Jak zaprosić biedronki?
Jak zaprosić biedronki?
Do mojego ogrodu nigdy nie zaglądają biedronki. No, może jedna w roku, jak zabłądzi...
A są mi bardzo potrzebne, bo mam sporo mszyc do zjedzenia.
Czy biedronek u mnie nie ma z powodu braku jakiejś rośliny, którą szczególnie lubią?
Czy ich nie ma z powodu mrówek, których mam zatrzęsienie?
A są mi bardzo potrzebne, bo mam sporo mszyc do zjedzenia.
Czy biedronek u mnie nie ma z powodu braku jakiejś rośliny, którą szczególnie lubią?
Czy ich nie ma z powodu mrówek, których mam zatrzęsienie?
Re: Jak zaprosić biedronki?
Nie stosuję.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak się zastanowiłam, że ja ostatnio też nie zauważam biedronek na działce. Będę musiała uważnie popatrzeć. Wydaje mi się,że i dawniej spotkanie biedronki nie było takie częste. Szanują się.
Dzisiaj przed działką na melisie spotkałam biedronkę podłużną, z dwoma kropkami. Siedmiokropki nie spotkałam.
" Biedronka najczęściej zamieszkuje pola, łąki, miejskie parki, sady oraz ogrody. " Takie coś wyczytałam; to jest zastanawiające,że ogrody są wymienione na samym końcu.

Dzisiaj przed działką na melisie spotkałam biedronkę podłużną, z dwoma kropkami. Siedmiokropki nie spotkałam.
" Biedronka najczęściej zamieszkuje pola, łąki, miejskie parki, sady oraz ogrody. " Takie coś wyczytałam; to jest zastanawiające,że ogrody są wymienione na samym końcu.
Waleria
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Oj to fakt, u mnie też raczej mało biedronek, ciekawe to jest 

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- phrix
- 100p
- Od: 10 kwie 2011, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na mszyce najpierw gnojówka z pokrzywy. Po kilku dniach zrobić oprysk 1 łyżeczka cukru / litr wody - spryskać dokładnie rośliny. Specyfik ten przyciąga biedronki 

"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
- Waleria
A jeśli nie widać mszyc, a chcę mieć biedronki, to ten słodki oprysk pomoże?
Waleria
U mnie biedronek lata pełno a larw z dnia na dzień więcej, widzę jak walczą z mszycami na wiśniach i śliwach 

-
- 100p
- Od: 15 cze 2010, o 12:24
ja zrobiłem ostatnio regularne łowy na biedronki, znalazłem na pokrzywach za ogrodzeniem, zgarnąłem 3 i poszczułem na mszyce na różach. Po 1 dniu nie było praktycznie ani jednej mszycy, a biedronki dobijały niedobitki. Już się niestety wyniosły. Nie ma papu i nie ma biedronek. Ale pomysł mi się spodobał. Nie będzie trzeba opryskiwać pojedynczych roślin z mszycami.
- Waleria
U mnie są jakieś inne, podłużne z dwoma kropkami. Też pożyteczne?
Waleria
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ciekawe
u mnie też nie widać biedronek, a mszyc pełno .
Zastosowalam też oprysk z pokrzyw, ale o tym z cukrem wypróbuję

Zastosowalam też oprysk z pokrzyw, ale o tym z cukrem wypróbuję

Hmm ciekawe bo gdy ja czasami tak próbowałem to biedronka jakos wolała sobie odlecieć niż siedzieć tam gdzie ją przyniosłem. Czy naprawdę udaje się je tak przemieścić do własnego ogrodu?Blondas pisze:ja zrobiłem ostatnio regularne łowy na biedronki, znalazłem na pokrzywach za ogrodzeniem, zgarnąłem 3 i poszczułem na mszyce na różach. Po 1 dniu nie było praktycznie ani jednej mszycy, a biedronki dobijały niedobitki. Już się niestety wyniosły. Nie ma papu i nie ma biedronek. Ale pomysł mi się spodobał. Nie będzie trzeba opryskiwać pojedynczych roślin z mszycami.
No jakoś nie przyszło mi do głowy aby ją sadzać w bezpośrednim sąsiedztwie mszyc - po prostu sadzałem na roślinie, która mszyce miała ale biedronka z reguły po chwili odfruwała