Rossynant pisze:
Kozulo - dzięki, tak jest: chodziło mi o tkankę (czy warstwę) izolującą - "barrier zone".

A no właśnie stąd nieporozumienie, po prostu pomyliły ci się pojęcia, dlatego już wcześniej napisałem:
S_H_A_D pisze:Tkanka odcinająca powstaje pomiędzy rośliną a organem który dopiero ma zostać odseparowany, a tobie chyba chodzi o "efekt izolacji" rany który występuje bezpośrednio po odseparowaniu danego organu czy też jego części, jeszcze przed właściwym zabliźnieniem przez kalus.
Co do twojego orzecha
anador
anador pisze:U mnie orzech gubi owoce,a na drugim na owocach są jakieś plamki.Czy to może przez cięcie?Czy może mało nawozu,lub jakaś choroba?
to na 90% spowodowane jest to niedostateczną ilością wody w obrębie bryły korzeniowej. Dodatkowo jak opisujesz twój orzech jest zainfekowany chorobą grzybową, która go osłabia, przez co również dużo gorzej radzi sobie w warunkach stresowych, jak chociażby susza. Jeśli jest to małej lub średniej wielkości orzech, to możesz spróbować zacząć go podlewać regularnie, jeśli jest to stare, durze drzewo, to takie podlewanie na niewiele się zda. Aha możesz jeszcze spróbować potrząsać energicznie drzewem, wtedy te owce które już są silnie niedożywione i tak naprawdę nie mają szans żeby dojrzeć na drzewie, odpadną ponieważ słabiej "trzymają" się gałęzi, w porównaniu do owoców które jeszcze nie wykazują objawów niedożywienia. Poprzez taki zabieg pozbędziesz drzewa niepotrzebnego balastu który stara się odżywiać, i jednocześnie zwiększysz szanse na to, że owoce bez objawów niedożywienia, dadzą radę w pełni dojrzeć.