roślin.
pozdrawiam
Aneta
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Trochę z wyglądu podobne jest to do objawów rdzy (ale nie widziałem jej jeszcze na jałowcu). Profilaktycznie można posmarować lub opryskać miejsce porażone roztworem wodnym jakiegoś fungicydu przeciw rdzy (np.Score, Saprolem, Dithane , Amistarem ,Baycorem lub innymi fungicydami).Część z tych preparatów ma szerokie spektrum działania i zniszczy inne rodzaje grzybów.
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p

Post »

Moi drodzy, oto część dalsza historii mojego jałowca, po usunięciu do zdrowej tkanki i zasmarowaniu Funabenem z Topsinem przez rok był spokój .
W tym roku w tym samym miejscu na poczatku maja pojawiły się takie zmiany

Obrazek

wytworzona pomarańczowa tkanka spadadała na ziemię

Obrazek

Odcięłam gałąź na której były zmiany, zabezpieczyłam ranę i popryskałam jałowiec fungicydem, czy powtórzyć kilkakrotnie oprysk czy lepiej od razu wyciąć drzewo?
Pozdrawiam Jola
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24

Post »

wszystko wskazuje, że to rdza gruszy i jałowca, zdaje się, że jałowiec nie do uratowania, jeżeli masz grusze, to też pilnuj jej, żeby nie stanowiła zagrożenia dla kolejnych jałowców. Skyrocket nie jest na rdzę podatny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”