Tworzenie odmian
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tworzenie odmian
Witam, mam pytanie, jak szkółkarze tworzą odmiany, np. wersje płaczące.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tworzenie odmian
Witam,
To zapewne jest tajemnica branżowa
Formy nietypowe powstają często na bazie szczepionek - tzn. na pniu innej rośliny szczepi się koronę i prowadzi w formie zwisłej. W ten sposób można uzyskać z niskiego z natury krzewu - miniaturowe drzewko na pniu (tak powstają np. Migdałki w formie drzewka:). Dokładne wskazówki jednak jak to zrobić pozostawiam szkółkarzom - specjalistom
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
To zapewne jest tajemnica branżowa

Formy nietypowe powstają często na bazie szczepionek - tzn. na pniu innej rośliny szczepi się koronę i prowadzi w formie zwisłej. W ten sposób można uzyskać z niskiego z natury krzewu - miniaturowe drzewko na pniu (tak powstają np. Migdałki w formie drzewka:). Dokładne wskazówki jednak jak to zrobić pozostawiam szkółkarzom - specjalistom

Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- Pani Szlązkiewicz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Kontakt:
hmm... ale dokładniej?
Odmiany zwisające na pniu tworzy się poprzez szczepienie, ale nie wiem czy chodzi Ci o produkcję, czy o samą istotę skąd się one biorą?
Odmiany zwisające na pniu tworzy się poprzez szczepienie, ale nie wiem czy chodzi Ci o produkcję, czy o samą istotę skąd się one biorą?
- Pani Szlązkiewicz
- Kontakt:
Szczepionkę to można dostać w apteceLeroyMerlin pisze:Witam,
To zapewne jest tajemnica branżowa![]()
Formy nietypowe powstają często na bazie szczepionek - tzn. na pniu innej rośliny szczepi się koronę i prowadzi w formie zwisłej. W ten sposób można uzyskać z niskiego z natury krzewu - miniaturowe drzewko na pniu (tak powstają np. Migdałki w formie drzewka:). Dokładne wskazówki jednak jak to zrobić pozostawiam szkółkarzom - specjalistom![]()
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin

i nie jest to żadna tajemnica, jest cały stos literatury opisującej zasady produkcji.
LeroyMerlin jeśli nie wiesz dokładnie, nie wprowadzaj użytkowników w błąd, bo z Twojej wypowiedzi wynika, że po zaszepieniu dowolnej odmiany na pniu tworzy się od razu forma zwisła, a później nagle przechodzisz do "miniaturowych drzewek"...
-
- 200p
- Kontakt:
Chodzi mi w jaki sposób ja bym mógł sam stworzyć nową odmianę albo stworzyć formę zwisłą krok po kroku.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
- Pani Szlązkiewicz
- Kontakt:
"Tworzenie" nowych odmian, a więc hodowla to długi, wieloletni i bardzo skomplikowany proces wymagający dużej wiedzy z zakresu genetyki i samej "procedury". Ale cudotwórcami nie jesteśmy, nie stworzymy nagle z drzewa 20 metrowego jego formy zwisłej. Znaczna ilość ciekawych odmian powstaje w wyniku samoistnych, niekontrolowanych mutacji które zauważamy i staramy się taką roślinę namnożyć, obserwując czy zachowuje swoje "inne" cechy. Czasem na zwykłej roślinie np. sośnie pospolitej spotykamy tzw. czarcie miotły - część rośliny ( dosłownie kilka gałązek w jednym miejscu) jest inna niż reszta np. tworzą wyraźną, karłową kulkę... ścinamy w lutym takie dziwactwo, szczepimy jej zrazy na podkładce ( w tym przypadku po prostu na sośnie pospolitej) i mamy "ileśtam" egzemplarzy..tylko trzeba obserwować czy zachowa swoją karłowatość i kulisty pokrój. Jeśli przez kilka lat jest wszystko OK, rejestrujemy nową odmianę, której autorem jest tak naprawdę natura:)
Ale jest też inny sposób.. bo jeśli formę okrywową zaszczepisz na pniu... to przecież będzie ona zwisać:) Np. jałowce płożące, całkiem ciekawie wyglądają właśnie na pniach:) Nie wiem jednak czy uda Ci się to zrobić w warunkach domowych, potrzebny jest do tego tunel gdzie możesz podnieść wilgotność, wtedy zrastanie zrazów z podkładkami jest odpowiednie.
Poczytaj o szczepieniu, poćwicz na patykach, to tez wymaga wprawy (i dobrego sprzętu:)
Ale jest też inny sposób.. bo jeśli formę okrywową zaszczepisz na pniu... to przecież będzie ona zwisać:) Np. jałowce płożące, całkiem ciekawie wyglądają właśnie na pniach:) Nie wiem jednak czy uda Ci się to zrobić w warunkach domowych, potrzebny jest do tego tunel gdzie możesz podnieść wilgotność, wtedy zrastanie zrazów z podkładkami jest odpowiednie.
Poczytaj o szczepieniu, poćwicz na patykach, to tez wymaga wprawy (i dobrego sprzętu:)
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie usiłowałem nikogo w błąd wprowadzać
Dlatego też oddałem głos specjaliście i mamy precyzyjną odpowiedź
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin

Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
-
- 200p
- Kontakt:
Mam tunel (w)2x(d)2x(s)1.5m w którym dużo eksperymentuję, ostatnio próbuje ukorzeniać sadzonki (włożone do ziemi z ukorzeniaczem, wszystko wskazuje na to, że korzenie się pojawią). Hoduję tam cytryny i różne roślinki, egzotyczne czy też nie. Dzięki za wytłumaczenie, teraz już wiem mniej więcej na czym to polega.
- Pani Szlązkiewicz
- Kontakt:
Tunelik niewielki ale w sam raz na doświadczenia:) Najwyżej postawisz potem taki 30-metrowy :P
A odnośnie powstawania odmian nie napisałam Ci jeszcze o wysiewie nasion
czasem jedna siewka na "ileśtam" nagle jest inna.. ja ostatnio znalazłam wśród chyba 1000 sztuk małej siewki sosny pospolitej takiego dziwaka:

Jak widzisz niektóre igły ma żółte:) odstawiłam ją już na bok, niech sobie rośnie, będę obserwować czy zachowuje tą cechę. Jeśli tak, zaszczepi się jej zrazy na podkładce i powoli powoli będzie ich coraz więcej:)
I jeszcze dla ścisłości hodowla- to uzyskiwanie nowych odmian, krzyżowanie ściśle dobieranych gatunków i odmian i ich kontrolowane, wzajemne zapylanie w celu uzyskania nowej odmiany.
Uprawa - to pielęgnacja roślin mająca na celu stworzenie optymalnych warunków wzrostu - a więc ochrona przed patogenami, podlewanie, odchwaszczanie, nawożenie jak i rozmnażanie ( ale namnażanie istniejących odmian, a nie tworzenie nowych) - w wyniku których zbieramy potem plony lub uzyskujemy rośliny handlowe lub mamy po prostu przyjemność z ich posiadania.
To częsty błąd, wszyscy piszą że hodują sobie "coś"
Powodzenia w doświadczeniach!
A odnośnie powstawania odmian nie napisałam Ci jeszcze o wysiewie nasion

Jak widzisz niektóre igły ma żółte:) odstawiłam ją już na bok, niech sobie rośnie, będę obserwować czy zachowuje tą cechę. Jeśli tak, zaszczepi się jej zrazy na podkładce i powoli powoli będzie ich coraz więcej:)
I jeszcze dla ścisłości hodowla- to uzyskiwanie nowych odmian, krzyżowanie ściśle dobieranych gatunków i odmian i ich kontrolowane, wzajemne zapylanie w celu uzyskania nowej odmiany.
Uprawa - to pielęgnacja roślin mająca na celu stworzenie optymalnych warunków wzrostu - a więc ochrona przed patogenami, podlewanie, odchwaszczanie, nawożenie jak i rozmnażanie ( ale namnażanie istniejących odmian, a nie tworzenie nowych) - w wyniku których zbieramy potem plony lub uzyskujemy rośliny handlowe lub mamy po prostu przyjemność z ich posiadania.
To częsty błąd, wszyscy piszą że hodują sobie "coś"

A mi zawsze hodowla kojarzyła się ze zwierzętami a z roślinami uprawaPani Szlązkiewicz pisze:....I jeszcze dla ścisłości hodowla- to uzyskiwanie nowych odmian, ...... Uprawa - to pielęgnacja roślin mająca na celu stworzenie optymalnych warunków wzrostu .......To częsty błąd, wszyscy piszą że hodują sobie "coś"

-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Dodam odnośnie krzyżowania, że po prostu nanosi się pyłek jednej rośliny o porządanych cechach na roślinę mateczną, po dojrzeniu nasion wysiewa sie je i później obserwuje siewki, robi selekcje. Na poziomie amatorskim wiele ludzi zapyla niektóre np. byliny otrzymując ciekawe egzemplarze. Metody krzyżowania są tradycyjnymi środkami w hodowli roślin sadowniczych, bylin (na reszcie sie nie znam
W bylinach do powstawania nowych odmian przyczynia sie często przypadek - znalezienie gdzieś, czegoś, co samo sie pojawiło wśród tysiaca innych egzemplarzy i rozmnożenie tego. Przykładowo, w niebieskim żagwinie znaleźliśmyysiewki o pełnych kwiatach, w kocimiętce formę "zwariegaconą" itp. Na poziomie naukowym można przenieść dany gen do rośliny matecznej w procesie transformacji genetycznej, czyli stworzyć roślinę transgeniczną, ale nie zawsze jest to łatwe.

-
- 200p
- Kontakt:
Dzięki za wytłumazenie, z mojej strony to wszystko co chciałem się dowiedzieć. Jak dla mnie można zamknąć, chyba, że ktoś chce kontynuować.